© Надежда Чипева Премиерът Борисов бързо сложи край на дебата

...
© Надежда Чипева Премиерът Борисов бързо сложи край на дебата
Коментари Харесай

Мнения Daily - Фискалната децентрализация не значи по-високи данъци

© Надежда Чипева Премиерът Борисов бързо постави завършек на дебата в предизборни условия.
Местна власт

Фискалната децентрализация не значи по-високи налози

Абонирайте се за Капитал Четете безкрайно и подкрепяте напъните ни да пишем по значимите тематики От коментар на Явор Алексиев за седмичния бюлетин на Института за пазарна стопанска система

За втори следващ път, тъкмо в навечерието на локалните избори, в публичното пространство се завърта концепция за реализиране на фискална децентрализация посредством увеличение на налога върху приходите. През 2015 година това става след изявление на министъра на финансите Владислав Горанов, а през тази година мотив за покачване на тематиката е изявление на вицепремиера Томислав Дончев.

Както и през 2015 година, фокусът е подложен върху вероятно увеличение на размера на налога върху приходите на физическите лица (с до 2 процентни пункта) в интерес на общините (10+2), вместо осъществяване на стратегическия ангажимент за шерване на част от към този момент събираните доходи (8+2). Така за втори следващ път, в навечерието на локални избори дебатът за децентрализация се трансформира в спор за по-високи налози – тематика, която, както показахме преди месец, е табу за локалните управляващи в сходни интервали. Никой няма интерес да разисква по-високи налози, до момента в който гласоподавателите се насочат към урните, в това число министър председателят Борисов, който бързо се опита да постави завършек на дебата.

Представете си обаче какъв брой друга би била предизборната изразителност на претендентите за кметове и общински съветници, в случай че вместо правото да подвигат налози им се предлага свободно да ръководят част от към този момент събираните такива. Това би основало предпоставки за действителна политическа конкуренция, основана на идентифициране на локални проблеми и предлагането на решения за тях – надалеч оттатък киченето с/оплюването на резултатите от европейски планове, което ни чака.

Споделянето на част от постъпленията от към този момент събирания налог върху приходите на физическите лица с общините ще понижи освен съществуващите политически зависимости, изразяващи се в непрестанните молби към Министерски съвет за разпределяне на спомагателни средства за локалната власт, само че и зависимостта на локалните управляващи от европейски средства. Дори чисто математически структурният резултат, който моделът " 8+2 " ще реализира върху разпределението на обществените разноски сред централната и локалната власт ще бъде по-ясно изразен от алтернативата " 10+2 ". В идеалния вид, когато общините получат правото освен на споделени доходи, само че и да дефинират размера на ставката в избрани граници, опцията им да оказват въздействие върху изискванията за живот и правене на бизнес също ще бъде по-голяма, спрямо алтернативата - да натоварят в допълнение данъкоплатците.

Има и друго - в случай че процесът на фискална децентрализация тръгне в посока " нагоре ", ще бъде основан казус, който мъчно ще бъде нарушен в последващи интервали.

-------
Смисълът от европейската интеграция на Балканите бе преобърнат.
Евролицемерие

По-добре властнически водачи, единствено мир да има

От коментар на Ивайло Дичев за " Дойче Веле "

Има един подобен балкански абсурд: всичките водачи на Балканите се кълнат в европейската вероятност на страните си, само че в същото време се отдалечават от нея.

Фотограф: Stoyan Nenov

Огледайте района. При кого отиде Макрон тази седмица? При министъра на информацията от държавното управление на Милошевич, човек на ултранационалиста Шешел, който беше призовал за всеки сърбин да се убиват по 100 мюсюлмани. Днес господин Вучич е стожер на европейската интеграция в района, ще купува ракети Мистрал, а може и французите да строят метрото в Белград. И най-важното - надяваме се той да вразуми косовския министър-председател Тачи, откакто предишния ноември страната му наложи 100% мито върху сръбски артикули в отговор на към този момент не помня каква засегнатост.

Кой е Тачи? На няколко пъти той беше спасяван от Международния углавен арбитражен съд по реал-политически съображения: на армията за избавление на Косово, която той оглавяваше в края на 1990-те, се приписват закононарушения, измежду които търговия с органи на сръбски военнопленници.

В Албания няма избори, които да не бъдат оспорвани от опозицията с гневни протести; по времето на локалния избор през юни се чуха гласове, че най-добре ще е да се върне формата на протекторат от времето след Първата международна война. Босна се ръководи до през днешния ден от трите етно-националистически обединения, които нямат никакъв интерес да трансформират политическата констелация, закрепена от Дейтънските съглашения преди четвърт век. Социалистите в Румъния вадят на площада великански демонстрации против замитането на кражби; България пък в последно време един американски филм изобрази като страна, превзета от мафията, отпред с един корпулентен предприемач.

Който влезнал в Европейски Съюз - влезнал, другите евентуално ще почакат. Любопитно единствено за какво европейците, по този начин чувствителни към демокрацията във Венецуела, си затварят очите пред това, което става в личния им заден двор. Отговорът е в магическата дума " непоклатимост ". По-добре властнически водачи, единствено мир да има и по-малко емиграция.

Самият смисъл на европейската интеграция в балканския район е преобърнат. На запад процесът, почнал с основаването на общността на въглищата и стоманата, имаше за цел да сплоти промишленостите и да преодолее националните граници. На Балканите е тъкмо противоположното: Европа е средство, посредством което да се укрепи властта на националните водачи, да се приключи национално-строителния план, да се укрепят противоречивите в доста случаи граници. Ето на, аз съм вашият законен водач, гостува ми френският президент, приема ме немският канцлер, гордейте се и ме слушайте! Що се отнася до стопанската система, в тези страни тя си остава надълбоко подвластна от политическата власт - върви, че открий някакъв цех без благословията на управниците. Нашето си е за наши хора.

--------
Това, което имаме като парламент, е потресаващо.
" Законотворчество "

Какво е за патриотите мажоритарен избор

От коментар на Любен Обретенов за " Клуб Z "

Добре пристигнали в обединенопатриотична България! В нея, наред с всички други прекрасности - пердах на възрастни дами по границата, ненавист към всяко разграничение, недодялан език към малцинства и хора в неравностойно състояние, практикуване на шовинизъм за прикриване на далавери, връщане към Евразия и така нататък - се оказа, че мажоритарният избор е просто смокинов лист за партиите, зад който да си крият срамотиите. А представителната народна власт се свежда до това села с над 200 души поданици да си избират кмет.

Фотограф: Юлия Лазарова

Мотивите на предложенията за промени в Изборния кодекс, импортирани от депутати от " Обединени патриоти " и самостоятелния Спас Панчев за лукс, са връх на юриспруденцията и незабравим принос към открития и почтен политически развой. Според тези претекстове, в случай че има директен избор за кметове в села от над 200 души, " това кореспондира с директната народна власт ".

Свещена елементарност! Г-да патриоти, и 5 души да избират кмет, това е единствено и само представителна народна власт и няма нищо общо с директната. Защото тези 5 души избират собствен представител във властта. Пряка народна власт е хората да вземат властта в свои ръце, като си кажат мнението по даден въпрос.

За да ви е по-лесно - директна народна власт е това, с което вие и съдружният ви сътрудник ГЕРБ се гаврите както намерите за добре. С директна народна власт респектиращо огромен брой хора желаеха мажоритарен избор на депутати, електронно гласоподаване, 1 лев на глас партийна дотация. Вие към този момент изпълнихте единствено последното, тъй като ви е комфортно, а другото не ви изнася.

Какво е за патриотите мажоритарен избор - излиза наяве от предлагането, с което се желае локалните обединения да не носят името на някоя от обединенията в тях, а етикет да им бъде името на претендента. И всички партии, които го поддържат, да се скрият зад него. Мотивът за това предложение е незабравим - на локалния избор водещ принцип бил мажоритарният.

Величава нелепост! Първо, на локалния избор водещ е пропорционалният " принцип ", тъй като посредством него се избират общинските съветници. А те гласоподават решенията, които след това мажоритарно определеният кмет извършва. Във вота за общински съветници има преференциално гласоподаване, което е някакъв мажоритарен детайл. То обаче е мощно осакатено, защото лидерът на листата не може да бъде преместен с преференции.

Второ и по-важно. Идеята на мажоритарния избор не е някакви партии да се крият зад някакво име. А в противен случай - неговата цел е партиите да бъдат принудени да издигат имена, които събират социална поддръжка. А не просто послушковци на партийните централи, както е в този момент.

Едно е несъмнено - нещо би трябвало да се промени в механизма, по който си избираме депутати. Това, което имаме като парламент, е потресаващо.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР