© Надежда Чипева Още по темата Започна кандидатстването в стартъп

...
© Надежда Чипева Още по темата Започна кандидатстването в стартъп
Коментари Харесай

София, щата Канзас

© Надежда Чипева Още по тематиката
Започна кандидатстването в стартъп програмата на OTP Bank

Крайният период за присъединяване е 30 ноември, а самодейността стартира публично през март 2019 година
23 окт 2018
За изкуствения разсъдък и достоверните водачи

Дейвид Мендлевич, съосновател и изпълнителен шеф на компанията за AI основани мениджърски образования Butterfly.ai, пред " Капитал "
12 окт 2018
Българската стартъп асоциация стартира акция за групово финансиране

Целта са 150 хиляди лева, с които да разрасне активността си през идната година
6 окт 2018 За множеството българи щатът Канзас (пощенски код KS) е тотално чужд. Което прави всяка инвестиция, идваща безусловно от центъра на Съединени американски щати, повече от забавна. Именно такова е и решението на локалния бизнесмен от град Ленекса Реджи Чандра - да открие през предходната година развоен център в София за компанията си за интелигентни светофарни системи Rhythm Engineering. Днес в " Ритъм инженеринг - България " работят към 20 програмисти и експерти, които са съществена част от продуктовите разработки на компанията. " Основната задача още от основаването ни през 2006 година е да оказваме помощ на хората да доближават до крайната си дестинация по най-безопасния и бърз метод ", разказва в резюме Чандра концепцията зад компанията му. Стартъп в Ленекса В началото си преди 12 години Rhythm Engineering e типична започваща компания. Началото дава в локален стартъп развъдник самият Чандра - квалифициран инженер по трафика. Той ясно схваща, че системите за надзор на придвижването са остарели и разчитат на модели отпреди десетилетия. Според него 70 - 80% от светофарите в Съединени американски щати не са синхронизирани, тъй като на процедура употребяват ръчно преброяване на транспортните средства и не се приспособяват по отношение на моментното натоварване на пътя. " Но закрепеният модел на трафика към този момент е отживялост, тъй като непрекъснато има разнообразни събития, които не подлежат на моделиране ", споделя Чандра. Така той стартира да работи върху потреблението на повече технологии в целия развой. Постепенно компанията му създава изцяло решение - InSync, включващо камери, радари, датчици и програмен продукт за разбор на трафика. То употребява логаритми, които се приспособяват по отношение на натовареността и придвижването и по този начин управляват светофарните уредби надалеч по-ефективно.

" През годините технологиите се развиха, само че не и ръководството на трафика. Нашето решение в действителност цифровизира процеса посредством потреблението на машинно самообразование и изкуствен интелект. Използваме радари, камери и разнообразни датчици, които проучват трафика в действително време. И решението ни преглежда обособените транспортни средства, без значение дали кола, камион или колело ", споделя Чандра.

Вземете годишен цифров абонамент
и получете в допълнение три месеца бонус Според Чандра през днешния ден продуктите на компанията участват на над 2750 кръстовища в Съединени американски щати и Канада и разнообразни проучвания демонстрират, че те спомагат за ограничение на един на всеки три пътни случая. " Вредните излъчвания са намалели с 20% на местата, където се вкарва нашият артикул ", добавя създателят на Rhythm Engineering. Фирмата към този момент работи с всички огромни организации по превоза в Пенсилвания, Флорида, Вирджиния и други щати, общо в над 180 града в 31 щата. Внедряването може да коства сред 30 и 40 000 хиляди $ на кръстовище според от инсталирания хардуер, като компанията продава през медиатори. Фокус са американският и канадският пазар и към този момент няма проекти за продажби в други страни отвън Северна Америка.

Българският екип

За сметка на това българският екип е в центъра на разработките на компанията. За малко повече от година компанията съумя да притегли към 20 експерти, главно разработчици. " Екипът ни е 30 - 35 души в Съединени американски щати и 20 в България. В София се занимаваме главно с развойна активност. Един от продуктите ни тук е неповторим - за свързани коли, които споделят със светофарната система. Тестваме взаимно с транспортната администрация в Съединени американски щати. Той ще разрешава на пожарни и други коли да управляват бързината на придвижването. В София работим и върху радарна оптимизация, с цел да можем да следим всяко транспортно средство ", споделя Чандра.

За последните 12 месеца компанията е вложила към 1 млн. лева в София. В момента продължава набирането на нови разработчици, като има 7-8 отворени позиции, споделя той.

Изборът на България за развоен център е ненапълно плод на случайност. Преди години Реджи Чандра е поканен да се причисли към борда на Американския университет в България и когато идва тук, схваща, че страната има огромен брой квалифицирани експерти. Така той стартира да се оглежда за благоприятни условия за вложения тук. В момента той уголемява активността и към сферата на маркетинга, като концепцията му е да оказва помощ на локални започващи компании да продават по-лесно. Приходите на българското сдружение " Ритъм инженеринг - България " за 2017 година са 631 хиляди лева, само че това е малко условно за активността тук, защото действително от страната не се правят продажби. Официални данни за непубличната Rhythm Engineering в Съединени американски щати няма, като съгласно платформата Global Factiva оборотът за предходната година на компанията е бил 4.3 млн. $.Засега продажби на продуктите на Rhythm Engineering в България и изобщо в Европа не са планувани, като Чандра показва, че аргументите са особеностите на локалните пазари. Той въпреки всичко прецизира, че в бъдеще компанията му може да даде решенията си за тестване в София или различен български град. Според него продуктите на компанията могат елементарно да понижат нездравословните излъчвания по българските кръстовища даже с 40%. Чандра споделя, че софийският екип е доста значим за бъдещето на компанията, и счита, че експертите тук са на международно равнище. " А кодът, който ние пишем, избавя животи ", приключва основателят на Rhythm Engineering. Q&A
Как стартирахте компанията?
Сам започнах през 2006 година През 2008 година настъпи рецесията, набрах 250 000 $ финансиране в Рунд А, през 2011 година откупих назад каузи на вложителя. Компанията ни пораства всяка година органично.

А по какъв начин се озовахте в България?
Помолиха ме да се причисля към борда на АУБГ и когато пристигнах тук, разбрах, че има значителен брой квалифицирани хора. Аз съм сериен бизнесмен и по тази причина непрекъснато обикалям света и оглеждам за благоприятни условия.

Според мен аутсорсингът е легална форма на човешки трафик - някой някъде другаде по света има концепция, а тук предоставяте единствено тела за постигането на тази цел. Безсмислено е за град с толкоз гении като София да залага на подобен бизнес, защото има капацитет за нещо по-голямо. За мен София е тъкмо като Калифорния преди Златната тресчица - има толкоз доста благоприятни условия тук.

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР