© Надежда Чипева От 14 април насам цената на електроенергията на

© Надежда Чипева От 14 април насам цената на електроенергията на ...

Борсовата цена на електроенергията се понижи с 25% през седмицата.

© Надежда Чипева От 14 април насам цената на електроенергията на Българската независима енергийна борса е средно 38.96 евро/МВтч базова мощност. Тази стойност е с цели 25% по-ниска от регистрираните нива за през първите две седмици на април, когато токът се търгуваше за около 51 евро/МВтч. Така българската електроенергия от най-скъпата отново е най-евтина в региона. За сравнение в Румъния цените са средно 44 евро/МВтч, в Унгария - 46.96 евро/МВтч, а в Сърбия достигат 47.98 евро. За разлика от българския пазар при останалите понижението през последната седмица е значително по-малко - между 5 и 10%.

Основната причина за по-резките промени в България е държавата ТЕЦ "Марица-изток 2". От 1 април тя работеше само с 25% от мощността си, тъй като три от блоковете и бяха в ремонт, а други три - в резерв. Блокове №1 и №2 на централата бяха пуснати в експлоатация съответно на 14 и до 19 април и имено затова цените се понижиха.

Абонирайте се за Капитал Получавате пълен достъп до всички статии и целия архив По-големият проблем е, че дори и след ремонтите ТЕЦ "Марица-изток 2" няма да има икономическа логика да работи, тъй като производствени й разходи са много високи. Заради квотите CO2 тя би продавала на загуба при цени под 70 евро/МВтч.

Източник: capital.bg