© Надежда Чипева Ще реши ли новата наредба за топлоснабдяването

...
© Надежда Чипева Ще реши ли новата наредба за топлоснабдяването
Коментари Харесай

Каква е прогнозата за прогнозните сметки за парно

© Надежда Чипева Ще реши ли новата разпоредба за топлоснабдяването един от главните му проблеми - разпределението на сметките за сградна апаратура? Според Министерството на енергетиката планът уточни наредбите, свързани с дяловото систематизиране, само че за част от специалистите това не е по този начин. На същата позиция е и омбудсманът Диана Ковачева, съгласно която новата разпоредба няма да подсигурява заслужено систематизиране на сметките за парно. Причината - в проектонаредбата липсват нови оферти във връзка с това по какъв начин се образува дяловото систематизиране в здания - етажна благосъстоятелност. Документът " не дава на жителите дълго търсената и предстояща правдивост, а точно фактуриране на употребяваното количество топлинна сила въз основа на действителното ползване минимум един път годишно - принцип, залегнал в Закона за енергетиката ", се споделя в мнение на омбудсмана. Едно от вероятните решения на казуса дава инж. Огнян Винаров:

От началото на тази година България е задължена от европейските наставления да внедри " Интелигентните измервателни системи " за отдалечено всекидневно и ежемесечно отчитане на разхода на топлинна сила. Трябва да отпаднат прогнозните сметки, изравнителните сметки, топлинните счетоводители, законово нерегламентираните връзки сред съседите в постройките с режим на етажна благосъстоятелност, както и сред тях и топлофикационните сдружения. С въвеждане " Интелигентните измервателни системи " от 2020 година крадците на топлинна сила могат елементарно се хващат, само че в Наказателния кодекс би трябвало да се дефинира наказване за това закононарушение, сходно на кражбата на ток.

Абонирайте се за Капитал Четете безкрайно и подкрепяте напъните ни да пишем по значимите тематики Това може да стане, откакто във всяка абонатна станция общият топломер се размени с подобен за отдалечено отчитане и също се инсталира втори топломер с отдалечено отчитане на разхода за затопляне на вода за горещо битово водоснабдяване. Всички самостоятелни водомери за гореща вода и всички разпределители на радиаторите също би трябвало да преминат към отдалечено отчитане.

Икономическият резултат от внедряването на интелигентната система за премерване и отчитане разхода на топлинна сила единствено за София би бил към 30 млн. лв. на година. Две трети от тази сума ще бъде спестовност от възнаграждение на таксата от 40 лева годишно на компанията за дялово систематизиране от 500 хиляди клиенти в столицата. Останалите 10 млн. лева ще се спестят от месечното отчитане на общия топломер в абонатните станции от механик (инкасатор) в 15 хиляди абонатни станции.

Тези средства могат да се употребяват за пазаруването и внедряването на интелигентната измервателна система от " Топлофикация София ". Освен това могат да се употребяват и средства от европейските фондове за енергийна успеваемост, нововъведения и конкурентоспособност, цифровизация и други.

Още през 2015 година екип под управлението на проф. Николай Калоянов от Техническия университет - София, извърши 6-месечен опит в абонатна станция посредством измервания от в допълнение инсталирани топломери за гореща вода, за рециркулация на горещата вода и за отопление. Измерванията се организираха за тъкмо установяване на точния % на сградната апаратура в общите разноски и разхода на сила за гореща вода с втори топломер за подписване на самостоятелни контракти. Резултатът е, че сградната апаратура следва да бъде 10% в постройките с отвесна разгъвка на водопреносната мрежа и 5% при хоризонтална скица.

Още през юли 2015 година се изготви план на закон за изменение и допълнение на Закона за енергетиката, само че от това не последва нищо. Документът бе импортиран още веднъж в Народното събрание и Министерството на енергетиката на 2 октомври 2019 година Административната веселба обаче не пречи за внедряването в България на интелигентната измервателна система, каквато от години действа в редица европейски страни.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР