© Надежда Чипева Средно голямата строителна фирма АБ, спечелила няколко

...
© Надежда Чипева Средно голямата строителна фирма АБ, спечелила няколко
Коментари Харесай

За месец КЗК одобри покупката на строителната фирма АБ

© Надежда Чипева Средно огромната строителна компания АБ, спечелила няколко огромни публични поръчки, е на крачка от нов притежател - сдружението " Валирион ".

В края на февруари Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) е разрешила " Валирион " да купи " Пътна сигнализация - България ". Това излиза наяве от регистъра на антимонополния регулатор. Фирмите бяха подали заявката си в края на януари. По закон срокът за изговаряне е пет седмици, в тази ситуация решението идва за 4. Това е леко нетрадиционно дълго, тъй като когато фирмите са близки до Делян Пеевски (какъвто е казусът с АБ), разрешението идва безусловно за седмица.

Абонирайте се за Капитал Четете безкрайно и подкрепяте напъните ни да пишем по значимите тематики " Пътна сигнализация - България " в действителност е притежател на редица компании, измежду които и строителната АБ. КАПИ i АБ АД Собствен капитал 13,7 Печалба 1,8 Активи 47,6 Пасиви 33,8 Брой заети 251 Приходи 31,0 Пълен профил › Данните са за 2018 година и са по последния подаден доклад на сдружението. Сумите са в млн. лева КАПИ профили Корпоративните данни за сдружението са от осведомителния масив КАПИ. Достъпът до цялостните фирмени и секторни профили са част от абонаментния проект Капитал PRO. Научете повече ›
Ключова договорка

Купуваната " Пътна сигнализация - България " сега е благосъстоятелност на Димитър Петков, който дружно с майка си и сестра си са притежатели на " А.Д. холд ", която печели търгове за мантинели на Агенция " Пътна инфраструктура ". Фирмата има 5-6 чиновници в последните години и е на загуба. Тя обаче е основна, тъй като има редица сдружения, измежду които " Менд " и " Пътстрой-97 ". Те от своя страна са притежатели на 100% от акциите на АБ. Петков изясни пред " Капитал ", че продажбата е комерсиално решение, плод на дълги диалози и реализиране на пресечна точка. " Моментът и предлагането, което ми направиха, бяха подобаващи ", сподели той. АБ е акционерно сдружение с забавна история. То взе участие в строителството на лот 3.1 на автомагистрала " Струма ", в рехабилитацията на жп линията София - Елин Пелин и на права от автомагистрала " Хемус " сред Ябланица и Боаза. Последните й извоювани контракти са за поддържането на автомагистрала " Марица " и на пътищата в област Хасково за идващите четири години.

За интервала 2014 - 2019 година сдружението е получило 47.5 млн. лева за поддържането на хасковските пътища в обединяване с " Бургас Пътстрой ".

Дружеството имаше задължения към Национална организация за приходите, само че през 2016 година усъвършенства финансовите си резултати с заеми от Българската банка за развиване. По това време в сектора се разясняваше, че строителната компания е минала под контрола на депутата от Движение за права и свободи Делян Пеевски. (Цялата история може да прочетете тук.)
КАПИ i ВАЛИРИОН ЕООД Собствен капитал 0,1 Печалба 0,0 Активи 0,9 Пасиви 0,8 Брой заети 55 Приходи 1,0 Пълен профил › Данните са за 2018 година и са по последния подаден доклад на сдружението. Сумите са в млн. лева КАПИ профили Корпоративните данни за сдружението са от осведомителния масив КАПИ. Достъпът до цялостните фирмени и секторни профили са част от абонаментния проект Капитал PRO. Научете повече ›
Кой е купувачът

" Валирион " не е необятно разпознаваемо име в строителството. Собственост е на Цветан Чолаков, а съуправител дружно с него е Вилиана Валентинова Димитрова. Дружеството " Валирион " съществува от 2016 година, като приходите за последните години - 2018 и 2017, са 1 млн. лева и 199 хиляди лева а облагата е от порядъка на 20 - 30 хиляди лева Не е ясно по какъв начин ще бъде финансирана договорката.

" Капитал " изпрати за повторно въпроси по имейл, само че по този начин и не получи отговор.

От регистъра на Камарата на строителите се вижда, че компанията не е заявила работи по обекти през последните години.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР