© Надежда Чипева След повече от година Агенция Пътна инфраструктура

...
© Надежда Чипева След повече от година Агенция Пътна инфраструктура
Коментари Харесай

Пътната агенция даде 5-годишни празни чекове за поддържането на пътища

© Надежда Чипева След повече от година Агенция " Пътна инфраструктура " съумя да подписа нови дълготрайни контракти за поддържането на пътищата за съвсем всички области в страната. Търговете бяха оповестени още през февруари 2019г., само че поради обжалвания в Комисията за отбрана на конкуренция (КЗК) изборът на компании се забави. Все още не е дефинитивно предоставено поддържането на пътища във Видин и Стара Загора, само че има определени реализатори (виж таблицата).

Договорите се подписват за период от пет години, а прогнозните стойности варират сред 10 и 25 млн. лева без Данък добавена стойност. В реалност обаче действително изплатените суми могат да са в пъти по-високи, защото през договорите за настоящо и зимно поддържане АПИ разпорежда редица поправки, вместо да афишира обособени публични поръчки. Така да вземем за пример изплатената сума за пътища първи, втори и трети клас от републиканската пътна мрежа (без магистралите) по договорите от 2014 година до октомври 2019 година надвишава 1 милиарда лева, стана ясно от информация на " Капитал ", получена по Закона за достъп до социална информация.

Абонирайте се за Капитал Четете безкрайно и подкрепяте напъните ни да пишем по значимите тематики Кой печели

В таблицата с определените реализатори липсва област Видин, където АПИ е избрала обединяване на компании от групата на ПСТ. Дружествата от групата на ПСТ обаче са сключили контракти за три други области - Враца Ловеч и Плевен.

В Стара Загора са определени " Трейс - Пътно строителство " и " Промакс ", само че още нямат контракт. Дружествата от групата на " Трейс " участваха в областите Смолян, Ямбол, Ловеч и Враца, само че в този момент имат доста по-слабо наличие в поддържането на републикански пътища.

В някои области спечелилите са същите. " Грома холд ", която е със остаряло име " Агромах ", още веднъж дава отговор за област Благоевград. " Европейски пътища ", което е обвързвано с " Грома холд ", пък продължава да работи по област Пазарджик и Пловдив. Старото име на сдружението е " Пътища Пловдив ". Двете компании са получили общо 103 млн. лева по предишните си контракти за областите Пазарджик, Пловдив и Благоевград. отговаряли за Пазарджик, Пловдив и Благоевград, като това им е донесло 103 млн. лева за петте години.

" Пътперфект-Т " отново поддържа пътищата край Силистра. Свързваната с Румен Гайтански-Вълка " Пътстройинженеринг " задържа позициите си в Кърджали, където е и записана компанията.

" АБ " обичайно има контракт за област Хасково ". През март Комисия за защита на конкуренцията утвърди промяната на собствеността на сдружението. На 16 март " Валирион " е вписан като нов притежател на " Пътна сигнализация - България ", която пък е притежател на " АБ ". Дружеството взе участие в строителството на автомагистрала " Струма " от Благоевград до Крупник, в рехабилитацията на жп линията София - Елин Пелин и на права от автомагистрала " Хемус " сред Ябланица и Боаза. Последните й извоювани контракти са за поддържането на автомагистрала " Марица " и на пътищата в област Хасково за идващите четири години. За интервала 2014 - 2019 година сдружението е получило 47.5 млн. лева за поддържането на хасковските пътища в обединяване с " Бургас Пътстрой ".

Една от най-големите строителни компании по оборот - " Хидрострой " се появява единствено в една позиция - Варна, само че пък " Пътстрой Бургас ", която е нейна благосъстоятелност, е в още две. А близката до нея " Инфра специалист " е в цели три.

Един от новите любимци е " Нивел строй ". Фирмата е част от три печеливши обединявания. Пернишкото сдружение, благосъстоятелност на Велко Руйков, е имало оборот от 22 хиляди лева през 2014 година, само че за четири години бележи растеж от над 600 пъти и стига до 13.45 млн. лева през 2018 година Тази година компанията завоюва поръчка за уголемение на 30 км сред между Видин и Ружинци за 300 млн. лева дружно с ПСТ, както и поддържането на улици в столичните квартали " Люлин ", " Връбница ", " Възраждане " и " Илинден " за малко над 6 млн. лева Досега е изпълнявала главно планове за пътна рехабилитация в дребни общини.

Oт огромните строители както до момента, по този начин и в идващите пет години с поддържането на пътища по тези схеми няма да се занимават ГБС и " Джи Пи груп ". Последната обаче косвено взе участие посредством компанията " Обонато билд ", която е част от обединяването - победител за област София. Фирмата е благосъстоятелност на Димитър Панталеев, койото е съучастник с тримата акционери в " Джи Пи груп " - Георги Василев, Владимир Владимиров- Житенски и Стефан Тотев, във компанията " Вип-стил 2005 ". Дружеството е записано на адреса на " Джи Пи " - бул. " Черни връх " 59А.

Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР