© Надежда Чипева Решението на България да оттегли кандидатурата за

...
© Надежда Чипева Решението на България да оттегли кандидатурата за
Коментари Харесай

ЕК: България няма да връща пари за вече построеното по магистрала "Струма"

© Надежда Чипева Решението на България да отдръпна кандидатурата за европейско финансиране на сектора на автомагистрала " Струма " през Кресненското дефиле на 15 януари беше ненадейно и необичайно. Все отново става дума за стотици милиони евро, нужни на страната да приключи трасето до Гърция.

Решението беше обявено тъкмо в деня, в който страната трябваше да изпрати отговори на забележките, които Европейската комисия (ЕК) насочи по апликационната форма. От формалното писмо на Европейска комисия до българските управляващи излиза наяве, че изпратените документи са недомислени или сбъркани.

Абонирайте се за Капитал Четете безкрайно и подкрепяте напъните ни да пишем по значимите тематики " Рядко съм виждал толкоз строго изтъкване на минусите [в проект] ", сподели Даниел Попов от Коалиция " Да спасим Кресненското дефиле " по време на конференция във вторник. Това е последната права от автомагистралата, чието строителство не е почнало и за нея няма обезпечено финансиране.

Добрата вест въпреки всичко е, че няма да връщаме пари за към този момент издигнатата част от пътя сред София и Гърция. " Предишните лотове на автомагистрала " Струма " се финансират като обособени огромни планове. Завършването на всеки от тях се преглежда без значение от другите. Ето за какво няма отговорности за България да върне финансовата поддръжка от Европейски Съюз за тези, които са приключени ", дадоха отговор от комисията на " Капитал ".

Лошата вест е, че построяването на лот 3.2 през Кресненското дефиле е още с неразбираемо бъдеще. Първият въпрос е дали планът в сегашния си тип не нарушава европейското законодателство. Второ, в случай че е по този начин, финансирането от Европа за план, който коства над 1 милиарда лева, никак не е несъмнено, а и ни грози риск от наказателни процедури.

Оскъпяване неразбираемо за какво

" И все още няма ясна цена за лот 3.2 ", напомни Петко Ковачев от " Да спасим Кресненското дефиле ". Той цитира разбор " Разходи и изгоди " на Агенция " Пътна инфраструктура (АПИ) за въпросния сектор, който по думите му е първият документ с съответни сметки и е от 2018 година В него е посочено, че определеният от държавното управление вид - с потребление на Е-79 в едната посока и нов път в другата, издигнат източно от дефилето, коства 415 млн. евро. Това е любимецът на държавното управление и за него има оповестени две публични поръчки.

Ако целият път е отвън пролома, той ще коства 603 млн. евро, а дългият тунел щеше да е 743 млн. евро.

" Само година по-късно, през 2019 година, когато се подава апликационната форма, виждаме, че лот 3.2 във разновидността на държавното управление към този момент е 649 млн. евро. За една година незнайно по какъв начин и за какво и кое е станало по-тежко за финансиране ", сподели Ковачев. Високата цена беше един от главните причини страната да поддържа вид с две разграничени платна, едното от които си остава в дефилето.

Част от поръчката за лот 3.2 обаче към този момент е извоювана, само че с 63 млн. лева над прогнозната цена.

" За нас най-важното е да се случи секторът отвън Кресненското дефиле и да не загубим парите [от ЕС] ", сподели Даниел Попов.

В ефира на " Нова тв " шефът на пътната организация Георги Терзийски съобщи, че е уверен, че няма да загубим еврофинансирането и че не се преглеждат благоприятни условия планът да се финансира от държавния бюджет.

Какво не е наред в плана

Терзийски изясни предходната седмица, че България има желание да подаде нова, усъвършенствана апликационна форма до Брюксел до края на 2020 година, с цел да вземе някакви пари и в сегашния програмен интервал. Не би трябвало да се не помни, че един от най-странните елементи в този план е, че оценката за влияние върху околната среда (ОВОС) е подготвена откакто е предоставено правенето на абстрактен план. Т.е. ориста на избора сред другите трасета е била предначертана и без действителни заключения от отчет по Оценка на въздействието върху околната среда.

Терзийски сподели, че Европейска комисия не е коментирала нарушаване на директивите в забележките си. Всъщност в писмото си комисията означи, че България не е съумяла да откри цели и ограничения за запазване на обектите, предпазени от Директивата за местообитанията, и не е взела поради всички детайли от бъдещото строителство. Затова в този момент АПИ ще ги извършва и чак по-късно ще подаде апликационна форма за еврофинансиране.

Според природозащитниците към момента има време да се употребява източния вид. Тяхната теза е, че в този момент пътната организация би трябвало да приключи процедурите по публични поръчки, да изготви Подробен устройствен план на разновидността с две платна отвън дефилето, да се преработи ОВОС-а, да се приготви нова процедура по желание на реализатор за него. Според тях шест месеца е задоволителен период, с цел да се случи това. Агенцията обаче работи надалеч по-бавно, сочи опита до в този момент.

Даниел Попов напомни, че поради към този момент издигнатите сектори от " Струма " трафикът в Кресненското дефиле действително се е нараснал и има опасност от наказателна процедура за увреждане на биоразнообразието там.
По тематиката работи и Илин Станев
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР