© Надежда Чипева От данните на Българската агенция по безопасност

...
© Надежда Чипева От данните на Българската агенция по безопасност
Коментари Харесай

Как африканската чума стигна до фондовата борса

© Надежда Чипева От данните на Българската организация по сигурност на храните (БАБХ) може да се заключи, че първата по-едра жертва на африканската чума по свинете е сдружение, чиито акции се търгуват на фондовата борса. Даденото изложение за стопанството в Русенско със 17 хиляди животни, допускат че става въпрос за " Свинекомплекс Николово ", който е измежду топ 20 на свинефермите в страната.

Дружеството е измежду дребното компании от хранително-вкусовия бранш, които дават опция на вложителите да се възползват от динамичностите в този отрасъл, а държанието му като емитент постоянно е било посочено за образец от анализаторите - с навременно откриване на информация за корпоративни събития, постоянна отчетност и креативност във финансирането, в това число посредством издаване на варанти.

Абонирайте се за Капитал Четете безкрайно и подкрепяте напъните ни да пишем по значимите тематики Новината за подхванатите през почивните дни ограничения по умъртвяване на отглежданите близо 17 хиляди животни в Николово няма капацитет да провокира борсов срив с акциите на борсовото сдружение, защото дребен дял от капитала му е качен за търговия на борсата и едвам 2.4% от акциите са благосъстоятелност на дребните самостоятелни вложители. Дружеството е листнато на Неофициалния сегмент на Българска фондова борса (БФБ), където са преместени излъчванията на слаболиквидните компании.

В несъответствуващ миг

Точно преди седмица, на 19 юли, предприятието в Николово уведоми за смяна в акционерната конструкция, като два от огромните акционера - " Пимаро България ", държащ 33.06% от капитала, и " Хайбрид ", държащ 32.16% от капитала, са трансферирали дяловете си на производителя и търговеца на фуражи " Вианд ". Така те излизат от компанията, а новият мажоритар взема контролиращ дял от 65.22% от капитала на сдружението. Предвид промяната на контролиращия акционер, би трябвало да последва и търгово предложение към останалите вложители. Цената се дефинира по композиция от разнообразни способи и се утвърждава от Комисията за финансов контрол, като тя не може да е по-ниска от платената от новия вложител. Другият огромен акционер в свинекомплекса остава " Вестпарк файненшъл груп ", който държи 32.38% съгласно акционерната книга към средата на юни.

Цената на договорката не е известна, само че за купувача тя е разумна стъпка поради позитивните финансови резултати и опцията за затваряне на индустриалния цикъл. В края на 2018 година " Вианд " регистрира доходи в размер на 82.8 млн. лева по отношение на 72.8 млн. лева година по-рано и облага от активността в размер на 1.7 млн. лева В доклада му се отбелязва блян за по-пълно натоварване на фуражните мощности, което стимулира и други покупки на бизнеси, включително в Румъния.

В същото време финансовият доклад за първото тримесечие на " Свинекомплекс Николово " демонстрира сложен интервал за компанията. Приходите са 905 хиляди лева, а резултатът от активността е загуба в размер на 449 хиляди лева За това способства понижението в продажната цена на продукцията с 51 стотинки до 2.16 лева за кг живо тегло и повишаване в цената на фуражите. Само за едно тримесечие са изразходвани 1.292 тона фуражи на стойност 728 хиляди лева, написа в доклада на предприятието, което към интервала дава работа на 84 души.

" Капитал " не съумя да се свърже с представител на " Свинекомплекс Николово ", с цел да удостовери, че точно то е засегнатото от ограниченията на санитарните управляващи, а от " Вианд " отхвърлиха коментар по случая и посъветваха да отправим въпросите си към Българската организация по безцопасност на храните (БАБХ). В надзорната зона в радиус от 10 км от свинекомплекса попада още една по-малка плантация в топ 20, само че наоколо е и един от най-големите в страната - " Свинекомплекс Бръшлен ", част от " Бони холдинг ".

Още преди да се увеличи заплахата от епидемии по животните, секторът изпитва компликации поради близостта на огнищата на болести до границата освен по свинете, само че и по птиците, излиза наяве от прегледа на докладите на " Вианд ". Регистрирането на огнища наоколо до българските ферми нормално е мотив за вземането на преждевременни ограничения за биозащита като да вземем за пример по-ранно кръвопролитие на животните. Това води до по-слабо търсене на фуражи. Друга мярка е пропускане на цикъл на зареждане с нови животни. Подобни дейности въздействат негативно върху производителите на фуражи, които страдат също от вноса на меса, както и от дефицита на кланици в България.

Реакциите на борсата

Към средата на комерсиалната сесия в понеделник на неофициалния сегмент на Българската фондова борса, по този начин нареченият BaSE market, търговия съвсем няма. По позицията на " Свинекомплекс Николово " няма придвижване. Последната договорка там е подписана на равнище 3.30 лева за акция, и то през 2016 година В системата за поръчки обаче се вижда настоящ подаден ордер за покупка на 2 хиляди бройки с офертна цена 0.0010 лева за брой при номинал на акцията от 1 лева

На формалния пазар на БФБ денят стартира със спад в акциите на " Градус ", 1.70 лева за акция, който към обяд бе обезвреден. Нервността на вложителите би могла да се изясни с това, че с изключение на с развъждането на птици за месо производството на птичи артикули и разплодни яйца предприятието се занимава и с производството на месни произведения от свинско месо. Суровината за тях олаче е импорт от чужбина, тъй че засеченият случай на африканска чума по свинете в България не би следвало да се отрази върху бизнеса на предприятието.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР