© Надежда Чипева Срядата бе сравнително спокойна откъм екшън новини,

...
© Надежда Чипева Срядата бе сравнително спокойна откъм екшън новини,
Коментари Харесай

Вечерни новини: Граждански натиск за мръсния въздух; Кабинетът с щедри разходи в края на годината

© Надежда Чипева Срядата бе относително спокойна откъм екшън вести, а и главният проблем на София от последните дни - мръсния въздух, се разнесе с вятъра. Темата обаче остава гореща, като през днешния ден се организира и първият митинг, който оказва напън над градските управляващи да търсят по-бързи и ефикасни ограничения за противопоставяне на рисковото запрашаване в града.

Гореща остава тематиката и с ареста на хваната с рушвет някогашна кметица на " Младост " Десислава Иванчева и заместничката й Биляна Петрова. След като вниманието неведнъж бе насочвано към неприятните условия, в които двете обитават в ареста и противоречивото отношение към тях, по-късно през днешния ден се чака окончателното решение на съда дали те да бъдат пуснати в домакински арест.

Получавате цялостен достъп до всички публикации и целия списък. За финансовия бранш имаше вест - ненадейно ръководителят на КФН Карина Караиванова предварително освобождава поста си и отива в Европейска банка за възстановяване и развитие. Което значи нов инспектор за застрахователи, пенсионни фондове, обществени компании, като най-спрягано към този момент е името на някогашния началник на Национална агенция за приходите и в този момент зам. в КФН Бойко Атанасов.

Пореден стеснителен сигнал пък пристигна от международните тържища, които се намалиха поради опасения от задълбочаване на комерсиалната война САЩ-Китай и спад на международната стопанска система.

НАЙ-ВАЖНОТО

Под цивилен напън управата на София ще търси по-бързи и ефикасни ограничения против мръсния въздух

Условията за стартирането на на ниска цена градски превоз в София в дните с прекалено замърсяване на въздуха ще бъдат изменени, само че занапред ще се взема решение по какъв начин. Целта е главната краткосрочна мярка на общината в битката с фините прахови частици да се ползва в точния момент и когато замърсяването е най-голямо. Това стана ясно от изявление на ръководителя на общинския съвет Елен Герджиков и сътрудниците му от групата на ГЕРБ. Кметът Йорданка Фандъкова пък разгласи, че е Европейската комисия е одобрила план за замяна на отоплението на 5000 семейства, които в този момент употребяват дърва и въглища.

В предходните четири дни въздухът в София беше рисково замърсен. Макар от тази заран индикаторите към този момент са в норма поради вятъра, през днешния ден се организира и първият за сезона цивилен митинг против бездействието на локалната власт против замърсяването. Една от главните ограничения сега е по-евтиният така наречен " зелен билет " в градския превоз - задачата му е да накара хората да не употребяват колите си из града, с цел да не способстват за неприятното положение на въздуха. Опитът досега обаче сочи, че в случай че се съблюдава признатият предходната година механизъм за деяние, евтиният превоз действително идва в деня след най-голямото замърсяване.

Правителството харчи обилно бюджетния остатък в края на годината

След като предходната седмица утвърди сумата от 200 млн. лева за поддръжка на старите руски бойни самолети и още над 18 млн. лв. за стратегии, свързани с образованието, през днешния ден държавното управление реши да похарчи още близо 20 млн. лева Почти 4.2 млн. лева ще идат в бюджета на Министерство на вътрешните работи - за планове по присъединението на България към Шенген и за пътната полиция в София, Пловдив, Варна и Бургас. Здравното министерство ще разполага с спомагателни 5 млн. лева за държавни лечебни заведения. Още 5 млн. лева ще получи фонд " Земеделие " за възобновяване на средства по ограниченията, свързани с националните доплащания. Други 2.7 млн. лева взима районното министерство за ВиК поправки. Отпуснати са и пари за просветителни планове, за Комисия за защита на конкуренцията, за министерството на стопанската система, както и безплатна помощ за страни от Балканите.

Така може да се каже, че предновогодишното огромно държавно харчене продължава, като до края на годината може да се чака сумите да стават все по-щедри на фона на солидния бюджетен остатък в края на годината - 2.81 милиарда лева към ноември.

Червена вълна на международните тържища

Световните тържища се намалиха сензитивно във вторник вечерта и сряда сутринта, откакто терзанията за международната стопанска система и комерсиалната война сред Съединени американски щати и Китай се възобновиха. Вълната потегли от Уолстрийт, където оснoвните показатели се намалиха с към 3%. Причината беше мощен спад на доходността по 10-годишните американски облигации - под 3%, откакто през предходната седмица Фед даде сигнали, че може да постави завършек на тригодишния цикъл на намаляване на лихвите. Негативната наклонност се придвижи и в Европа в сряда, като главните показатели завършиха с намаления към 1%.

Уолстрийт стартира още веднъж да се тормози и че контрактуваното комерсиално помирение сред Съединени американски щати и Китай няма да докара до нещо положително. Повод за терзанието им беше серия от туитове на президента Доналд Тръмп, който съобщи, че договорка сред двете страни ще има, единствено в случай че е допустимо. Освен това той още веднъж назова себе си " Човекът мито ", подсказвайки, че се приготвя за нова ескалация на напрежението сред двете страни.

НЕЩО ИНТЕРЕСНО

Без общоевропейски цифров налог за техкомпании, само че Брюксел ще изисква отчети за подправени вести от медийните платформи


[Reuters]
Европейска комисия възнамерява да изисква от медийните платформи, в това число Фейсбук, Twitter и Гугъл, да изготвят месечни отчети за подправени вести. Целта е да се уловят съветските акции за дезинформация преди евроизборите през май 2019 година, споделят пред Politico двама представители на Европейски Съюз. Това е част от " проекта за оправянето с подправените вести ", като задачата на Брюксел е да осведоми европейските гласоподаватели за това по какъв начин непознати страни се пробват да повлияят на вота. Той още веднъж дефинира Русия като страна, която систематично употребява сходни способи за влияние.

В сряда също стана ясно, че Франция и Германия се отхвърлят от предлагането си за общоевропейски цифров налог за техкомпании и вместо това оферират по-ограничен данък от 3% върху приходите от реклама на някои платформи. Дигиталният налог се очакваше да обезпечава по 5 милиарда евро на година, само че влезе в задънена улица поради съпротивата на някои членки като Дания, Швеция и Ирландия. Новият данък ще засегне компании като Фейсбук и Гугъл, само че но не и платформи, свързани с търговия на артикули, като Amazon, Spotify, AirBnB и Apple.

СЪБИТИЯТА, КОИТО СЛЕДИM

Кой ще е новият заместник-кмет по превоза

В четвъртък ще бъде назначен нов зам.-кмет по превоза в София, сподели кметът на София Йорданка Фандъкова в Министерския съвет, представена от " Фокус ". Тя обаче съобщи, че към момента не било известно кой ще заеме поста.

Зам.-кметът по превоза на София Евгени Крусев подаде оставка, защото получи обвиняване от прокуратурата за нарушавания на Закона за публичните поръчки по отношение на търга на ремонта на ул. " Граф Игнатиев ". Реконструкцията предизвика всеобщо неодобрение от жителите на града поради редица недомислици и некачествено осъществяване.

Семейство Баневи се връщат в България и ще бъдат арестувани

Семейство Евгения и Николай Баневи ще се върнат в България на следващия ден, заяви основният прокурор. Веднага ще им бъде предявено ново обновено обвиняване, задържане за 72 часа и неотложно искане за непрекъснато задържане, сподели още основният прокурор. Баневи бяха арестувани на 26 октомври на летището в Ница на път за България и минаха през процедура по екстрадация. Те са задочно упрекнати за длъжностно заграбване, документни измами, данъчни закононарушения и пране на пари по отношение на приватизацията и ръководството на девненския цех " Полимери ".

Очаква се ОПЕК да понижи добива на нефт

Страните по съглашението ОПЕК+ (страните от картела и други огромни производители) работят по решение за понижаване на добива с минимум 1.3 млн. барела нефт на ден, оповестяват източници на Reuters. Преговорите са ориентирани към това съразмерно да се редуцира добивът с 3-3.5% по отношение на октомврийското ниво без изключение за никоя страна, показват източниците.

Решението за може да бъде взето на срещата на министрите от ОПЕК+ във Виена на 6 и 7 декември. Русия и Саудитска Арабия имат решаваща роля в съглашението ОПЕК+. Двете страни обаче към момента не са постигнали единение за размера на понижаване на производството през 2019 година

СНИМКА НА ДЕНЯ

Рекордьорът-маратонист Елиуд Кипчоге стана спортист на годината


[Reuters]
Маратонецът Елиуд Кипчоге и състезателката в тройния скок и скока на дължина Катерин Ибаргуен получиха премиите за най-хубави спортисти за 2018 година Етиопецът влезе в историята, като усъвършенства международния връх в маратона. В Берлин той смъкна 78 секунди от предходното върхово достижение, като приключи за 2.01:39 ч. Това е и най-голямата промяна в върха от 1967 година насам.

Ибаргуен завоюва Диамантената лига в тройния и дългия скок. Олимпийската шампионка в тройния скок сложи най-хубавия резултат в дисциплината за сезона с 14.96 метра. Колумбийката завоюва континенталната купа на IAAF и стана първенец в игрите на Централна Америка и Карибите. И на двата шампионата тя завоюва първото място и в тройния скок, и в скока на дължина.

ЕДНО КЪМ ЕДНО

Ивайло Московски от ГЕРБ бе освободен от Народното събрание като народен представител, с цел да заеме поста вицепрезидент на Черноморската банка за търговия и развиване. Московски е в Народното събрание от два месеца, откакто подаде оставка като транспортен министър по искане на премиера поради тежката злополука край Своге дружно с други двама министри.

Италия ще показа нов бюджет идната седмица, намалявайки плануваните разноски за пенсионната промяна и за схемата в поддръжка на приходите с вярата да изглади спора си с Европейска комисия, заяви през днешния ден почитан държавен представител, представен от " Ройтерс ". Европейска комисия отхвърли италианския бюджет за 2019 година с претекста, че той няма да понижи големия държавен дълг на страната до нивата, изисквани от Европейски Съюз. Брюксел прикани Рим да промени бюджета си, с цел да предотврати дисциплинарна процедура, която би довела до налагане на санкции.

Вашингтон изиска Москва да освободи арестуваните украински моряци и да върне трите кораба на Украйна. На брифинг на Държавния департамент с неназован " почитан представител ", чиято стенограма бе оповестена, също по този начин бе насочен апел към Европа да се откаже от газопровода " Северен поток 2 ". " Керченският случай би трябвало да подсети на всички наши европейски съдружници за какво " Северен поток 2 " е толкоз неприятна концепция ", споделя представителят.

ОЩЕ НЕЩО ИНТЕРЕСНО

Писмо на Айнщайн за същността на Бог бе продадено за 2.9 млн. $


[Reuters]
Ръкописно писмо от 1954 година, в което известният физик Алберт Айнщайн оспорва концепцията на религията, разруши прогнозите и бе продадено на търг за 2.9 млн. $ на търг в аукционна къща Christie`s в Ню Йорк.

Нобеловият лауреат, който тогава е на 74 години, адресира писмото си до немския евреин мъдрец Ерик Гуткинд във връзка негов текст. В него Айнщайн остро подлага на критика религията и назовава Библията " общ брой от почитани, само че въпреки всичко прекомерно примитивни митове ". " Думата " Бог " за мен не е нищо повече от израз и артикул на човешката уязвимост ", написа физикът към година преди гибелта си и добавя: " Няма пояснение, без значение какъв брой комплицирано може да е то, което (за мен) да промени нещо по този въпрос. "
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР