© Надежда Чипева Още по темата Туристическото министерство отчете 3.6%

...
© Надежда Чипева Още по темата Туристическото министерство отчете 3.6%
Коментари Харесай

Приходите от летния туризъм са нараснали с близо 6% и са надхвърлили 2 млрд. евро

© Надежда Чипева Още по тематиката
Туристическото министерство регистрира 3.6% растеж на туристите през лятото

Сдруженията в бранша упорстват за нарастване на парите за национална реклама
15 окт 2018
Ангелкова скапва контракти на седем плажа, в това число " Елените " на Арабаджиев

Най-атрактивните линии са в Слънчев бряг и Свети Влас, като основанието са нарушавания на наематели или концесионери
17 сеп 2018
Петте нюанса на лятото

Какви трендове ще оформят новия сезон
8 юни 2018 На фона на регистрирания растеж от 3.6% на туристите през най-активните месеци от летния сезон - юни, юли и август, приходите в бранша са нарастнали с по-бърз от ритъм. От туристическото министерство оповестиха, че за миналото лято те са били с 5.8% повече по отношение на миналата година и надвишават 2 милиарда евро.

Така се резервира високият дял на летния туризъм: трите най-силни месеци са донесли 75% от средствата за интервала сред януари и август.

Ръст през летния сезон

Според данните от платежния баланс на Българска народна банка постъпленията от интернационален туризъм за юни, юли и август са нарастнали с 5.8% и са надминали 2 милиарда евро. Традиционно август се резервира като месеца с максимален дял на приходите: близо 40% са осъществени тогава - общо над 780 млн. евро, сочат данните. Ръстът през август по отношение на същия месец на миналата година е 5%, оповестяват от туристическото министерство.

Лятото остава и най-силният сезон за туристическия бранш. Данните за интервала сред януари и август сочат, че осъществените доходи са общо 2.8 милиарда евро, 2 милиарда евро от които през месеците юни, юли и август.

На годишна база нарастването на постъпленията за осемте месеца е 7.2%, сочи информацията на туристическото министерство.

Забавяне на темпа

Данните за приходите, оповестени за сезон 2018, демонстрират закъснение на темпа на повишаване в туризма - наклонност, която се очакваше от огромните хотелиери и туроператори при започване на сезона. Подобна е обстановката и при броя на почиващите. През трите най-силни месеци България е била посетена от над 4.48 млн. чужденци по данни на туристическото министерство, което е нарастване с към 3.6% на годишна база. Същевременно през миналата година този растеж беше в границите на 7%.

Преди седмица туристическият министър Николина Ангелкова заяви, че за сезона най-вече посетители в България е имало от Румъния, следвани от Германия и Гърция. Най-голямо нарастване е регистрирано в Чехия, Полша и Израел, а нови пазари за страната са Испания и Съединени американски щати, стана ясно от думите на министъра. Министерството чака 5% растеж през зимния сезон
Туристическото министерство чака и нарастване през идния зимен сезон. Зам.-министърът на туризма Любен Кънчев съобщи в Смолян преди дни, представен от организация " Фокус ", че прогнозите са за 5% нарастване на туристите през идния зимен сезон. През предходната зима броят на задграничните туристи в България доближи над 1.6 млн. души, което е нарастване от 12% на годишна база съгласно данните на туристическото ведомство. Приходите в бранша пък са нарастнали до 540 млн. евро, което е нарастване от над 2% по отношение на миналата година.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР