© Надежда Чипева - Силно заинтересованите от концесията са поне

...
© Надежда Чипева - Силно заинтересованите от концесията са поне
Коментари Харесай

Опашка от европейски кандидати за летище София

© Надежда Чипева - Силно заинтригуваните от концесията са най-малко седем, което е над два пъти повече от предходния опит.
- Сред тях са оператори на летища в Германия, Франция, Испания, Англия, няколко великански фонда, индийски и корейски претенденти, съветската ВТБ.
- Победителят ще е явен следващата година, а срокът за предложения ще бъде леко продължен. Още по тематиката
Концесията за летище Пловдив ще бъде прекъсната. И рестартирана след месеци

Така се отстрани вторият класиран претендент - пловдивското обединяване сред " Тракия икономическа зона " и ПИМК
4 окт 2018
Manchester Airport Group ще кандидатства за концесията на летище София

Британският летищен оператор ще си партнира с китайската строителна BCEG
3 окт 2018
Концесионерът на летище София ще може да си обезпечи доходи от 6.7 милиарда лева

Държавата ще получи от отдаването на аерогарата 2.2 милиарда лева за 35-годишния интервал
5 юли 2018
Wizz Air ще поддържа самолетите си в нов хангар на летището в София

Инвестицията в базата за поправки е на българската Rose Air
4 юли 2018
Най-мащабната договорка за държавен актив за последното десетилетие - концесията на летище София, този път притегля невъобразим до момента интернационален интерес: от оператори на летища в Германия, Франция, Испания, Англия, в композиция с няколко великански фонда за сътрудници, до екзотични индийски и корейски претенденти и познати имена като съветската ВТБ.

Поредният опит да се откри частен собственик с опит е в ход. От него страната се надява да получи над 1 милиарда евро за 35 години: първична сума от най-малко 550 млн. лева без Данък добавена стойност, още съвсем толкоз от годишни концесионни такси. Отделно има обвързване за 600 млн. евро вложения. Пътниците пък разчитат на по-добро обслужване и повече варианти за пътешестване.

Освен засиленият интерес другата сигурна вест е, че срокът за подаване на предложения няма да е 22 октомври, а ще бъдее месец по-късно. Възможно е и още едно удължение.

Другото, което би трябвало да се случи, е да се в профил безкрайната отговорност на крайните участници в консорциумите, тъй като при настоящето изискване няма да има предложения от качествени вложители. Проблемът е залегнал в новия Закон за концесиите, като съгласно консултанти той надписва евродирективата и по тази причина би трябвало бързо да се промени. Притеснението е, че вложителите в плановата компания ще дават отговор за всичко, а практиката по света е рискът да се носи от особено основаната компания, а единствено финансовите отговорности да се подсигуряват. Втори проблем е, че законът не планува обезщетение на концесионера за направените вложения при положение на форсмажорни условия, сполетели летището. Дотук по информация на " Капитал ", страната е наясно с терзанията на претендентите и желае да ги разсее, само че очевидно ръководещите към този момент заобикалят решението от боязън от опозиционен звук в Народното събрание при приемане на редакции в закона.

А тази бариера бъде отстранена, може да се чакат най-малко пет, в случай че не и седем предложения. Това сподели изследване на " Капитал " измежду претенденти и консултанти (виж кои по-долу). Дотук съвсем 30 компании и юристи или консултанти са позволени в така наречен Data room, където изследват софийското летище и задават въпроси към страната. В най-активна роля на питащи са 7-8 претендента.

Накратко, това е над двойно повече по отношение на предходния опит за концесия с три заинтригувани. Част от обяснението е, че в този момент има интернационален съветник (IFC и EBRD), което подсигурява по-честно съревнование и професионална процедура. Освен това след договорката за летището в Белград неуспелите претенденти евентуално са погледнали и към София като бизнес опция.

Кой желае летище София

Manchester Airports Group
Единственият публично декларирал се претендент досега е Manchester Airports Group (MAG). Компанията има и ръководи три летища във Англия. Това са Манчестър, лондонското Станстед и Ийст Мидландс, което е профилирано в транспорта на товари. Трите аерогари дружно обслужват близо 60 млн. пасажери годишно, 70 самолетни компании и 745 хиляди тона карго. Летище Станстед е купено от MAG през 2013 година То регистрира 40% растеж на пасажерите досега, а това в Манчестър - 33%. Manchester Airports Group е публично-частна компания. Акционери са локалните управляващи на регион Манчестър и Industry Fund Management (IFM). IFM e капиталов австралийски пенсионен фонд, притежаващ дял в 16 летища в Австралия и Европа, в това число летище Виена.
За концесията на летище София MAG ще взе участие в партньорство с Beijing Construction and Engineering Group International (BCEG). Китайската държавна компания афишира себе си за една от 50-те най-големи строителни компании в света, като сега построява един от най-големите авиационни планове в света - пекинското интернационално летище Даксинг, което ще разполага с 9 писти и ще обслужва 130 млн. пасажери годишно. Китайската компанията работи с MAG от 2013 година по капиталовия план Airport City, който се строи на територията на летище Манчестър и е на стойност 2.2 милиарда лева

Aéroports de Paris Group
Groupe ADP оперира трите летища под марката Paris Aéroport, под който попадат три парижки летища. Глобално групата ръководи 26 летища в света през 2017 година, през които са минали 228 млн. пасажери. При предходната процедура за концесия на летище София групата потегли с турския бранд TAV, в който френската компания има 46% присъединяване. TAV е оператор на настоящето огромно летище в Истанбул Ataturk, само че то до месеци ще затвори и по тази причина Aéroports de Paris Group търси нова мощна опция за наличие в Източна Европа, каквато добра алтернатива е София. TAV ръководи и други летища в Грузия, Тунис, Саудитска Арабия. През 2011 година тя влезе за 20 години в македонските летища в Скопие и Охрид, а през 2013 година с уговорката за вложения от 331 млн. евро и на летището в Загреб, което е с потенциал на половина на този на софийското. Френската група има присъединяване и в холандската Royal Schiphol Group, оперираща летището в Амстердам.

Fraport
Един от най-често спряганите претенденти е операторът на летището във Франкфурт Fraport, който изследва софийският бизнес и в предходния опит за концесия. Компанията към този момент има мощно наличие на авиационния пазар в България като оператор на двете черноморски летища Варна и Бургас. Тя има 60% присъединяване в сдружението концесионер " Фрапорт туин остарял еърпорт мениджмънт ", като неин локален сътрудник е компания от групата на " Химимпорт ". Сега не е ясно дали локалният участник ще е в консорциума, като информации има и в двете направления.
Fraport има мощно наличие и в района. Съвместно с гръцката Stantel, част от холдинга Copelouzos на Димитрис Копелузос, тя оперира 14 летища в Гърция. Управлява и летищата в Любляна, Анталия и в Санкт Петербург. Компанията оперира още две летища в Бразилия, летището в Лима, Хановер и една аерогара в Китай.

Летище Цюрих с фонда Meridiam
Друг претендент е летището в Цюрих, което прояви интерес и на финала на предходната прекъсната процедура. Летището в Цюрих се има от оператора Flughafen Zürich (FZAG). Компанията ще взе участие дружно с фонда Meridiam, като към момента не е ясно дали ще се включи и трети участник. Компанията е учредена през април 2000 е листната на швейцарската фондова борса (SIX Swiss Exchange), като с най-голямо присъединяване, най-малко една трета, в компанията е кантонът Цюрих. В интернационален проект Fflughafen Zürich има мощно развиване в Латинска Америка, има и районен офис в Бразилия. Там компанията взе участие в оперирането и поддържането на летищата в Бело Оризонте и Флорианополис. Две са и летищата в Чили. От 2009 година Flughafen Zürich е миноритарен съучастник в компанията, оперираща летището в Кюрасао. Швейцарската компания има и контракт за техническа поддръжка с концесионера на El Dorado International Airport в Богота, Колумбия.
Фондът Meridiam е основан в Париж, като е с фокус инфраструктурни планове в Европа, Северна Америка и Африка.

Австралийският фонд First State и испанският оператор AENA
Сравнително изненадващо и на късен стадий в изследването се е присъединил и различен консорциум с огромни вложители - австралийският фонд First State в партньорство с компанията, оперираща летището в Барселона. Това е AENA aeropuertos. Тя оперира 47 летища и 2 хеликоптерни площадки в Испания, като държи контролния пакет и в лондонското Лутън. Отделно AENA Group е непосредствено или косвено въвлечена в ръководството на 27 други летища по света. Компанията е учредена през 1990 година Според уеб страницата на AENA тя е най-големият летищен оператор в света с 265 млн. пасажери през 2017 година, а общите доходи са над 4 милиарда евро.
Фондът First State Investments е основан през 1988 година, като в този момент има 11 офиса в Азия, Австралия, Европа и Северна Америка и ръководи активи за над 157 милиарда $. От 2000 година е част от Commonwealth Bank of Australia. Ключови активи в авиацията за фонда са австралийските летища Adelaide и Brisbane

Индийската GMR Group
Индийската инфраструктурна компания GMR Group развива активност в областта на енергетиката, превоза и градската инфраструктура. В енергетиката общата индустриална мощ е 4400 MW, а друго отделение на групата се занимава с поддържането на автомагистрали. В авиацията частната компания със седалище в Ню Делхи има и експлоатира интернационалното летище в Делхи и интернационалното летище Хайдарабад. Групата развива и летището в Мопа, Северна Гоа, като печели концесионната процедура за създаване и ръководство през 2016 година, за период от 40 години, с алтернатива да бъде удължена с още 20. В партньорство с Megawide Construction Corporation на Филипините експлоатира и развива интернационалното летище Mactan Cebu - второто по величина летище във Филипините. В района в обединяване с гръцката строителна компания Terna GMR Airports завоюва търга за създаване на новото летище на остров Крит. Заедно с Terna индийската компания кандидатства и за летището в Белград.

Летище Сеул
Интерес в начален стадий е показал и южнокорейският оператор на летището в Сеул, като компанията не била свръхактивна в изследването на софийския обект. Incheon International Airport Corporation (IIAC) кандидатства и за летището в Белград. Тя е учредена през 1991 година като оператор на интернационалното летище Инчон. Процесът стартира, откакто излиза наяве, че по-малкото летище Gimpo, което се менажира от Korea Airports Corporation, не е в положение да се оправи с възходящия трафик.

С интерес, само че слаб
В групата на не доста интензивно интересуващите се попада летище Mюнхен, които съгласно източници, близки до процедурата, към момента нямат съветник, тъй че надали ще подадат оферта. Проучване в даден миг са правили и летищния оператор на Рим (който е и концесионер на падналия магистрален мост в Италия), както и от френската строителна компания Bouygues. Умерено питащи са и от съветската VTB Capital Infrastructure, която беше измежду претендентите за Белград и проучваше софийския обект предходния път, само че в консорциум.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР