© Надежда Чипева През февруари Върховната административна прокуратура (ВАП) вълозжи

...
© Надежда Чипева През февруари Върховната административна прокуратура (ВАП) вълозжи
Коментари Харесай

КЕВР: Прокуратурата да провери дали МРРБ си върши работата във водния сектор

© Надежда Чипева През февруари Върховната административна прокуратура (ВАП) вълозжи на Комисията за енергийно и водно контролиране (КЕВР) да направи инспекция за положението на водопроводната и канализационна мрежа в страната, както и какви материали употребяват ВиК сдруженията за поправки. Причината: насъбраните проблеми във ВиК бранша, които изплуваха в публичното пространство около водната рецесия в Перник.

Този вторник (19 май) КЕВР заяви резултатите от инспекцията, като на процедура върна топката на ВАП като предложи на прокурорите да ревизират дали притежателите на ВиК операторите, а точно - Министерство на районното развиване и благоустройството (МРРБ) или общините, реализират достатъно ефикасен надзор върху сдруженията си.

Абонирайте се за Капитал Четете безкрайно и подкрепяте напъните ни да пишем по значимите тематики Регулаторът също по този начин каззва, че нито едно сдружение с утвърден бизнес проект не е изпълнило всички индикатори за качество през предходната 2019г. На база на тези проекти се дефинира и цената на водата на операторите.

ВиК сдружения без проект и началник

Данните от инспекцията на КЕВР демонстрират, че нито едно сдружение с утвърден бизнес проект не е отчело цялостно осъществяване на заложените индикатори за качество през 2019 година От общо 29 сдружения с утвърден бизнес проект 5 са отчели над 50% несъблюдение на индикаторите за качество, а 11 - сред 40 и 50% несъблюдение. При останалите 13 сдружения неизпълненията са по-малки.

Почти 80% от ВиК операторите - 23 от общо 29, не реализират задачите си по някои индикаторите " Налягане във водоснабдителната система " и " Ефективност на привеждане на водомерите в валидност ". Повече от половината сдружения не извършват задачите си за ремонт на водопроводната мрежа. Около 48% имат повече повреди в сравнение с е възможно, а 41% от операторите не доближават индикаторите за " Непрекъснатост на водоснабдяването ".

" Тези данни са причина за установеното в отчета доста несъблюдение на задачите за понижаване на загубите на вода във водоснабдителните системи от страна на близо 2/3 от сдруженията с утвърдени бизнес проекти ", споделят от КЕВР.

Регулаторът вижда и съществени пропуски при отвеждането и пречистването на отпадъчни води - общо 14 от 29 сдружения не са постигнали задачите, които имат. Европейската комисия преди дни за следващ път повдигна тематиката за казуса с канализацията у нас. Според Брюксел България още преди 10 години е трябвало да обезпечи уместно отклоняване на отпадните води, само че не го а нправила
Слабият надзор

Изпълнението на бизнес проектите е отговорност на самите ВиК оператори, надлежно техните притежатели. Според Закона за водите министъра на районното развиване и благоустройството носи отговорност за комерсиалните сдружения с държавно присъединяване в капитала, а кмета на общината във връзка с комерсиалните сдружения с общинско присъединяване. В Министерство на регионалното развитие има две дирекции - за ВиК и за комерсиалните сдружения, които би трябвало да възнамеряват построяването на инфраструктура, да наблюдават финансовото им положение и административния потенциал.
Темата за непоетата отговорност при ръководството на водите стана изключително настояща към рецесията в Перник. И тогава обаче тя бе трансферирана на министъра на околната среда и водите - в тази ситуация Нено Димов, който единствен получи обвиняване от прокуратурата.
Именно за това в отчета на КЕВР се предлага ВАП да извърши инспекция за реализирания надзор от страна на притежателите на обществените ВиК оператори, за осъществяването на договорите за възлагане на ръководството на сдруженията, както и за използването на механизма за реинвестиране на част от приходите. " В обсега на инспекцията следва да бъде включено и осъществяването на договорите за употреба, стопанисване и поддръжка на ВиК активите и даване на услуги на потребителите ", пишат от комисията.

Любопитното в тази ситуация е, че смото районно министерство наскоро изиска регулирането на ВиК услугите да излезе от КЕВР, която е сериозен критик на министерството. Идеята е с новия Закон за ВиК тази активност да се трансферира " в независима конструкция с работно име Комисия за контролиране на ВиК услугите, за повишение на успеваемостта при управлението на даването на услугите и постигането на дълготрайните индикатори за качеството им при обществена търпимост на цените. ".
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР