© Надежда Чипева Още по темата Три плажа край Варна

...
© Надежда Чипева Още по темата Три плажа край Варна
Коментари Харесай

Първите четири плажа за фирми свързани със СИК, ВИС, Доган и Златев

© Надежда Чипева Още по тематиката
Три плажа край Варна ще бъдат отдадени на концесия за 15 години

Правителството започва процедури за линии в Слънчев ден и Св. св. Константин и Елена
28 фев 2018
Търсят се бързо концесионери за плажове в Несебър и Слънчев бряг

Министерство на туризма предлага четири плажа за 15 години, като събира предложения за месец
10 яну 2018
ГЕРБ отново неодобрява Валери Симеонов - този път за плажните концесии

Контролът върху отдаването на линиите беше една от конфликтните точки сред вицепремиера и министъра на туризма Ангелкова, като към този момент той губи борбата
20 дек 2017 Първата порция плажове през тази година, за които държавното управление търси дълготрайни стопани, към този момент имат утвърдени концесионери за 15 години. Бързият обзор демонстрира, че действително няма основни промени и се извършва мрачната прогноза на отрасловият за туризма вицепремиер Валери Симеонов, че " по най-непрозрачен метод " ще продължи раздаването на концесии на " доближени компании и групировки ". Гневът му е по отношение на основна законова смяна, направена в последния миг преди коледните празници с гласове от ГЕРБ и Движение за права и свободи, която предхождаше актуалните концесионни процедури.

За четирите плажа в Слънчев бряг, Несебър, Св. Влас и парка " Росенец " са утвърдени компании, свързани с единият от създателите на СИК Младен Михалев - Маджо, почетния ръководител на Движение за права и свободи Ахмед Доган и президента на " Лукойл " Валентин Златев, както и близо до тогавашната ВИС сдружение. Част от тях са ги стопанисвали и в предишното.

Слънчев бряг още веднъж при Маджо

Най-атрактивният от групата плажове, за които страната търсеше концесионер, официално ще има нова собственик, само че действително по-скоро няма смяна и ще остане под контрола на Маджо. Ивицата " Слънчев бряг-север ", която неотдавна бе залята от придошлите води на морето, ще бъде отдадена за период от 15 години на компанията " Голден сендс бийч ". В нея съдружници са " Съни сендс " с 98% и шефът на компанията Вйекослав Смрекар с 2%.

Смрекар е прочут в общественото пространство най-много около делото за банкрута на ТСбанк, в което бяха упрекнати, а след това и оневинени шефове от банката за разпределяне на необезпечени заеми, в това число и към компания, в която Смрекар е бил съучастник.

Системата ДАКСИ демонстрира, че той взе участие в още няколко компании, а измежду част от неговите съдружници в разнообразни компании са оръжейния търговец Николай Гигов, синът на някогашния зам. шеф в ДАНС Иван Драшков, който също се споделя Иван Драшков и други Смрекар е и изпълнителен шеф на " Фарма " АД, в което мажоритарен притежател е брачната половинка на Младен Михалев - Елена.

" Съни сендс " до неотдавна също е било ръководено от Смрекар и е било благосъстоятелност на офшорка от Белиз. В края на предходната година тя продава 100% от сдружението на Мирослав Маринов за 5000 лева Вписването в Търговския указател е направено от адв. Емил Личев, който е в борда на " Витоша парцели " - компания благосъстоятелност на Маджо и Венцеслав Стефанов.

" Голден сендс бийч " ще заплаща една от най-високите цени за концесия на плаж в България- 1.66 млн. лева на година като е поела ангажимент да влага още 12.56 млн. лева в възстановяване образа на плажа, излиза наяве от прессъобщението на Министерски съвет. Цената за използването на чадър и шезлонг ще бъде по 9 лв..

Досега плажът в Слънчев бряг, който вицепремиерът Валери Симеонов преди време свърза в свое изявление с " Маджо ", се стопанисваше чартърен от компанията " Буимпекс ", която е учредена от оръжейния търговец Младен Мутафчийски и е вложител в един от огромните комплекси в района- " Хелена ризорт ". В края на 2015 година общото заседание на сдружението взема решение да удвои уставния капитал като в протокола е записано, че това е по предложение на акционера Младен Михалев.

Сега откакто има определен концесионер, договорът за наем на " Булимпекс " би трябвало да бъде преустановен.

" Резиденция Доган " се снабди и с плаж

На днешното си съвещание държавното управление взе решение плажът " Росенец-север ", прочут още като " Отманли " и " Виста маре ", да бъде предан на концесия за 15 години на компанията " Хермес солар ", благосъстоятелност на руснака Георгий Серопян и Снежана Карова, която е щерка на ръководителя на Движение за права и свободи в Девин Карамфил Каров.

Компанията е вложител и в намиращия се на към 200 метра от плажа частен парцел върху нос Чукалята, който медийни следствия дефинират като " лятна резиденция " на почетния ръководител на Движение за права и свободи Ахмед Доган.

Според решението " Хермес солар " ще заплаща в идващите 15 години по над 12 хиляди лева концесионна такса за стопанисване на линията, а също така се задължава да влага 20 хиляди лева в хигиенични действия. Цената на чадър и шезлонг ще бъде по 10 лева

В момента плажа " Росенец-север " се стопанисва от компанията " Виста маре бийч ", благосъстоятелност на Росица Илчева, която през предходната година завоюва от състезанието за наем, извършен от туристическото министерство, само че в този момент той ще бъде преустановен поради контракта за концесия. Преди избора на " Виста маре бийч " ведомството организира друга процедура за избор на наемател като в началото най-висока цена даде сдружението " Томи- Ар ", което обаче се отхвърли от подписване на контракт. Така плажът бе препоръчан на втория участник в процедурата " Хермес Солар ", които в този момент печелят концесията, само че те също се отхвърлиха от наемането на линията. Така се стигна до още един търг, в който към този момент бе определен единствения явил се участник - " Виста маре бийч ".

Наемателят в Несебър става концесионер

Според днешното решение на държавното управление досегашния наемател на плажа " Несебър-юг " - компанията " Ауто фактор ", която съгласно Валери Симеонов е обвързвана с групировката ВИС, ще продължи да го стопанисва, само че към този момент като концесионер. Договорът също ще бъде за 15 години като компанията ще заплаща годишно над 320 хиляди лева без Данък добавена стойност и ще направи вложения за запазване на околната среда и предпазените територии (на плажа има дюни) за още 4.8 млн. лева

" Ауто фактор " е благосъстоятелност на Кирил Спасов, който е съучастник и във компанията " Ирида-71 ", концесионер на южния плаж в Слънчев бряг, прочут още като " Какао бийч ", както и линии в Поморие и Созопол. До 2012 година в " Ирида-71 " мажоритарен дял е имал Радостин Бързанов, прочут като Радо-Слънцето. Той е някогашен телохранител на братята Васил и Георги Илиеви.

Ивицата в Несебър също беше залята от големи талази в края на февруари, с което бяха наводнени приземни етажи на хотели и заведения.

Втора концесия за Валентин Златев в Св. Влас

От днешното решение на държавното управление стана ясно, че компанията " Тера тур сървиз ", обвързвана с президента на " Лукойл България " Валентин Златев и ръководена от татко му Васил Златев, печели за повторно концесията на плажа " Св. Влас- болничното заведение " против близо 65 хиляди лева годишна концесионна такса и планувани вложения за възстановяване на пешеходния достъп до линията за още 272 хиляди лева Чадър и шезлонг на тази линия ще могат да бъдат наемани за 7 лева, се вижда от решението.

" Тера тур сървиз " държеше концесията на този плаж до предходната година, само че договорът изтече. Компанията е вложител и в намиращия се на първа линия до плажа комплекс " РИУ Хелиос Парадайз ", издигнат на мястото на някогашния белодробен санаториум в Св. Влас и има план за строителство на втори обект в непосредствена непосредственост, който би трябвало да бъде приключен в средата на 2019 година по прелиминарен проект.

Новият хотел, който ще се споделя RUI Palace Sunny Beach, ще бъде петзвезден като се чака инвестицията в него да бъде в границите на 45-50 млн. лева

Ключова смяна преди търговете

Настоящите процедури за избор на концесионери се организираха след основна законова смяна, направена в последните дни на Народното събрание преди коледните празници, която докара до разногласия в пленарна зала и гневна реакция на вицепремиера Валери Симеонов. Тогава с гласове от ГЕРБ и Движение за права и свободи посредством корекция в заключителните разпореждания в закона за ограничение на административното контролиране бяха признати текстове, съгласно които се отсрочва с една година новия режим за концесиите на плажове, признат от Народното събрание в закона за концесиите единствено месец по-рано. Така през 2018 година процедурите за концесии остават в министерството на туризма, а не минават по общия ред за всички концесии.

Поправката бе мотив за остра реакция на вицепремиера Валери Симеонов. Пак ни извъртяха. Депутатите от ГЕРБ и Движение за права и свободи трансформираха преди малко признатия Закон за концесиите по най-подлия метод - посредством преходни и заключителни разпореждания на Закона за ограничение на административното контролиране и административния надзор върху стопанската активност. ", написа тогава Симеонов в формалния си профил във Facebook, потвърждавайки още, че по този метод ще продължи " по най-непрозрачен метод раздаването на по 20 години (а може и повече) на доближени компании и групировки ". Във въпросното изказване вицепремиерът споделя, че " очевидно освен това управление на министерството България няма да има актуален и транспарантно регламентиран туризъм " и че " това е следващият бойкот на опитите за въвеждане на обикновено ръководство и действителна конкуренция ".

Изявлението на Симеонов приключва и с изброени 7-8 плажа, " равносметката " за които е, че са свързани с лица от някогашните силови групировки и с Движение за права и свободи. Сред въпросните плажове попадат и " Несебър-юг ", " Слънчев бряг- север " и " Росенец " ( " Отманли " ).

Няколко месеца по-рано Симеонов разгласи в телевизионно изявление и " своебразен лист " с плажове, които се стопанисват от лица, свързани с някогашни силови групировки, които по думите му " клатят страната посредством туризма ". Именно концесионирането на плажовете е една от конфликтните точки сред него и туристическия министър Николина Ангелкова.

Междувременно в края на февруари държавното управление разгласи концесионни процедури за 15 години за още три плажа- два в Св.Св. Константин и Елена и един в Слънчев ден.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР