© Надежда Чипева Проблемите на гражданите и бизнеса с незаконосъобразните

...
© Надежда Чипева Проблемите на гражданите и бизнеса с незаконосъобразните
Коментари Харесай

Агенцията по вписванията: проблемите в Търговския регистър вече се решават

© Надежда Чипева Проблемите на жителите и бизнеса с незаконосъобразните отводи за регистриране на промени в Търговския указател (ТР) няма да бъдат решени с смяна в закона, с която Агенцията по вписванията (АВ) да бъде задължена да възвръща на хората разноските по обжалването на тези отводи. Още повече, че едвам 5% от всички отводи се апелират, тъй като при процедурата по регистриране в ТР най-важна е бързината и юристите избират да подадат ново заявление, вместо да апелират.

Това разясниха импровизирано от Министерството на правораздаването за " Капитал " във връзка на адвокатските митинги против спорната процедура на длъжностните лица по регистрацията (ДЛР). Адвокатите обявиха, че ДЛР работят на ръба на закона, всеобщо издават отводи за регистриране на промени с спорни и постоянно невъзможни за осъществяване инструкции, като задачата им е да събират повече такси, от които се генерират бонусите им.

Абонирайте се за Капитал Получавате цялостен достъп до всички публикации и целия списък В понеделник омбудсманът Мая Манолова (която като народен представител от Българска социалистическа партия беше измежду главните настоящи лица при приемането на Закона за комерсиалния регистър) се ангажира да инициира смяна в закона за превъзмогване на тези порочни практики. Според нея сполучлива мярка в тази тенденция ще е, в случай че се планува Агенцията по вписванията да обезщетява вредите, които жителите са претърпели от непозволени отводи за регистриране в Търговския указател, когато тези отводи са били анулирани от съда като незаконосъобразни, в това число и възобновяване на правосъдните такси и другите разноски, направени при оборване на отводите.

Според специалисти от министерството и Агенцията, с което " Капитал " беседва, таксите в тези случаи фактически са проблем, само че надалеч по-същественият проблем е забавянето на процедурата. Затова множеството заявители избират да не апелират отводите, а да заведат ново заявление и да попаднат на ново ДЛР на правилото на инцидентния асортимент. Това обаче не оказва помощ за уеднаквяване на практиката или санкциониране на съзнателно злонамерени дейности, по тази причина от министерството и АВ оферират пакет от други ограничения.

За сряда по обяд е планувана среща на протестиращите юристи, омбудсмана Манолова и правосъдния министър Данаил Кирилов, на която ще бъдат разисквани кои са ефикасните ограничения. От Агенцията още в понеделник вечерта разпространиха отворено писмо до Манолова, в което декларират, че казусът е разпознат още преди месеци и към този момент са подхванати ефикасни ограничения, само че би трябвало време, с цел да се усети резултатът. Неофициално от Агенцията и от Министерството на правораздаването показват удивление, че юристите са се обърнали към Манолова, а не към тях.

Отвореното писмо на юристите

В края на предходната седмица група от 64 юристи от така наречен Facebook общественост на българските юристи (ФОБА), подписаха отворено писмо до Мая Манолова, в което се споделя, че " от доста време длъжностните лица по регистрация (ДЛР) в Търговския указател употребяват практики на ръба на закона ", които оставят чувството, че се работи главно за събиране на такси и за количество направени преписки, защото на тази основа се дефинират
бонусите им. По едно и също заявление се произнасят разнообразни ДЛР и дават спорни инструкции, при което се получава парадокса да се дават инструкции на напътствията и да се постановяват отводи макар изпълнените инструкции, дадени от предното ДЛР.

" Регистърното произвеждане се е трансформирало в машина за производство на отводи от регистриране на декларираните фирмени промени. Безконтролно и безнаказано се издават спорни отводи и инструкции, невъзможни за осъществяване. Изисква се от заявителят наложително да показа организационен акт със заличени персонални данни, а в това време на самия уебсайт на ТР написа, че заявявайки персоналните си данни обществено, се смята, че заявителите са ги дали непринудено ", написа в писмото. Адвокатите настояват, че при тази спорна и непредвидима процедура, те не са в положение да извършват отговорностите си.

" В случай на отвод би трябвало да апелираме дейностите на длъжностните лица по регистрацията, само че това обжалване лишава време, което за търговеца е финансова загуба, която не може да бъде възмездена по никакъв метод. Той би трябвало да заплати наново държавна такса и подаде същите документи или да подаде тъжба и чака разглеждането на отхвърли от окръжния съд по седалището на сдружението, което може да се проточи няколко месеца, а комерсиалният оборот постанова да се направи по-бързо декларираната за регистриране смяна.

Дори и при анулиран отвод от съда НЕ съдебна експертиза ПРИСЪЖДАТ разходи. Върховен административен съд също приема в последните си решения, че разноските, направени в тези производста, не могат да се търсят и по Закона за отговорността на страната за вреди, т.е. те по никакъв метод не могат да бъдат възмездени за изгубеното време или финансови средства. ", се споделя в писмото.

В него се упорства за смяна в закона, която да планува наказания за ДЛР, " които попречват регистърното произвеждане съзнателно, с користната цел за повече събиране на такси за Агенцията по вписванията ", тъй като това е очевидна корист с правата на жителите и представляващите ги юристи.

В реалност когато се прави искане за регистриране (за което се заплаща такса) и по него е предписан отвод, който е обжалван и анулиран от съда, не се дължи нова такса, тъй като в следствие от правосъдното решение следва регистриране, т.е. няма по какъв начин да се желае тази такса да бъде възобновена. В същото време разноските по правосъдното обжалване - правосъдна такса и адвокатски хонорар са директна последица от незаконосъобразния акт (на Агенцията по вписванията) и подлежат на обзещетяване по реда на Справка в решенията на административните съдилища по сходни искове сподели, че практиката е безапелационна - Агенцията по вписванията дължи обезщетение за анулираните и актове.

Мая Манолова предложи да стартира промени в закона

Омбудсманът се срещна с юристите в първия работен ден на седмицата и обществено пое анагажимент " да изготви законодателни оферти, които да подобрят работата на Търговския указател и Агенцията по вписванията. Целта е да има ясни правила, които да водят до обезщетяване вредите, претърпени от жителите при непозволени отводи на длъжностните лица, в това число възобновяване на вноските на жители при противозаконни отводи. Ще упорства и за ограничения, които да уеднаквят методите, по които работят и вписват обособените длъжностни лица. "

АВ: Вече са подхванати ограничения в пакет

Междувременно, в понеделник следобяд в инстутицията на омбудсмата се получи и отворено писмо от Агенцията по вписванията, в което се твърди, че към този момент са подхванати пакет от ограничения за уеднаквяване на практиката на ДЛР по регистрация, с цел да се понижи броят на незаконосъобразни отводи.

Като първа мярка още преди три месеца е основан отдел " Анализ, методология и организация ", чиято съществена задача е да събира и проучва спорната процедура на ДЛР, както и правосъдната процедура по обжалвани отводи. Това, съгласно Агенцията, е верният метод, когато има спорна процедура, още повече на територията на цялата страна. За последните три месеца е направено доста в този аспект, само че резултатът ще се усети след още три-четири месеца, разясняват от Министерството на правораздаването.

На второ място, основан е и отдел за административно наказателна отговорност, чийто ангажимент е налагането на наказания, в това число на длъжностни лица.

Друга значима мярка е, че от 2019 година броят на анулираните от съда отводи директно рефлектира върху годишната препоръка на съответното длъжностно лице по регистрацията.

От Агенцията настояват, че в следствие точно на тези ограничения, статистиката демонстрира спад на постановените отводи - за интервала февруари-май 2019 година те са 11 873, до момента в който за същия интервал през 2018 година са постановени 12 758 или 10% постановени отводи от общия брой прегледани заявки. " Важно е да се означи, че в посочените 10% едвам към 5% се апелират като съдът анулира към половината от обжалваните. Следва да се вземе поради и спорната правосъдна процедура по идентични проблеми. В този смисъл и за длъжностните лица по регистрация няма открит обединен аршин за изговаряне по идентични заявки в лицето на правосъдната процедура ", прибавят от организацията.

От АВ показват, че точно против порочни практики още от основаването на регистъра е въведен правилото на инцидентно систематизиране на заявките от осведомителната система на ДЛР, като тази система на инцидентно систематизиране се ползва и при заявките след дадени инструкции за премахване на нередности. В този подтекст от АВ обмислят да се вкара скица, при която системата за инцидентен избор на ДЛР да остане единствено при първичното внасяне на заявление, а по-късно – когато се връща с изпълнени инструкции, да отива при същия ДЛР, тъй че да се понижат случаите на разнопосочни инструкции по едно заявление. За задачата обаче би трябвало да се надгради електронната система на ТР, което най-малкото значи обезпечаване на средства, общeствена поръчка и други

През последно време зачестиха упреците и съмненията към работата на АВ, което е резултат от миналогодишния срив на системата, данните за неприятно ръководство, непрозрачно кадруване, в това число и на върха на институцията. При избирането й от Народното събрание м.г. новата шефка на АВ Габриела Козарева беше свързвана с икономическото лоби на Движение за права и свободи и Делян Пеевски.

В понеделник на Агенцията по вписванията на два пъти й се наложи да опровергава информации за порочни практики и злонамерени намеси в регистрите. Първият път беше обвързван с обява за съмнения за манипулиране на Имотния указател и изказвания за изчезнала информация по отношение на покупко-продажби на основния прокурор Сотир Цацаров от преди повече от 10 години.

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР