© Надежда Чипева Политическите партии парадоксално останаха без финансиране за

...
© Надежда Чипева Политическите партии парадоксално останаха без финансиране за
Коментари Харесай

Политическите партии останаха без субсидия

© Надежда Чипева Политическите партии парадоксално останаха без финансиране за идната година, откакто и двете оферти за размера на партийната дотация - на Българска социалистическа партия за 8 лева на глас, и на ГЕРБ за 1 лева на глас, бяха отхвърлени при окончателното гласоподаване на проектобюджета на страната за 2020 година Основна роля за тази обстановка изигра Движение за права и свободи, която ловко " финтира " и двете партии и гласоподава срещу и двете оферти, показвайки ясно, че няма да разреши да се вършат сделки без нейно присъединяване.

Още нощес от неофициални източници стана ясно, че партийната дотация може да бъде увеличена от 1 на 8 лв. на глас по предложение на Българска социалистическа партия преди второто четене на закона за бюджета за 2020 г, като информацията бе, че управленията на ГЕРБ и Българска социалистическа партия са се разбрали по въпроса, въпреки по-рано през днешния ден финансовият министър Владислав Горанов отхвърли за сходна сделка. Той съобщи, че ГЕРБ държи на написаното по-рано през годината в Закона за политическите партии състояние за 1 лева на глас.

Абонирайте се за Капитал Четете безкрайно и подкрепяте напъните ни да пишем по значимите тематики В залата през днешния ден Движение за права и свободи се оповестиха срещу предлагането на Българска социалистическа партия и то бе отхвърлено с 98 гласа " за ", 119 " срещу " и 6 " въздържали се ", като депутатите на ГЕРБ и Движение за права и свободи гласоподаваха срещу.

Изненадата пристигна обаче при гласуването на написаното в бюджета изначално предложение на ГЕРБ за 1 лева на глас. То бе гласувано два пъти. " За " него в началото гласоподаваха 103 народни представители, " Против " – 120 - от Българска социалистическа партия, Движение за права и свободи и " Патритоте " и " въздържали се " – 1, с което то бе отхвърлено. От ГЕРБ желаеха прегласуване и то още веднъж бе отхвърлено със 104 гласа " за ", 120 " срещу " и 1 " въздържал се ".
Така на процедура партиите остават без дотация.

" Предварително разобличихме ГЕРБ и Българска социалистическа партия в съглашателство и в този момент финансирането на партиите е еднообразно и заслужено - 0 лева ", сподели ръководителят на Движение за права и свободи Мустафа Карадайъ пред публицисти, показвайки че Движение за права и свободи няма да разреши сделки без нейно присъединяване. " Направиха се опити за съвещания за дотациите, в които Движение за права и свободи не участваха и при тази обстановка най-справедливо е това, което се случи в залата ", сподели и зам.-председателят на ПГ на Движение за права и свободи Йордан Цонев

Очаквайте детайлности.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР