© Надежда Чипева Паралелно с опитите си да излезе от

...
© Надежда Чипева Паралелно с опитите си да излезе от
Коментари Харесай

CEZ продава бизнеса си и в Румъния според източници на местна медиа

© Надежда Чипева Паралелно с опитите си да излезе от България, чешката държавна компания CEZ има намерение да продаде цялата си активност и в Румъния - както в дистрибуцията и снабдяването с електрическа енергия, по този начин и в производството на ток. Информацията, обявена от уеб страницата profit.ro, не е публична, като от компанията към момента не са коментирали. Според източници на медиата регулаторните органи в Румъния към този момент са били осведомени за желанията на чешката компания.

Засега не се показват съответни параментри на договорката и периоди за нейното привършване, само че се чака чиновници от Прага да дойдат в Букурещ в четвъртък, с цел да обсъдят с бъдещите дейности на компанията. CEZ участва на румънския пазар от 2005 година, когато приватизира електроразпределителното сдружение Electrica Oltenia. Сега групата има девет сдружения в страната. Това са CEZ Romania, Distributie Energie Oltenia, CEZ Vanzare, CEZ Trade, CEZ ESCO, Tomis Team, MW Invest, Ovidiu Development и TMK Hydroenergy Power. Групата е главният снабдител на електрическа енергия в Югозападна Румъния, само че също по този начин е снабдител и на природен газ с над 1.4 милиона клиенти.

Абонирайте се за Капитал Получавате цялостен достъп до всички публикации и целия списък Изтеглянето от пазара

Информацията, че след България CEZ желае да се изтегли и от Румъния, не е нова. През последната година управлението на чешката компания нееднократно изясни, че се пробва да промени бизнес фокуса на групата, като я насочи към възобновимите енергийни източници. Друга причина за напускането на пазарите в Югоизточна Европа е и политическата и регулаторна неустойчивост, която не разрешава положително обмисляне на активността.

По принцип това не е първият път, когато CEZ има намерение да продава активи в Румъния. През 2014 година време групата разгласи, че обмисля да се раздели с вятърния си парк Fantanele-Cogealac в страната - най-голямата наземна централа в Европа, включваща 240 турбини с мощ 2.5 мВт всяка. Но до договорка не се стигна.

Българската договорка

От средата на април " Еврохолд България " има ексклузивност на офертата си за придобиването на активите на CEZ в България. Обичайно рамката при сходни покупко-продажби е три месеца - колкото беше и срокът, в който CEZ подписа договорa с " Инерком " на Гинка Върбакова, откакто дадоха ексклузивитет на офертата й. Това значи, че най-вече до края на юли би трябвало да бъде подписано съглашение за продажбата. Този път с изключение на Комисията за защита на конкуренцията договорката би трябвало да бъде утвърдена и от КЕВР, която получи нови пълномощия след мощния обществен отзив при предходния избор на покупател на най-голямото електроразпределително сдружение в страната.

" Еврохолд " твърди, че ще финансира договорката със лични средства и с поддръжката на водещи западноевропейски банки. Подобна беше и формулировката за финансирането на " Инерком ", чиято оферта бе към 320 млн. евро.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР