© Надежда Чипева Спад на световната търговия с 0.7% очаква

...
© Надежда Чипева Спад на световната търговия с 0.7% очаква
Коментари Харесай

Деклан Дейли, Coface: Транспортът и строителството са най-рисковите търговски сектори

© Надежда Чипева Спад на международната търговия с 0.7% чака компанията за разбор на кредитния риск Coface през тази година, а повода за това е най-много заразителният протекционизъм. От 2009 година насам той се популяризира във от ден на ден страни, като към 2017 година 73% от износа на страните от Г-20 се е сблъсквал с ограничаващи търговски политики. Главен подстрекател на тези политики е американският президент Доналд Тръмп, с помощта на което международното Брутният вътрешен продукт се обрисува да е най-ниското от 2016 година насам. Според Деклан Дейли, основен изпълнителен шеф на Coface за Централна и Източна Европа, към този момент обстановката няма да има осезателен отрицателен резултат за българската стопанска система и локалните компании резервират рисковия си профил пред задграничните контрагенти. В средносрочен проект обаче има опасности, свързани със мощната взаимозависимост към избрани пазари, дефицита на работна ръка и неподходящите трендове в секторите превоз и строителство. Какви са следствията за бизнеса от световните трендове като протекционизма, комерсиалните войни, синхронизираното закъснение на икономическия напредък?

Ако погледнем към протекционизма през връзките сред Съединени американски щати и Китай, обективно това повдигане на митата с 10% върху стокооборот за 200 милиарда $ не създаде значителен резултат. Отчасти за това спомогна девалвацията на юана, а въпреки това - тъй като се случи в миг, когато американската стопанска система се показва добре посредством и на понижението на корпоративните налози.

Абонирайте се за Капитал Получавате цялостен достъп до всички публикации и целия списък Но представете си какво би станало, когато американската стопанска система стартира да отслабва или когато стартира идната акция за президентските избори. Освен това се приказва за следващо нарастване на митата. Така че в средносрочен проект протекционизмът може да има по-осезаем резултат.

Аз нямам доверие, че борбата сред Съединени американски щати и Китай ще бъде кратковременен феномен. Според мен това е нещо фундаментално в връзките на двете страни и то ще продължи да се развива.

В същото време показателят за политически риск доближи рекордна стойност през предходната година поради събития като Brexit. Те не са свършили - Бразилия има нов президент, който постоянно е сравняван с Доналд Тръмп; предстоят избори в Гърция. Всичко това се отразява върху настроенията на вложителите.

Не се обръща доста внимание, само че е значимо съгласно мен и това, че военните спорове в света са двойно повече, в сравнение с бяха преди 10 години. Освен това световният дълг е с 50% по-голям и доближава до 230 трлн. $, освен това при лихви, които са на исторически ниско ниво. Това значи, че централните банки разполагат с доста по-малко ходове за маневри.

Така че сега имаме висок политически риск, протекционизъм, огромен дълг, а в добавка и цифровизация. Напредъкът в технологиите нараства експоненциално с такава скорост, която може да се окаже проблем за някои компании.

Но дано не подценяваме и позитивните трендове, които балансират изброените опасности - стопанската система на Съединени американски щати пораства, макар че се забавя, Китай към момента способства за една трета от световния напредък, междинната класа на разрастващите се пазари продължава да основава благоприятни условия за бизнеса, а в Европа фирмите не престават да влагат и вътрешното ползване е положително.

Какви са характерните местни опасности за Европа?

В Европа още веднъж има политически опасности, които произтичат от неразбираемия излаз от изборите, а резултатите от такива събития ще повлияят върху вложителите в района. Специфично за района риск е неналичието на работна ръка. Рекордно ниската безработица основава проблем, тъй като даже даден бизнес да има пазар и търсене за продукцията му, той не може да е сигурен, че ще го удовлетвори, защото все по-трудно запълва позиции за квалифицирани чиновници.

По отношение на Brexit, към този момент има последна дата, когато това ще се състои, и е дребна вероятността от излаз без договорка. За България, имайки поради, че едвам 2.5% от експорта е ориентиран към Англия, директният резултат не би следвало да е огромен, само че косвено може да има терзания. Ефект би имало забавянето на Германия, защото 13% от експорта ви отива натам. Въпреки това прогнозите ни за България са растежът да се резервира в границите на 3.3%, подхранван от високото вътрешно ползване, а вложенията от структурните фондове да поддържат строителния бранш.

Това значи ли, че рисковият ни профил остава постоянен?

Да, вероятностите са да остане релативно постоянен. Coface прави един път годишно изследване за района, с което изследваме профила на страните през периодите на отсрочено заплащане и корпоративните банкрути. Факт е, че в района има повишаване на банкрутите, само че това e по-скоро интервал на нормализация и в края на годината ще можем да кажем по какъв начин стои България.

Може ли да посочите браншове в Европа, които приемате за по-рискови сега?

Най-рисковите браншове са строителство и превозът.

Заради " Плана Макрон "?

И поради дефицита на работна ръка и увеличението на цените на горивата.

В такава конюнктура какви са тактиките, които експортните компании в България могат да ползват, с цел да лимитират рисковете за бизнеса си?

Добрият мениджмънт на рисковете е обвързван с регулярно актуализиране на информацията за кредитната заможност на контрагентите. А в условия на толкоз огромна волатилност изисква и да можеш да си еластичен и бърз.

Смятате ли, че бизнесът в България в задоволителна степен се възползва от опциите за професионално ръководство на комерсиалните опасности?

Компаниите, които са дъщерни на западноевропейски компании, доста постоянно имат кредитна застраховка и това е част от тяхната корпоративна просвета и политика. Има и доста локални компании, които търсят опцията да застраховат опасности. Различните страни в района имат друга степен на зрялост по този въпрос. Австрия да вземем за пример е доста зрял пазар. Страни като Полша и Чехия също. В България към момента пред компании като Coface има доста благоприятни условия.

Как си обяснявате това? Цената възпиращ фактор ли е?

Според мен е въпрос на корпоративна просвета.

Каква е страгетията на Coface за България и района през тази година - имате ли упоритости да растете още? С какъв ритъм?
Ние се развиваме органично, имаме добър пазарен дял и считаме, че в България имаме положително наличие. Стратегията ни е да бъдем покрай клиентите си и за нас е значимо да имаме екипи в страните, в които са те. Защото финансови доклади можеш да четеш от всяка точка на света, само че с цел да знаеш по какъв начин в действителност се развиват нещата, би трябвало да имаш хора, които приказват локалния език, познават хората, които управляват фирмите. Така че това е нашата философия и имам вяра, че тя ни дава конкурентно преимущество. Резултатите ни демонстрират, че тази тактика работи. За първото тримесечие имаме над 6% растеж на приходите до 36 млн. евро.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР