© Надежда Чипева Покупката на автомобил е важна стъпка, която

...
© Надежда Чипева Покупката на автомобил е важна стъпка, която
Коментари Харесай

Цената на колата

© Надежда Чипева Покупката на автомобил е значима стъпка, която е добре да бъде премислена деликатно. Освен цената на самата кола е належащо да се вземат поради както разноските за поддръжка, по този начин и тези при приложимост. Изводът е, че притежаването на персонален автомобил се трансформира във все по-голям разход и е обвързвано с разнородни и от време на време изненадващо огромни разходи. Поглед към най-търсените модели коли демонстрира, че в България всеобщо се купуват коли на възраст сред 10 и 15 години. А съгласно данните за регистрациите, предоставяни от пътната полиция, при новите коли водачи са Dacia, Renault, Skoda, Toyota, Nissan и Volkswagen. В премиум сегмента неоспорим любимец е BMW. " Капитал " съпостави разноските на няколко типа известни коли при изминати 10 хиляди километра. Условно разноските по един автомобил могат да се разделят на два типа - непрекъснати разноски и такива, зависещи от използването.

Постоянните разноски

Абонирайте се за Капитал Четете безкрайно и подкрепяте напъните ни да пишем по значимите тематики Независимо дали автомобилът се кара или не, по него има редица непрекъснати наложителни разноски, без които колата не може да излезе на пътя – преди всичко " Гражданска отговорност " и налог на транспортното средство. Брокерите оферират разнообразни цени на застраховката, като тя зависи от типа на автомобила, размера и мощността на мотора, шофьорския стаж на лидера, само че приблизително сумата за този тип лавица стартира от 250 лв.. Цената на гражданската се дефинира главно от техническите характерности на колата. Фактори са съществуване на други застраховки при еднакъв осигурител, годината на произвеждане на колата, регистрацията й по обитаемо място, възрастта на водача и впрочем.

Отделно водачите заплащат в общините по местоживеене и така наречен пътен налог (това е тип локален налог върху транспортното средство, който се обслужва от общинската администрация). В уеб страницата на Национална агенция за приходите има калкулатор, с който всеки може да пресметна какъв налог за автомобила си дължи. Необходимо е единствено да нанесете данните за общината, годината на произвеждане, киловатите, дали има катализатор и други детайлности. Например за автомобил на пет до 10 години без катализатор и мощ от 74 kW в столицата ще платите близо 60 лв.. Ако колата пък е с мощ от 120 kW, данъкът ще бъде към 221 лв.. От значение за размера му е и екологичната категория на автомобила – колкото по-малко нездравословни излъчвания отделя той, толкоз по-малък е данъкът.

Междувременно застраховката " Автокаско " не е наложителна, въпреки да е мощно целесъобразна. Редица водачи я заобикалят заради обстоятелството, че колите им са по-стари. Други не пропущат да сключат и тази лавица заради обстоятелството, че, изключително в град като София, рискът за пораждане на вреди не е дребен. Цената на този тип застраховка варира в необятни граници, защото клиентите сами могат да изберат на каква стойност да застраховат автомобила си, както и дали да включат в допълнение покритие към нея. За каското имат значение много фактори, един от които е по-високият риск от кражба на коли като Mercedes, BMW, Audi, VW, Honda. Добре е да се знае, че за редица модели на тези марки не се оферират отстъпки от застрахователната награда. Обикновено тя е към 6-8% от цената, на която застрахователя е оценил автомобила. Друг наложителен разход за множеството водачи е пазаруването на винетка. Цената на годишния стикер за леки коли е 97 лв.. Освен това може да има разноски за стикери за паркиране в централните елементи на огромните градове или наем за гараж.

Разходи при приложимост

Второто равнище разноски, свързани с колите, са тези, които зависят от използването. Основно перо тук е горивото. Вариантите са няколко и са измежду главните фактори при взимане на решение при избор на кола. По-пренебрегвани спрямо него са другите консумативи. А такива има няколко - масло, антифриз, течност за чистачки. Периодично е нужна и промяната на гуми, ангренажен и други ремъци, както и другите филтри в автомобила - маслен, въздушен, на климатика. Годишният механически обзор също е наложителен съставен елемент при сформирането на разноските на колата. Прегледът се прави година за година и коства към 50 лева Добре е да се планува и сума за козметични разноски – автомивка и пастиране.

Техническото обслужване също е съществено перо в бюджета на една кола. Много е релативно да се каже с акуратност какъв брой ще коства, тъй като има редица променливи при сформирането на крайната цена - типа на мотора (дизел/бензин), маслата и филтрите, които ще се употребяват, какъв брой пъти годишно ще се сменят (традиционно промяната се прави на към 10 хиляди км).

Ориентировъчната сума, която би трябвало да се отдели, е сред 100 и 300 лева, като има и коли, за които може да доближи до над 800 лева Собствениците на коли е добре да плануват и сумите, които ще са нужни при пораждане на непредвидени повреди – приблизително в границите на една година те са в размер на няколко % от цената на колата. Skoda Fabia 1.0 TSI (2019)

Данък: 81.85 лв.
Гражданска отговорност: от 221 лв.
Каско: към 987 лв.
Гориво за 10 хиляди км: дизел, междинен разход от 3.9 л/100 км/390 л, или 878 лева
ОБЩО: 2168+ Илюстрация
Увеличаване
Автор: Капитал Смаляване
Renault Clio 4 IV (2) 1.2 16V 75 LIMITED (2018)

Данък: 27.40 лв.
Гражданска отговорност: от 221 лв.
Каско: към 718 лв.
Гориво за 10 хиляди км: бензин, междинен разход от 5.5 л/100 км/550 л, или 1210
ОБЩО: 2176+ Илюстрация
Увеличаване
Автор: Капитал Смаляване
Dacia Logan II MCV 1.5 dCi Stepway (2017)

Данък: 34.70 лв.
Гражданска отговорност: от 236 лв.
Каско: към 583 лв.
Гориво за 10 хиляди км: дизел, междинен разход от 3.9 л/100 км/390 л, или 878 лева
ОБЩО: 1732+ Илюстрация
Увеличаване
Автор: Капитал Смаляване
Toyota Yaris III Restyling II 1.5 CVT Hybrid (2017)
Данък: 36.53 лв.
Гражданска отговорност: от 236 лв.
Каско: към 1122 лв.
Гориво за 10 хиляди км: хибриден - бензин; междинен разход от 3.3 л/100 км/330 л, или 726 лева
ОБЩО: 2121+ Илюстрация
Увеличаване
Автор: Капитал Смаляване
VW Golf VII 1.0 TSI (facelift 2017)

Данък: 81.85 лв.
Гражданска отговорност: от 255 лв.
Каско: към 1211 лв.
Гориво за 10 хиляди км: бензин, междинен разход от 5 л/100 /500 л, или 1100 лева
ОБЩО: 2640+ Илюстрация
Увеличаване
Автор: Капитал Смаляване
BMW X5 M50d Steptronic (2018)
Данък: 541.25 лв.
Гражданска отговорност: от 360 лв.
Каско: към 9180 лв.
Гориво за 10 хиляди км: дизел, междинен разход от 7 л/100 км/700 л, или 1575 лева
ОБЩО: 11656+
------
Дизел - междинна цена 1 л - 2.25
Бензин А95 - междинна цена 1 л - 2.20
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР