© Надежда Чипева Промените ще доведат до намаляване на разходите

...
© Надежда Чипева Промените ще доведат до намаляване на разходите
Коментари Харесай

Добрите хрумвания на сливенското парно

© Надежда Чипева Промените ще доведат до понижаване на разноските за въглеродни излъчвания на сдружението на половина. Още по тематиката
Да шиеш напук

Миролио изнася част от производството си отвън България поради липса на работна ръка
16 сеп 2018
" Язаки " - Ямбол, насочва 30% от производството си към е-автомобили

Компанията към този момент има 6 хиляди чиновници в заводите си в България
12 сеп 2018
Призрачният курорт

Сливенските минерални бани тънат в давност
8 сеп 2018
Намери си бъдеще

Сливен и Ямбол търсят развиване като част от новата икономическа зона на линията " Тракия "
31 авг 2018 Статията е част от специфичното издание " Капитал Градове: Сливен, Ямбол ", което е подарък за всички, закупили вестник " Капитал " в интервала 7-13 септември.

Преходът от въглища към други горива е предизвикателство, което ще стои пред цялата Старозагорска област в близко бъдеще. " Топлофикация - Сливен " обаче е почнала да търси решения още занапред. Дружеството заменя част от въглищата, които употребява за произвеждане на топлинна сила, с екологично гориво и по този метод желае доста да понижи разноските си за въглеродни излъчвания. За потребностите си досега сливенското сдружение употребява най-вече въглища от " Мини Марица-изток ", като заплаща месечно за тях към 1 млн. лв.. Отделно заплаща 700 000 лева месечно за въглеродни излъчвания след нарастването на цената им на 15 евро на звук.

" Продажбите ни на топлоенергия са доста положителни, увеличихме клиентите си. С измененията през последните години обаче разноските също нарастват неведнъж. Това ни кара да търсим различни източници на гориво ", споделя изпълнителният шеф на сливенската топлофикация инж. Кънчо Танев. " Топлофикация - Сливен " е съумяла да размени 10% от въглищата с биомаса. Плановете на управлението са до 2019 година използването на екогорива да доближи 20%.

Така разноските за въглеродни излъчвания на сливенската топлоцентрала ще паднат на 350 000 лв. месечно, което би подобрило доста финансовото положение на сдружението. Като различен източник на гориво сливенското дружество употребява пресована плява и дървесина. По този метод не е належащо да се трансформира горивната апаратура на централата.

Освен към прекосяване към екологично гориво управлението на сдружението е насочило вниманието си към поддръжка и възобновяване на мрежата в сливенския квартал " Българка ", кв. " Звездица " и Руски квартал, където планува да пусне нови трасета.

Как се връщат клиенти

Това не е първото положително скимване на предприятието. Големият удар за него е сред 2000 и 2007 година, когато сливенската топлофикация регистрира внезапен спад на клиентите си. Това кара настоящето управление да насочи напъните си към по-гъвкава пазарна политика.

Топлофикацията взима решение да не натоварва притежателите на жилищни здания с такса сградна апаратура. Тя е измежду първите в страната, които поемат този разход за своя сметка. Дружеството търси метод да продава топлинна сила под цената на твърдото гориво и по този начин да остане привлекателно за клиентите.

Въведен е горен предел на цената от 1.10 лева на пространствен метър жилищна повърхност. Така за една постройка от 170 кубика потребителят заплаща приблизително 170 лв. месечно. " Така подсигуряваме успокоение на своите клиенти – те могат авансово да изчислят месечния си разход, да няма изненади ", споделя господин Танев. Тази политика дава резултат - усилва доста клиентите на сдружението през последните години. Дружеството

" Топлофикация - Сливен " стартира да работи през далечната 1969 година Тя обезпечава топлинна сила на 14 000 битови клиенти, както и на общини, лечебни заведения, детски градини и предприятия на територията на региона. Дружеството има опция да създаде към 60 мегавата на час топлинна сила в студените зимни дни. Стопанските клиенти на сдружението са над 300, като най-големият консуматор е фабриката на Едоардо Миролио в Сливен. През зимата този икономически индивид стига до ползване на 5000 до 7000 мегаватчаса топлинна сила. Сливенското топлофикационно сдружение търси благоприятни условия за директни продажби на електрическа енергия към огромните икономически обекти. Разполага с директни връзки към тях и по този начин икономисва разноски за електропреносна и електроразпределителна мрежа.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР