© Надежда Чипева Преговорите по пакета Мобилност, по-известен в България

...
© Надежда Чипева Преговорите по пакета Мобилност, по-известен в България
Коментари Харесай

Преговорите по пакета "Макрон" засега са блокирани

© Надежда Чипева Преговорите по пакета " Мобилност ", по-известен в България като пакетът " Макрон " – новите правила за интернационалните пътни карго транспорти, са блокирани към този момент по процедурни аргументи. Причината е, че Финландия като ръководител на Съвета на Европейски Съюз е приела текстове, които са излизали отвън даденият й мандат. Заради това се чака министър председателят Бойко Борисов да повдигне въпроса на най-високо равнище, по време на провеждащата се през днешния ден и на следващия ден в Брюксел среща на водачите на Европейски Съюз.

Тристранните диалози сред страните членки, Европейския парламент и Европейската комисия, на които те трябваше да реализират компромис по противоречивите текстове - разпоредбите за почивки на водачите, времето за ръководство на камиона и настояването на Европейския парламент камионите да се завръщат по мястото си на регистрация на всеки четири седмици, приключиха изненадващо в четвъртък заран, като съгласно известието на Европарламента на процедура са били признати всички негови оферти.

Абонирайте се за Капитал Четете безкрайно и подкрепяте напъните ни да пишем по значимите тематики Както се оказва обаче Финландия е надскочила мандата си и останалите страни членки не желаят да одобрят постигнатите сделки.

Това е вторият случай в границите на една седмица, в който Хелзинки надскача мандата си. При тристранните договаряния по системата за подредба на екосъобразните стопански действия (таксономия) Финландия още веднъж е надскочила мандата си, който й е бил даден от страните членки.

Поради това в този момент страните членки са поискали председателството на Съвета на Европейски Съюз да направи уточнения и едвам това договарянията ще продължат, настояват дипломати.

При пакета " Макрон " освен България и източноевропейските страни са имали възражения против метода на Финландия. Белгия да вземем за пример не е удовлетворена от контрактуваните условия за каботажа (превоза на артикули сред две точки в друга държава), които са мощно ограничаващи за нейните транспортни компании.

По таксономията също се оказва, че има необятна коалиция от страни, които са недоволни от дейностите на Финландия. Франция, България, Чехия и Унгария не са били съгласни с изключването на нуклеарната енергетика от икономическите действия, които са нисковъглеродни. Това значи, че изискванията за финансиране на такива планове биха били доста сложни. Германия и Унгария са възразили, че се изключват и газовите планове. Германия в този момент построява продължението на " Северен поток 2 " на своя територия, а Унгария чака продължението на " Турски поток " през България да доближи до нейната територия.

Следващата седмица в Брюксел ще има изключително съвещание на посланиците на страните членки, на което евентуално ще се дадат нови мандати за договаряния, от които ще зависи и крайният излаз по двете законодателства
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР