© Надежда Чипева Още по темата Вечерни новини: 23 млрд.

...
© Надежда Чипева Още по темата Вечерни новини: 23 млрд.
Коментари Харесай

Вечерни новини: 32% зелена енергия в ЕС до 2030, политически трусове заради "Северна Македония"

© Надежда Чипева Още по тематиката
Вечерни вести: 23 милиарда евро за защита на Европейски Съюз, Рим и Париж в спор за бежанците

И още: Световното по футбол в Русия стартира утре; Валери Симеонов заплашва с оставка; опозицията в Атина и Скопие остро против името " Северна Македония "
13 юни 2018
Вечерни вести: Прокуратурата се прицели в " Юлен ", Бисер Петков остава министър

И още: Срещата Тръмп - Ким - хубави обещания без ясни договорености, Северна Македония е евентуално контрактуваното име сред Скопие и Атина
12 юни 2018 " Делян Пеевски е или най-проверяваният и най-чистият човек в страната, или има доста положителни юристи и счетоводители " - по този начин Пламен Георгиев, ръководител на антикорупционната комисия, заключи резултатите от инспекциите, които комисията направи на депутата от Движение за права и свободи Делян Пеевски и, несъмнено, не видя никакво нарушаване.

Тежък бе денят в политически проект поради многото разнопосочни вести, пораждащи спорни настроения. Европейският парламент отхвърли компромисните текстове в пакета " Мобилност 1 ", за които настояваше българската страна. Автобусните превозвачи не престават да са в протестна подготвеност, макар че ГЕРБ дава обещание взаимни отстъпки по проектозакона за автомобилна камара.

Продължават предизвестията и жълтият код за гръмотевичните стихии, превалявания и градушка.
А светът е футбол, само че даже и това този път е натоварено с политика поради мястото, където се организира мондиалът - Русия.

НАЙ-ВАЖНОТО
Събитията, които трансформират България и света

България ще би трябвало да удвои производството на зелена сила до 2030 година

След 14-часов маратон договарящите от името на европарламента и българското председателство на Съвета на Европейски Съюз (което съставлява страните членки) се договориха, че Европейски Съюз като цяло би трябвало да доближи 32% дял на възобновимата сила към 2030 година Досега задачата беше 20% дял на зелената сила към 2020 година, а за България бяха заложени 16%, които бяха реализирани през 2015 година Предишната цел за ВЕИ до 2030 година, контрактувана още през 2014 година, бе за 27%. Впоследствие обаче европарламентът изиска завишаване на 35%, защото съгласно евродепутатите с по-ниски упоритости Европейски Съюз не може да извърши уговорките за понижаване на излъчванията на въглероден двуокис. Част от страните членки обаче не бяха съгласни с толкоз висока цел и сегашната сделка е компромисна. Тя следва да бъде официално утвърдена от Европейския парламент и Съвета на Европейски Съюз.

Името " Северна Македония " провокира политически земетресения

[Associated Press]

Хиляди излязоха на митинг пред Народното събрание в Скопие в символ на противоречие с контрактуваното с Гърция име - " Северна Македония ". Демонстрантите скандираха " Едно име имаме - Македония " и " Нашето име е нашата еднаквост ". Вчера президентът на Македония Георге Иванов разгласи, че няма да подпише контракта за новото име на страната си, който по думите му разрушава македонската еднаквост, отхвърля правото на самоопределяне и е подписан с " несериозни и непрозрачни договаряния ".

Тъй като българското държавно управление поддържа постигнатото единодушие за името, министър председателят Бойко Борисов и външният министър Захариева отхвърлиха да се срещнат с Иванов, който през днешния ден и на следващия ден е в София по покана на българския президент Румен Радев. Днес и Европейски Съюз, и НАТО приветстваха съглашението за името и обявиха, че се надяват " неповторимата опция " за Македония да не бъде похабена. Разрешаването на разногласието за името е основно за задвижването на влизането на югозападната ни съседка в НАТО и започването на договаряния за участие в Европейски Съюз.

Общината приготвя ново уголемение на зелената зона в София

Ново уголемение на платената зелена зона за паркиране в регионите " Лозенец ", " Оборище ", " Възраждане " и " Красно село " разискват столичните общински съветници. Предложението е в новата зелена зона да попаднат 5500 паркоместа. Подготвят се и други промени, като въвеждане на ограничаване за броя винетни стикери за паркиране, които да се издават на едно домакинство, и това предблоковите пространства, които не са на улицата, също да са част от синята и зелената зона.

Промените ще се създадат с промени в наредбата за организацията на придвижването. В идните дни планът ще бъде качен на уеб страницата на общинския съвет за изпращане на мнения в границите на месец. След това ще бъде извършено публично разискване с жители. Ако по-късно бъдат утвърдени от общинските съветници, новите платени зони и правила ще влязат в действие от 1 ноември.

СНИМКА НА ДЕНЯ

Започна Мондиал 2018 в Москва


Днес в 17:30 часа започва откриването на XXI международно състезание по футбол. В церемонията на стадион " Лужник " в Москва участваха към 500 души, в това число поп иконата Роби Уилямс, а малко по-късно е и началото на първия мача сред домакина Русия и Саудитска Арабия. Кой ще вдигне купата (на снимката), ще стане ясно след общо 64 мача. Русия приема международно състезание по футбол за първи път. Страната семейства с 12 стадиона в 11 града. Без подозрение, паралелно с футбола ползата ще притеглят и съпътстващи тематики като връзката на международното с политиката и стопанската система.

Фотограф: Maxim Shemetov

СЪБИТИЯТА, КОИТО СЛЕДИМ
Какво значимо ще се случи на следващия ден

Здравната комисия гласоподава за преустановяване мандата на шефа на НЗОК, чака се решението на пленарната зала

Очаква се в петък Народното събрание да гласоподава предварителното преустановяване на мандата на шефа на здравната каса проф. Камен Плочев. В четвъртък с 11 гласа " за " и 7 " срещу " парламентарната здравна комисия реши да поддържа предварителното преустановяване на мандата на шефа на здравната каса проф. Плочев.

Плочев е в болничен отпуск повече от три месеца след раздор със здравния министър Кирил Ананиев поради задълженията на НЗОК към европейските здравни каси. В края на май той сезира с писмо надзорния съвет на касата, че е в неспособност да извършва отговорностите си по здравословни аргументи повече от допустимия по закон тримесечен период. Надзорният съвет гласоподава да препрати писмото му на Народното събрание и да остави решението на народните представители.

ГЕРБ разгласи подготвеност за отстъпки по Закона за Българска автомобилна камара

След като автобусните превозвачи потеглиха на митинг против проектозакона на ръководещите за Българска автомобилна камара, ръководителят на парламентарната група на ГЕРБ Цветан Цветанов разгласи курс към разговор и взаимни отстъпки в четвъртък. И посочи, че една от отстъпките ще бъде да отпадне наложителното участие в новата камара и то да бъде непринудено. Това обаче би преобърнало замисъла на целия закон за основаване на една браншова камара, на която да се възложат държавни функционалности по лицензиране и надзор. Цветанов се ангажира да организира срещи с " Обединените патриоти " и " Воля " във връзка на законопроекта, на който те са съвносители. Превозвачите на собствен ред оповестиха, че остават в подготвеност да стачкуват дейно на 25 юни със 740 рейса.

ЕДНО КЪМ ЕДНО
Едно изречение вест, едно изречение коментар

Европарламентът през днешния ден отхвърли компромисните текстове на своята транспортна комисия , които позволяваха на водачите на камионите да вземат седмичната си отмора, където пожелаят. Според предлагането на Европейска комисия те бяха длъжни да се завръщат по домовете си на всеки три седмици. Така разногласието към момента остава неуреден.

ЕЦБ стопира програмата за пазаруване на облигации в края на годината , а до тогава последователно ще понижава чистите покупки - 30 милиарда евро месечно до края на септември и 15 милиарда евро до декември. Решението на централната банка на еврозоната е изцяло съгласно упованията на пазара.

Общинските препоръки и кметовете да основават лични звена за надзор на публичния ред и лични системи за видеонаблюдение, оферират депутати на ГЕРБ и " Обединени патриоти ". Така локалната власт би получила права, които сега има единствено полицията, осведоми в. " Сега ".

Съд в Унгария осъди по на 25 години затвор четирима членове на проведена незаконна група, превозвала 71 мигранти в херметично затворен камион, които се задушиха до гибел при незаконното им прекачване в Австрия. Обвиненията против четиримата, измежду които и двама българи, бе за преднамерено ликвидиране през август 2015 година

КЛИМАТИЧНИТЕ ПРОМЕНИ
Три пъти повече ледове се топят на Антарктида в последните 5 години


Фотограф: Staff

Само за последните пет години топенето на ледовете на Антарктида се е нараснало тройно. Това е довело и до повишаване на равнището на Световния океан с 3 милиметра от 2012 насам. Това демонстрират данните от проучване на НАСА и Европейската галактическа организация за климатичните промени. Темпът на топенето на ледовете е най-бързият за последните 25 години.

Най-голямата ледена шапка на Земята губи приблизително по 219 милиарда тона лед годишно от 2012 година до 2017 година За съпоставяне, преди десетилетие количеството е било малко над 70 милиарда тона на година, а ст 1992 до 1997 година - 49 милиарда т лед годишно. От 1992 година до 2017 година равнището на Световния океан се е покачило със 7.6 милиметра. От НАСА предизвестяват, че на Антарктида има толкоз лед, че при цялостното му разтопяване нивото на Световния океан ще се надигне с 58 м.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР