© Надежда Чипева Още по темата Защо закъсняват полетите на

...
© Надежда Чипева Още по темата Защо закъсняват полетите на
Коментари Харесай

Поредната битка за самолетните билети на властта за 34 млн. лв. отново забуксува

© Надежда Чипева Още по тематиката
Защо закъсняват полетите на " България ер "

Финансовите загуби за самолетната компания се чака да са 1.5 млн. лева
6 юли 2017
Битката за самолетните билети на властта

В навечерието на българското председателство на Европейския съюз има взрив на публични поръчки за самолетни билети
19 май 2017
От салфетката в бара до небето на евтините билети

Как работи low cost моделът на самолетните компании
31 мар 2017
Да повозиш страната за 30 млн. лева

" България ер " е на път да завоюва мегапоръчка за самолетни билети, откакто разчисти конкуренцията
12 яну 2017 Поредният опит на Министерство на финансите да подпише рамково съглашение за това кой да обезпечава самолетните билети на властта за 34 млн. лева без Данък добавена стойност за период от 2 години, още веднъж забуксува.

Причина е към този момент познатият сюжет сред " България ер " и туристическия сътрудник " Аргус травел интернешънъл ". И двете компании са постоянни претенденти в процедурата за обезпечаване на билети. Всяко кандидатстване и класиране на втората компания обаче се апелира от националния авиопревозвач, която държи сериозен коз в ръцете си. " Аргус " е подвластен от оторизация за продажба на билети на " България ер ", която самолетната компания отхвърля да й издаде и по този начин съгласно сътрудникът стопира конкуренцията.

Невъзможната оторизация
Търгът за самолетните билети на властта боксува в последните няколко години. Според условията определените компании би трябвало да имат така наречен BSP (Billing and Settlement Plan) оторизация от " България ер ". Тя се издава от превозвачите на утвърдените от Международната асоциация за въздушен превоз (IATA) туристически сътрудници съвсем автоматизирано. Принципът е, че превозвачите имат интерес туристическите сътрудници да продават билетите им. Въпросният BSP улеснява разплащането сред сътрудници и самолетни компании, като става централизирано през IATA.

Липсата на сходна оторизация не значи, че туристическият сътрудник не може да продава билети на дадена самолетна компания, а че това става по по-неудобен метод през уеб страницата на самолетната компания с кредитни карти, като по този начин да вземем за пример не могат да се държат годни резервации няколко дни. Туристическите сътрудници обаче имат и други разновидности. Вариант да вземем за пример е да се правят продажби през IATA номер на различен туристически сътрудник, който има въпросната оторизация от " България ер ".

Поредната процедура
Така откакто на няколко пъти към този момент се разигра сюжета " България ер " да апелира търгове поради неналичието на издадена от тях оторизация на съперник при започване на май тази година Министерство на финансите пуска следващата поръчка за самолетните билети на властта. Индикативната цена е 34 млн. лева без Данък добавена стойност като рамковото съглашение е за период от две години, а първите четирима класираните участници ще се състезават в следствие на мини търгове.

Класирането на участниците определени да работят по рамковото съглашение " Осигуряване на самолетни билети за транспорт по въздух на пасажери и багаж при служебни пътувания в страната и чужбина " излиза наяве при започване на юли. На първо място е обединяването сред " България ер " и " Посока Ком ". Предложената междинна цена е 1271,82 лева без Данък добавена стойност.

Второ място е за " Хорнит " със междинна цена от 1271,82 лева Трето място печели " Аеротур ММ " с оферта 1276,72 лева Четвърти е " Касио България " в което участниците са турска компания с дългото име " Касио Еър Сервиз Хизметлери Дис Тик Лтд. Сти ТА&Кас Туризм Саяхат Агентаси " и проблематичната за " България ер " " Аргус Бизнес Корпорейшън ". Средната цена препоръчана от посления класиран участник е 1325,19 лева

И жалбата в Комисия за защита на конкуренцията
След класирането на участниците " България ер – Посока " подава тъжба против класирането на Министерство на финансите, като счита, че " Касио България " не дава отговор на критериите за асортимент и на спомагателните условия и незаконосъобразно е класиран до присъединяване. Компанията акцентира че " Касио Еър Сервиз Хизметлери Дис Тик Лтд. Сти ТА&Кас Туризм Саяхат Агентаси " не е регистриран като туристически сътрудник в Националния туристически указател, макар че в изискванията на възложителя попада опцията да са вписани в подобен указател, според законодателството на страната, в която са открити. Вторият мотив е обвързван с българската компания в обединието " Аргус Бизнес Корпорейшън " и е добре прочут. Възраженията против нея още веднъж са, че компанията би трябвало да е упълномощен член на IATA и да има годна оторизация за работа със системата Billing Settlement Plan, а тя няма такава оторизация. Нищо, че турската компания в обединяването е оторизиран сътрудник на IATA, надлежно с оторизация за системата BSP, Турция.

Втората тъжба е от класираната на пето място " Атлас Травелс ", който отпада. В жалбата на компанията още веднъж се акцентира неналичието на оторизация за работа със системата Billing Settlement Plan, както и аргумента, че Турция не е член на Европейски Съюз и не е задължена да ползва Общия правилник за отбрана на персоналните данни, макар че българската компания е записана като админ на персонални данни. И двете жалбите стъпват на това, че " Аргус Бизнес Корпорейшън " е заявила, че ще извършва 95% от дейностите.

Въпреки че съгласно комисията в Министерство на финансите обединяването дава отговор на критериите на възложителя, през есента Комисия за защита на конкуренцията взема решение, че откакто българската компания ще извършва 95% от дейностите по поръчката тя би трябвало да потвърди, че има годна оторизация за работата със системата Billing Settlement Plan. Процедурата се връща на стадий разглеждане на документи, а Министерство на финансите би трябвало да заплати разноските по производството на двете жалещи компании. И борбата за билетите на властта продължава.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР