© Надежда Чипева Още по темата Строител на капитализма: Петър

...
© Надежда Чипева Още по темата Строител на капитализма: Петър
Коментари Харесай

Изпълнителната власт и не знае, и не иска да каже кой е собственикът на "Юлен"

© Надежда Чипева Още по тематиката
Строител на капитализма: Петър Петров
19 яну 2018
Кирил Русев: Неработещите уреди на Витоша са рискови за живота

Дългогодишният планински избавител пред " Капитал "
15 яну 2018
Капан, заложен от страната

Държавата и общината залагат бомбата Витоша с отчуждаването на оборудванията
12 яну 2018
Три сюжета за бъдещето на Витоша

Отварянето на планината за хората може да стане по разнообразни способи и с друг резултат, като във всички водеща роля има Столична община
12 яну 2018
Витоша: Затворената планина

Ако Столична община в действителност желае да отбрани ползите на жителите, пътят е елементарен
12 яну 2018 Изпълнителната власт не желае да разкрие кой е действителният притежател на лифтовете и влековете Витоша - " Витоша ски " и концесионера на ски-зоната над Банско - " Юлен ". Това излиза наяве от три отговора на заявки по закона за достъп социална информация, които " Капитал " изпрати до премиера Бойко Борисов, министъра на околната среда и водите Нено Димов и спортния министър Красен Кралев.

Повод за отправените претенции беше изказванието на юриста на двете компании Петър Петров, който при започване на годината съобщи, че крайният притежател на двете компании - Георгиус Георгиу е номинален, а " институциите знаят кой е действителния притежател ".

Не знам

Първи дадоха отговор от спортното министерство, които обявиха, че нямат връзки с " Юлен " АД и заради тази причина не им се е налагало да разпознават крайния притежател. Това изказване се разминава с информацията, която е качена на уеб страницата на министерството, където се вижда, че през последните няколко години Красен Кралев е взел участие на откриването на ски сезона в Банско, дружно с представители на " Юлен ". " " Има декларирано капиталово желание от страна на " Юлен ", на Българската федерация по ски и на господин Виктор Жеков да изградят професионален полигон за сноуборд в Банско. Ние изрично поддържаме този план и ще окажем цялостно подпомагане за реализирането му " сподели при откриването на сезон 2016 Красен Кралев. " Сигурен съм, че дружно с Вас ще работим крепко, с цел да може в Банско да има нови уреди, които да вдигнат още повече престижа на вашия град " сподели той при откриването на сезон 2017/2018.

Не разбрах

От Министерски съвет дават " цялостен достъп " до поисканата информация, като цитират информацията, съдържаща се в Националния концесионен указател, а точно, че концесионер на ски-зоната е Юлен АД. За повече информация от Министерски съвет препращат към Търговския указател, където собствеността може да се наблюдава до Георгиус Георгиу, за който даже и юристът на компанията, сподели, че не е същинския притежател.

Не ви интересува

Министерството на околната среда и водите възприема друга теза - информацията за това кой е крайният притежател на " Юлен " АД не е социална, защото не е обвързвана с публичния живот в Република България и не би дала опция на жителите да си сформират лично мнение по отношение на активността на задължените по закона субекти. В отговора на министерството на Нено Димов не се сочат повече причини за какво информация за това кой е крайният притежател компания, на която страната е дала право да прави високорискова активност в предпазена територия, не е обвързвана с публичния живот на страната.

От години собствеността на " Юлен " АД се свързва с един от главните акционери в Първа капиталова банка - Цеко Минев, който управлява и Българската федерация по ски. Основата причина заради която Минев би скрил собствеността си в " Юлен " (както и тази във " Витоша ски " ) е, че двете компании получават финансиране от банката. По принцип кредитните институции имат предели, в които могат да отпускат заеми на едно или няколко свързани между тях лица. Двете сдружения сами по себе си и дружно не надвишават тези предели, само че в случай че се добявят им към други компании, импровизирано свързвани с акционера в ПИБ и номинално притежавани от Георгиус Георгиу, би се оказало, че ограничаването е надвишено в пъти.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР