© Надежда Чипева ПрофилДимитър Димитров е съосновател на компанията за

...
© Надежда Чипева ПрофилДимитър Димитров е съосновател на компанията за
Коментари Харесай

Разликите в малките детайли

© Надежда Чипева Профил

Димитър Димитров е съосновател на компанията за IT аутсорсинг Accedia дружно с Николай Мутафов, Николай Тодоров и Пламен Койчев. И четиримата имат забележителен опит като софтуерни специалисти и водачи на софтуерни екипи в разнообразни компании. Като един от четиримата ръководещи съдружници Димитров дава отговор за стратегическото развиване на компанията в бизнес проект, както и за одобряването й като желан шеф. Компанията

През тази година Accedia стана на 6 години. Всяка година регистрира растеж сред 70 и 100%, като през 2017 година той доближи 102%. През предходната година беше победител в Deloitte Technology Fast 500 за на най-динамичните софтуерни компании в света. Работи с клиенти от целия свят, а поради разрастването на екипа се реалокира в нов офис. Служителите й надвишават 150 души, а приходите на българското сдружение " Аксидия " скочиха повече от 100% до 8.76 млн. лева Още по тематиката
Санджей Брамавар: В България Software AG пораства с 30-50 души на година

Изпълнителният шеф на немската софтуерна компания пред " Капитал "
4 ное 2018
Империята към този момент е шведска

Българският гейм разработчик " Империя онлайн " има нов притежател - шведската група Stillfront, а цената може да доближи 27.5 млн. евро
28 сеп 2018
Софтуерна договорка от Москва, през Сингапур до София

Компанията на серийния бизнесмен Сергей Белоусов Аcronis купи българската " Т-софт " за наеме 300 софтурени експерти
24 авг 2018
Софтуерните услуги постоянно ще са търсени

Съоснователят и изпълнителен шеф на софтуерната компания " Мелън " Крум Хаджигеоргиев пред " Капитал "
16 мар 2018 Как решихте да създадете лична компания?

През годините с останалите съоснователи, Николай Мутафов, Николай Тодоров и Пламен Койчев, сме работили в най-различни компании и в последна сметка взехме решение да пробваме нещо наше. Нещата, които вършим, не са революционно разнообразни - аутсорсинг компании за софтуерни услуги има в целия свят. Разликите се крият в дребните елементи, които открояват доста положителните от останалите. Ние започнахме с концепцията да станем огромни. Никога не е имало различен проект. Първата година бяхме двайсетина души, на втората - 50, в този момент сме 150 души и сме планували място за 300 в новия ни офис. Поставяме си годишни цели, които постоянно са смели и леко невъзможни. И ги вършим вероятни. Това е духът в компанията и в този момент, в редките случаи, когато се опитваме да сме реалисти, екипът споделя " единствено това ли е " - всички сме научени да мислим огромно и да се прицелваме високо. Естествено това си има и минусите - тази динамичност затруднява стиковането на всички действия, хора и отдели във компанията.

Получавате цялостен достъп до всички публикации и целия списък. Как продължавате да растете в този конкурентен бранш?

Вероятно се дължи точно на тези дребни елементи, в които изключително доста се стараем. Правим растеж сред 50% и 100% на година. Вероятно се дължи и на обстоятелството, че някак си доста естествено открихме точния сегмент, в който да работим. Повечето огромни компании имат отдели за нововъведения, които работят върху нови технологии и решения и оперират като стартъп в границите на огромната корпорация. Такива мултимилиардни групи нормално са тромави и по тази причина основават самостоятелни и самостоятелни звена за нововъведения. Та ние работим най-много с тези отдели, като сме софтуерният им сътрудник. Обикновено в тях има хора, които са специалисти в бизнеса, а пък ние им оказваме помощ да осъществят механически визията си. Тези планове не са големи и нашият мащаб дава отговор на това, което търсят. В същото време са извънредно значими, оперират с огромни бюджети и заради това постоянно имаме директна връзка със C-level мениджъри. Естествено това основава и малко повече напрежение, тъй като не можем да си позволим забавяне и разпределяне.

А с какви клиенти работите?

Имаме от Съединени американски щати, Англия, Франция, Германия, Швейцария, Холандия, Южна Африка, Япония и други Сравнително добре диверсифицирани сме, само че Съединени американски щати са най-бързо растящият ни пазар и в последната година са един от главните ни фокуси. Имаме дъщерна компания там с два офиса - един в Бостън и един в Пало Алто, посредством които продаваме. Първо открихме този на Западното крайбрежие, с цел да сме по-близо до клиентите в Калифорния. В същото време е по-голямо предизвикателство поради часовата разлика с България. Именно затова в този момент този в Бостън е по-активният ни офис.

Кое беше най-голямото предизвикателство да извършите лична компания в толкоз конкурентен бранш?

Създаването на компания в България не е толкоз мъчно нещо. И географски сме добре позиционирани, България е относително добре различим пазар за услугите, които ние предлагаме. Това демонстрира и статистиката за цялата промишленост. Най-голямото предизвикателство може би са хората, което е общоизвестен факт. Те са факторът, който дефинира растежа ни: в случай че можехме да намерим повече експерти, които да дават отговор на нашите критерии, щяхме да растем още по-бързо. При нас динамичността е доста огромна, тъй като имаме доста планове, чиновниците би трябвало да учат непрекъснато нови технологии, натоварването и експертизата, които се изискват от хората, са извънредно високи. Предизвикателство е да намираме такива хора.

Как успявате да ги намерите?

По обичайните канали. Най-активно е през рекомендации, което, мисля, всички компании в бранша ще потвърдят. Участваме и в разнообразни начинания с ИТ организации, учебни заведения, университети, академии и организации, с цел да са осведомени хората с компанията и да знаят какво да чакат.

Работим в толкоз конкурентен пазар, че би трябвало в действителност да си доста над междинното равнище, с цел да се получи. Социалните придобивки са нормални за софтуерните компании, само че ние се стараем пакетът ни е да premium. Можехме да създадем офис в по-далечна локация, само че избрахме този и дадохме цялостен етаж за rooftop бар. Но най-много - когато в екипа към този момент са ярките мозъци и гениите, те стават магнит за още такива хора. При нас идват хора, които обичат провокации, адреналина и непрекъснато развиване. Да, по-трудно се намират, само че тъкмо те са най-ценните фрагменти съгласно мен.

Как обучавате хората си?

Подходът ни е да имаме доста начинания, свързани с възстановяване на експертизата в компанията. Те включват образования - вътрешни и външни, хора взимат доста документи, организираме уъркшопове, изпращаме хората на разнообразни конференции и така нататък Може би едно от по-специфичните за нашата компания неща е наричаният от нас Innovation Development Center - вътрешна платформа, която разрешава на хората да дават хрумвания за артикули, които желаят да създават. Така промотираме предприемачеството вътре в компанията, като им предоставяме опция да дават хрумвания, а ние ги поддържаме да съберат екип. Идеята е компанията ни да им дава средата и средствата. И го вършим като реалити - има обособени стадии, през които те показват концепциите си пред цялата компания, има гласувания, има екип от ментори, които оказват помощ на хората и ги насочват. Накрая има и награди, които получават. От една страна, това ни оказва помощ като компания да развиваме софтуерната си експертиза, тъй като ни дава опция да работим с доста нови технологии. И самите хора се вълнуват. Всеки идващ сезон има от ден на ден участници - имаме няколко приложения, едно от които с над 10 000 сваляния, та се надявам напълно скоро да пробием и комерсиално. Гледаме да осъществяваме подобен вид начинания и да сме оптимално покрай хората и да ги слушаме.

Какво е бъдещето на вашия бранш - някои хора считат, че IT аутсорсингът единствено употребява български експерти да работят по поръчка?

Според мен имаме огромното предимство като страна да имаме добра композиция от софтуерни умения. От друга страна, като нрав обичаме да слагаме под подозрение всичко, което се случва към нас - не се съгласяваме с нещо автоматизирано. Което клиентите го правят оценка и по тази причина избират да работят с нас - манталитетът в Азия да вземем за пример е напълно различен. Ако искаш нещо рутинно да се извършва, и то в размер, там е мястото. Ние сме доста положителни в планове, които изискват характерна настройка. Ако преди време сме били доста по-евтини от куп други страни, това нещо последователно изчезва. Което демонстрира и статистиката за разноските и заплатите. Все още сме доста добре като стойност, която доставяме. Но цените се подвигат и този модел няма да е резистентен още дълго време. В бъдеще секторът ще се развива единствено от играчите, които доставят от ден на ден стойност.

Тогава къ де виждате софтуерния бранш в идващите години?

Тенденцията е търсенето да изпреварва предлагането в пъти. Ако погледнем какъв брой отворени позиции за IT експерти има в целия свят, ще забележим, че на процедура потребността от подобен вид услуги пораства непрекъснато и тази наклонност няма да се промени значително. По-скоро за нас е забавно по какъв начин да се нареждаме в вярната част от тези услуги и да хванем верните планове, които са забавни за нас. Така прибавяме повече стойност хем за клиентите, хем за чиновниците.

Къде виждате Accedia след пет години?

Нашият метод постоянно е бил и продължава да бъде да сме фокусирани върху това, което вършим в този момент. Знаем какво желаеме да вършим - да растем двойно всяка година, и сме задоволително смели да бъдем покрай задачата или да я надскачаме с резултатите си.

Досега успявате да се развивате без външни вложители. Ще продължите ли по същия метод?

Да, за момента продължаваме по този метод. Факт е, че колкото по-големи ставаме, толкоз по-трудно става. Защото да пораснеш от 20 на 40 души, от 50 на 100 и от 100 на 200 са три доста разнообразни неща. От друга страна, съгласно мен е по-устойчив модел и ще се опитаме да растем органично, колкото се може по-дълго време.

Имало ли е интерес от външни вложители?

Имало е, да. Идвали са компании, които са имали интерес да ни купуват и да влагат в нас. Към момента обаче ресурсите ни са задоволителни, с цел да продължим да растем.

На базата на вашия доскорошен опит какъв съвет бихте дали на бизнесмени, които в този момент стартират в този бизнес?

Според мен значително триумфът на една такава компания зависи най-много от полагането на целенасочени старания и труд. Прави ми усещане, че значително хора чакат, че средата ще им помогне, че вълшебен ще се случат нещата. Но за мен всичко е въпрос на интензивно копаене, работа и храброст, което към момента не всички задоволително осъзнават. Да, постоянно има някаква доза шанс, неща и хора, които да ти оказват помощ - да събереш верния екип и клиенти. Но общо взето, човек самичък си прави шанса, осмелявайки се да опита нови неща, учейки непрекъснато. Четиримата създатели на компанията сме техничари по обучение и душа и сме имали доста моменти, в които в случай че авансово сме знаели неща, които научавахме в придвижване, щеше да ни бъде надалеч по-лесно. Но значимото е да си взимаш верните поучения.

Бихте ли трансформирали нещо, в случай че можехте да се върнете обратно?

Не бих споделил. В нашия бизнес е доста значимо, когато бъркаш, да не допускаш това да ти коства прекалено много. И от всеки триумф и неточност да си вземаш верните заключения. Защото няколко следващи триумфа могат да ти замъглят преценката и да си повярваш прекалено много. От друга страна пък, може да загубиш и религия, в случай че имаш няколко поредни неуспеха. Но при нас сме намерили метод да се оправяме, тъй като четиримата създатели доста добре се балансираме и при такива моменти постоянно има на кого да разчиташ да ти подаде ръка или да те държи крепко стъпил на земята. Често сме си говорили, че за нас е добре, че сме четирима. Защото по-големият екип ни е давал повече убеденост през годините и имаше голямо значение първоначално да се оправяме с провокациите дружно.

Сблъсквали ли сте се с мъчно решение през кариерата си и по какъв начин се справихте с него?

Най-трудните решения постоянно са свързани с хора - имали сме случаи на хора, които е трябвало да освободим, или такива, които не сме съумели да притеглим. Имало е и случаи с клиенти - да отхвърляме големи планове, които чисто от финансова позиция щяха да имат доста значителен принос за компанията. Но сме преценявали, че не са точните за нас в оня миг. В такива случаи, когато откажеш даден план за 1-2 милиона $, постоянно се питаш дали си взел вярното решение. Но множеството проблеми се движат към хората, което е обикновено - в нашия бизнес те са най-важният актив и това да задържим верните хора стои преди всичко.

Колко е мъчно софтуерен експерт да стане управител?

Според мен управител е по-скоро функционалност. Има качества, свързани с водачеството, които за мен са надалеч по-важни. Защото има положителни мениджъри, които не са положителни водачи. По-важното е по какъв начин успяваш да вдъхновиш хората към теб, да имаш задоволително кристална визия, която да може да споделяш към хората и те да я припознаят и да я следвате всички дружно. Има хора, на които това им идва естествено и от единствено себе си, а други могат да развият това умеене. Иска ми се да имам вяра, че при мен се получава или най-малко е нещо, което се старая да не оставям на назад във времето макар многото задания във всеки един миг. При нас да вземем за пример главната част от мениджмънта е построена вътре в компанията и сме израснали дружно, което доста улеснява шерването на сходна визия за водачеството и предаването й към хората в екипа. Q&A

Има ли такова нещо като баланс сред работно и персонално време?

Това е някаква мантра, която се наложи през последните години. За мен действителността е, че доста постоянно нещата се преплитат и салдото по-скоро зависи от това да не прекаляваш нито с едното, нито с другото. И двете неща съставляват разтегливи понятия, до момента в който се наслаждаваш на това, което постигаш, не мисля, че има смисъл да се дефинират съответни рамки.

Имате ли занимание?

Обичам да пътувам и около това доста обичам да пробвам друга национална кухня. Напоследък отстранявам повече време и да сготвям. Например преди известно време се възпламених по перуанската кухня, която е доста забавна и има доста сходни на нашата кухня ястия.

Другото ми занимание е да се гмуркам, тъй като е доста отпускащо при нашето шумно всекидневие и среда да слезеш един час на цялостна тишина. Гмуркам се на по-топли дестинации като Индийския океан.

Какви устройства употребявате?

Лаптоп и смарт телефон, защото доста пътувам. Използвам ултрабук, който става и на таблет, и на преносим компютър. В работа използваме за връзка Microsoft Teams, някои екипи употребяват и Slack.

Имате ли обичана бизнес книга?

Напоследък доста мощно усещане ми направи Hit Refresh на Сатя Надела, в която той споделя за трансформацията на Microsoft, която той управлява. Успя да трансформира компанията в един от водачите в софтуерния бранш в днешно време и в бъдеще.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР