© Надежда Чипева - Производителите протестират срещу ниските изкупни цени,

...
© Надежда Чипева - Производителите протестират срещу ниските изкупни цени,
Коментари Харесай

Розови илюзии

© Надежда Чипева - Производителите стачкуват против ниските изкупни цени, а страната бързо даде обещание някаква помощ.

- Прогнозата е, че ще остане неизкупена продукция поради претрупаните розоварни, неналичието на контракти за преправяне и работна ръка за събиране на цветовете. Още по тематиката
Агроминистерството предлага 30 стотинки за кг рози, омбудсманът желае 1 лев

Според министъра ведомството не може да помогне по различен метод при свръхпроизводство с изключение на с помощи след края на акцията
22 май 2018
От 30 до 3000 декара

...или по какъв начин фамилната компания за етеричномаслени култури " Ина " от Панагюрище доближи до европейските пазари
5 ное 2017 Разпилени по пътищата цветове и блокади на пътищата в Розовата котловина - картината се трансформира в емблема на акцията по беритбата на маслодайни рози тадзи година. Производители, прекупвачи и розоберачи стачкуват поради ниската изкупна цена, която сега се движи сред 1.60 и 2 лв. за кг. На фона на цените през последните години, които се движеха към 4-5 лв. за кг, а на моменти доближиха и 7 лева, сегашната е ниска и не покрива разноските по производството.

Така на показ излязоха и проблемите в сектора, свързави и с пазарните илюзии, които е породил. Заради задържалата се няколко години висока изкупна цена розите станаха атрактивна просвета и от ден на ден производители започнаха да ги отглеждат. Това пък води до свръхпроизводство, за чиято преправка няма задоволителен потенциал. Няма и задоволително интернационално търсене, тъй като и другите обичайни производители също регистрират положителни реколти. Негативен фактор с по-дългосрочни последствия са и твъденията, че българското розово масло се смесва с импорт на по-евтина продукция от Близкия изток, което компрометира сектора като цяло.

Заради положителните климатични условия тази година цъфтежът стартира по-рано, в това число и по по-високите полета, и акцията се трансформира в покруса, изключително за дребните производители. Наложи се страната незабавно да обмисля ограничения за отплата, с цел да потушава протести в Казанлъшко. Търсенето на провинен за ниската цена опря до розоварните, които бяха упрекнати от производителите в картел, а омбудсманът Мая Манолова им даде обещание да сезира Комисията за защита на конкуренцията да направи такава инспекция, както и Националната организация по приходите - с цел да откри кой създава, изкупува и преработва рози и дали си заплаща налозите.

Земеделският министър Румен Порожанов на собствен ред даде обещание специфичен проектозакон за българската роза и за етерично-маслените култури като цяло, както и минимална помощ за производителите. Двамата с омбудсмана влязоха в спор дали идните обезщетения ще бъдат задоволителни, с цел да покрият себестойността на продукцията.

Твърде доста рози

Заради високите изкупни цени през последните две години площите с рози са нараствали с по 10% годишно, като сега записаните производители обработват над 41 хиляди декара, заяви Порожанов пред парламентарната земеделска комисия. Той добави, че има и доста нерегистрирани производители и площи, на които се отглеждат розови шубраци с незнаен размер, и сега регионалните служби по земеделие записват стопаните, с цел да могат вероятно да ги обезщетят в края на акцията.

Заради удобния климат през тази година се стигна до свръхпроизводство. Обичайно междинният рандеман от един декар е към 300 кг, като на някои масиви се добиват и 700-800 кг. В момента минималният рандеман от декар е над 400 кг, а предстоящата годишна продукция е над 16 хиляди тона – четири пъти по-голяма по отношение на 2013 година да вземем за пример. Традиционно от 2-3 тона цвят се получава 1 кг розово масло.

Проблемът тази година е, че огромна част от производителите получават възнаграждение сред 1.60 и 2 лева за кг рози, което не покрива разноските им за развъждането и беритбата на продукцията.

Първоначалният разход за розовата градина е 1000 лева на декар. Вече посадените рози стартират да дават цвят на втората година, а влизат в силата си на третата. По-нататък обработката на един декар маслодайни рози коства към 500 лева на декар, описват производители. Причината е, че розите са доста капризни, постоянно боледуват и би трябвало да се пръскат постоянно, както и да се подрязват и прекопават. Самата жътва е на ръка, като един розоберач нормално стига към 20 кг дневно. Заплащането за това е 1 лева на кг и по този начин дружно с разноските по развъждането сметката на производителите не излиза. Друг хоничен към този момент проблем за тях е, че поради неналичието на задоволително берачи има места, в които заплащането на труда им доближава изкупната цена за кг.

" Минималната изкупна цена, под която не би трябвало да се слиза, е 2.30 лева за кг ", счита Йордан Михайлов, розопроизводител. Антон Симеонов, който обработва 170 декара с рози, добавя, че държанието на преработвателите е безпринципно: " Не е вярно те да дефинират изкупната цена 5-6 дни откакто сме почнали да берем и тя да е идентична на всички места. " По тази причина производителите подозират картел при розоварните.

Преработватели на ръба

Преработвателите споделят, че са предупреждавали какво ще се случи още при започване на пролетта, а неведнъж през годините са обяснявали какви са проблемите в сектора. " Вероятно не са ни обърнали внимание, тъй като сме дребен отрасъл, производството не надхвърляше 3 тона розово масло, износът ни е за 30-40 млн. евро. Но няма нито една сериозна розоварна без контракти за изкупуване на продукцията с производителите, с които работи от години ", разяснява Филип Лисичаров, шеф на " Еньо Бончев продакшън " и зам.-председател на съдружие " Българско розово масло ".

Според него изказванията за картел са безусловно неуместни, защото в България сега работят над 50 розоварни с друг потенциал и сходно съглашение е невероятно.

" Никога не сме се намесвали в връзките с клиенти и външни сътрудници, в никакъв случай не сме коментирали цени и условия на доставка. Нашата цел е да решаваме проблемите на членовете си с държавната администрация, оказваме помощ да вземат участие на интернационалните изложби, издаваме профилирана литература ", споделя Гергана Андреева, изпълнителен шеф на Българската национална асоциация " Етерични масла, парфюмерия и козметика ".

" В случая би трябвало да се направи инспекция кой стачкува и чия продукция е неизкупена. Ако има подобен проблем, той е при най-малките производители, които нямат контракти с розоварните и разчитат на инцидентни кантари на полето. Недоволни са прекупвачите, които е допустимо да останат без облага поради свръхпроизводството ", счита Лисичаров.

По думите му сега розоварните в долината работят над потенциала си, което значи, че извличат розово масло за по-кратък интервал от нужното, а това ще утежни качеството му.

Освен това в розоварните има залежало непродадено масло от предходни години, а цената се чака да падне. Според производители става дума за големите 800 тона, като не е ясно какъв брой от това масло е българско и какъв брой – импорт. Браншът страда и поради смесването на българското розово масло с по-евтино от Иран, Турция, Афганистан. Такива колета се връщат от задгранични сътрудници и опитите за увеличение на продукцията по този метод поврежда имиджа на българските производители.

По наблюдения на преработвателите има доста проблеми към самото произвеждане. Заради високите изкупни цени в последните години браншът е станал атрактивен за доста дребни играчи, които нямат опит, както и контракти за изкупуване на продукцията, пръскат и торят " самоинициативно " и оскъпяват себестойността на производството. Започнало е и развъждане на рози от вид " Радуга ", чийто цвят тежи повече, само че е по-нискомаслен. " Наистина не е ясно какво се поставя в чувалите – розите се ръсят с вода, сол, камъчета, цялостно е с " Радуга ", сподели Румен Порожанов пред комисията в Народното събрание. Според него би трябвало да има сертифициран разсад, идентични стандарти за развъждане и да се намерения по какъв начин да се реши казусът с берачите и с регистрацията на дребните стопани.

Мерки на пожар

След митингите земеделското министерство даде обещание минимална помощ на производителите, само че единствено в случай че са регистрирани земеделци. Областните служби започнаха незабавна регистрация. Според омбудсмана Мая Манолова обаче за отплата са планувани към 5 млн. лева, което прави 30 стотинки на кг продукция, а с цел да бъде покрита себестойността, са нужни най-малко 90 стотинки или лев.

Тъй като не може да предприеме стъпки, които биха се приели като държавна помощ и интервенция в пазарните връзки, министърът помоли розоварните да изкупуват на себестойност и да преработват повече продукция. Капацитетът обаче е 800 тона дневно и очевидно ще остане неприбран цвят.

Порожанов разгласи, че стартира работа и по закон за розата и етерично-маслените култури, защото и площите с лавандула през последните години са се нараснали доста и също има проблем с изкупуването.

До края на акцията остават още две седмици, като цената, на която ще се продава розовото масло зад граница, към момента не е ясна. Производителите считат, че тя ще бъде към 8000 евро за кг и разчитат към края на акцията изкупната цена да се вдигне.

" Държавата изрично би трябвало да вземе отношение по контролиране на бранша и към този момент изпратихме писмо по отношение на плана за закон за розата. Много е значимо какво ще включва той - от производството на посадъчен материал, през сезонната претовареност, обирането на цвета от регистрирани стопани, които употребяват позволени торове и препарати, до софтуерния развой на преработката и правенето на финалния артикул, който отива на интернационалните пазари. Само страната може да контролира един подобен отрасъл с ясни правила на връзки и задължения ", счита Гергана Андреева.

След сегашната акция някои от производителите може би ще изкоренят насажденията си. Ще остане въпросът до каква степен и по какъв начин страната би трябвало да се намеси в пазарните връзки в бранш, който е символен за България, само че може да се окаже жертва на опити за бърза облага.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР