© Надежда Чипева Отвъд професионалните умения на служителите все по-важнo

...
© Надежда Чипева Отвъд професионалните умения на служителите все по-важнo
Коментари Харесай

Елина Желева: Дизайн мисленето позволява на екипите в компаниите да се представят по-добре

© Надежда Чипева Отвъд професионалните умения на чиновниците все по-важнo за фирмите става те да имат и така наречен меки умения. Сред тях са креативност, водачество, дарба да споделят, прочувствена просветеност и работа в екип. Необходимостта от разнородни умения и нови способи на работа в екипите, които да развиват бизнесите, отваря порти за адаптирането на нова методология, наречена дизайн мислене. Въпреки че началото й е сложено през 60-те години на предишния век, последното десетилетие тя става все по-популярна по света.

Дизайн мисленето най-общо съставлява метод за работа на екипи, който се случва в няколко стъпки. Служителите се слагат на мястото на потребителите, дефинират главните проблеми, след което генерират хрумвания за решението им. През 2014 година Елина Желева основава в България компанията DesignThinking.bg, която вкарва методологията дизайн мислене и нейното потребление за възстановяване на потребителско прекарване и създаването на нововъведения в бизнеса. Уменията си в региона тя придобива в два от най-престижните университети по дизайн мислене - HPI School of Design Thinking в Потсдам и Stanford University d.school. През годините българската компания е водила образования на " ING България ", Telenor, A1 и Райфайзен банк. В края на април пък DesignThinking.bg публично се причисли към интернационалната компания за бизнес нововъведения и организационни трансформации launchlabs, преименувайки се на launchlabs Sofia. Българската компания отпред с Елина Желева дава отговор напълно за пазарите в Централна и Източна Европа.

Абонирайте се за Капитал Получавате цялостен достъп до всички публикации и целия списък Желева беше измежду участниците в DigitalK 2019. Пред " Капитал " тя споделя за методологиите на дизайн мисленето, какви компании имат интерес и потребност от тях, както и за изгодите в работата на българския екип като част от интернационална компания.

Какво съставлява дизайн мисленето?

- Начин за работа на екипи, без значение от промишлеността и естеството на активността. Метод, който разрешава на екипа да се показва по-добре, без значение дали прави артикули, услуги, маркетинг, реклама, образования или други

Дизайн мисленето е развой на работа в две стъпки. В първата екипът работи, с цел да разбере проблематиката, която взема решение, само че от позиция на крайния консуматор и да се сложи на негово място. Обикновено екипите са формирани от разнообразни експерти, всеки приказва на личния си език и прави работата в своя коловоз. Когато обаче погледнат работата от гледната точка на крайния консуматор, всички от екипа имат общ фокус. В тази фаза те приказват с потребителите, вършат проучвания на терен и други Това концентрира и забързва процеса на работа, тъй като се схваща кои са същински значимите проблеми и точно те предпочитано стартират да се вземат решение. Втората част е обвързвана с генерирането на хрумвания за решения.

Според учебниците дизайн мисленето се дефинира като методология за работа в екип, която включва три съставния елемент. Единият е настройка на работа - полезности, вторият е развой на работа - поредност от стъпки и третият детайл на дизайн мисленето са самите принадлежности, с които всичко това да се случва. Всяка цел за смяна на компанията е придружена от набор от принадлежности, sс които да се стигне до решение.

Променяте ли методологията по отношение на работата и потребностите на фирмите?

- Ценностите би трябвало да останат същите, само че променяме инструментите, които им даваме. Например някои компании не могат да вършат наблюдения на терен, тъй като са напълно цифров бизнес, това не е използван инструмент и го изключваме. В взаимозависимост дали основават артикул или услуга също приспособяваме инструментите. Общо има към 36 типичен инструмента, от които за всяка компания избираме сред 10 и 15, които са им изцяло задоволителни за начало.

Какъв вид компании имат интерес към дизайн мисленето?

- Основните ни клиенти са огромни интернационалните корпорации, които имат посланичество в България. Например телекоми, банки, IT и застрахователни компании и други Първо, тъй като техният бизнес изисква подобен метод на работа и, второ, тъй като в фирмите майки се приказва за дизайн мислене отдавна и имат обособен бюджет за образования. Другите ни съществени клиенти са напълно български компании на сред 20 и 25 години, които са постигнали непоклатимост на пазара в бранша си и имат съответни проблеми за решение. От тях получаваме главно поръчки за съответна планова работа. Например желаят да си вдигнат продажбите, да стартират нов артикул на пазара и други

През годините сме работи и с дребни софтуерни стартъпи, начин на живот бизнеси, някои общини и НПО-та.

С кои компании сте работили?

- На българския пазар сме работили с телекомите Telenor и A1, банките Райфайзен банк, Сосиете женерал, Уникредит Булбанк, VMware, Konica Minolta, Ciela, ЕКОНТ и доста други. Първият ни клиент пък беше " ING България ".

С каква специализация са хората, които образоват фирмите на дизайн мислене?

- Като цяло експертите в България са доста малко. Аз персонално съм приключила учебното заведение по дизайн мислене, от което се дипломират общо 80 души годишно от целия свят. Има две такива учебни заведения, едното е в Потсдам - HPI School of Design Thinking, а другото в университета " Станфорд ", които са побратимени. Била съм и в двете, като в " Станфорд " отидох за специализация. Появяват се и други сходни учебни заведения в Малайзия и Китай да вземем за пример. Другото хубаво е, че доста от сериозните MBA стратегии имат модули в посока дизайн мислене.

Ние вършим магистратура, която беше инициирана от организацията Saatchi&Saatchi в партньорство с ВУЗФ, където включихме модул за дизайн мислене и по какъв начин то може да се употребява в региона на продуктовите нововъведения.

Каква е историята на компанията DesignThiniking.bg?

- Основах компанията през 2014 година, когато таман бях приключила учебното заведение по дизайн мислене и специализацията ми. В началото започнах, без да знам дали някой ще ни обърне внимание, дали бизнесът в България е подготвен за внедряване на сходна методология. Налагаше се да стартираме първо с образования, с цел да представим въобще какво съставлява това дизайн мислене. Първият ни клиент беше ING, с доста напредничав управител, с който направихме план по отношение на вътрешно иновационно съревнование. Всичките ING офиси по света трябваше да разработят иновационни хрумвания и да ги изпратят в централата на компанията. Проектът на екипа в България влезе в топ 10 от общо 1800 хрумвания от целия свят, което валидира методологията за дизайн мислене.

През идващите години набирахме портфолио от компании и с времето от уста на уста разбираха и още компании плановете и образованията, които фасилитираме и резултатите от тях. През годините съм построила мрежа от контакти и отвън България и сме работи по задгранични планове, да вземем за пример Косово, Албания, Аляска. Екипът ни е от 12 души сега, които работят на планов принцип.

Как и по кое време започнахте да работите с launchlabs?

- През годините поддържахме връзка с launchlabs, тъй като за мен е значимо да си споделяме новите неща в промишлеността, какви са провокациите и по какъв начин да я развием. Те имат офис в Германия и Швейцария и вършат също планове и дизайн образования, само че в по-голям мащаб. Работата за тях се усилваше и ни предложиха да аутсорсват част от нея към нас. Те харесаха нашия метод и преди една година започнахме по-сериозни диалози за сливане на напъните. Тяхната концепция беше да се разширят на Изток, отваряйки повече launchlabs местоположения. По-рано тази година договорката стана факт, структурирана като joint venture.

Какво преимущество ви дава да оперирате под шапката на launchlabs?

- Имаме допълващо ноу-хау, което е налично за нас, и можем да предложим по-широка експертиза на клиентите ни. Освен това сплотяваме старания към R&D. Имаме достъп до по-големи клиенти и по-мащабни планове. Екипът ни ще се разшири най-малко с още 4-5 души. От launchlabs ни повериха Централна и Източна Европа, като имаме извънредни права върху обслужването на този пазар, т.е. в случай че някъде в тези страни има план, го поемаме ние. Отделно, както и до в този момент, можем да работим с клиенти от целия свят, само че не извънредно.

launchlabs имат и трето доста забавно направление, обвързвано с дизайна на физическото пространство, както офисно по този начин и от разбъркан вид - ритейл и офис, по сходство на банковите клонове. Имат тяхна линия мебели за споделена работа, подобаващи за потребностите на другите екипи. Планираме да ги внасяме и в България.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР