© Надежда Чипева Първите 24 млн. лв. от общо над

...
© Надежда Чипева Първите 24 млн. лв. от общо над
Коментари Харесай

ВиК ремонтите в Перник вече са възложени, но ще са готови след година

© Надежда Чипева Първите 24 млн. лева от общо над 35 млн. лева, които държавното управление отпусна на община Перник за спешни поправки, са раздадени. Става въпрос за поръчката за реорганизация на към 60 км водопроводи. Договори ще се сключат с три строителя: " Райкомерс конструкшън ", " ГБС - инфраструктурно строителство " и " Гелак ". Това излиза наяве от решение, оповестено на страницата на Агенцията по публични поръчки (АОП).

Заложените периоди обаче допускат, че ремонтните действия би трябвало да приключат до края на 2020 година, което значи, че кратковременен резултат няма да има.

Днес са оповестени и мненията на АОП по отношение на другите три поръчки за поправки в Перник, които ще се възложат на държавната компания " Монтажи ". Ведомството е според, че са налице неотложни условия и може да се сключат контракти без спортна процедура.

Водопроводите на Перник

Общата стойност на поръчката е 24.2 млн. лева с Данък добавена стойност, само че тя е разграничена на четири обособени позиции за работата да се приключи по-бързо. От общината оповестиха за " Капитал " преди седмица, че става въпрос за 50-60 км мрежа, най-вече водопроводна.

" Райкомерс конструкшън " ще извършва първата и втората позиция, които са на обща стойност съвсем 12.1 млн. лева с Данък добавена стойност. За първата позиция компанията ще има пет месеца, а за втората - над седем месеца. Тя ще би трябвало да ремонтира основен клон III до Батановци и Главен клон I от кафе " Рай " до ул. " Средец ", както и водопроводната мрежа в центъра и квартал " Църква ".

ГБС ще извършва реконструкцията на основен клон I от Минна дирекция до помпена станция " Самоков ", както и мрежата в кварталите " Клепало ", " Проучване ", " Твърди ливади ", " Ралица " и " Каменина ". Договорът на компанията е за 6.67 млн. лева а срокът - 335 дни, или съвсем една година.

За последната позиция, предоставена на " Гелак ", срокът е 200 дни. Тя е на стойност 5.4 млн. лева и включва ремонт на основен клон II по ул. " Младен Стоянов " и водопроводна мрежа в квартал " Изток ".

Как бяха определени

Миналата сряда кметът на община Перник Станислав Владимиров изпрати покана до общо 35 компании за представянето на предложения. Впоследствие обаче е решено да се пристъпи към непосредствено договаряне, с цел да се спести време. Законът за публични поръчки (ЗОП) позволява, че при " изключителни условия " кметът може да организира процедури посредством договаряне без авансово съобщение - в тази ситуация е оповестено бедствено състояние.

Останалите контракти за поправки и строителство на водна инфраструктура - за две пречиствателни станции, ремонт на Главен клон II и за новия тръбопровод от Мало Бучино, ще се подписват с държавната компания " Монтажи " с принципал Министерството на стопанската система.
Те са на обща стойност 8.5 млн. лева с Данък добавена стойност, като Агенцията по публичните поръчки е дала позитивно мнение за тях. В мнението обаче се акцентира, че неотложността не би трябвало да се дължи на дейности или бездействия на самата община, която е възложител.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР