© Надежда Чипева Още по темата След акцията на прокуратурата

...
© Надежда Чипева Още по темата След акцията на прокуратурата
Коментари Харесай

Екоинспекцията "запечата" пречиствателната станция в Елените

© Надежда Чипева Още по тематиката
След акцията на прокуратурата и данъчните откриха проблеми в " Маринела "

Хотелът на Арабаджиеви не е подавал към Национална агенция за приходите доклади за продажбите. Незнайно от кой момент
30 сеп 2018
Ангелкова скапва контракти на седем плажа, в това число " Елените " на Арабаджиев

Най-атрактивните линии са в Слънчев бряг и Свети Влас, като основанието са нарушавания на наематели или концесионери
17 сеп 2018
Наследството на Арабаджиеви: разкош и счетоводни загуби

Бизнес историята на Ветко и фамилията му е като синопсис на прехода
7 сеп 2018 Инспекцията по запазване на околната среда в Бургас е запечатала в понеделник пречиствателната станция в курорта Елените, за която стана ясно преди няколко седмици, че работи без лиценз от години и има неплатени санкции над 7 млн. лева Това стана ясно от репортаж на Българска национална телевизия. Съоръжението е благосъстоятелност на търсения хотелиер Ветко Арабаджиев и е приватизирано преди години дружно с целия туристически комплекс. То обслужва и региона на Св. Влас.

Предстои станцията да премине в спешен режим на работа и да се изисква от притежателя да даде капиталова стратегия, както и да заплати досегашните си санкции.

Получавате достъп до всички публикации и целия списък на вестника. Затваряне на станцията

Преди няколко седмици стана ясно, че районната екоинспекция в Бургас е подала сигнал до прокуратурата поради пречиствателната станция в курорта " Елените ", част от холдинга " Виктория груп " на Ветко Арабаджиев. Поводът е, че оборудването работи без лиценз от 2012 година и сега има насъбрани и неплатени санкции в размер над 7 млн. лева Тогава от екоинспекцията отхвърлиха да оповестят пред " Капитал " разбивката на санкциите по години и съответните нарушавания, поради които те са налагани.

От репортаж на Българска национална телевизия обаче стана ясно, че в понеделник екоинспекцията е запечатала пречиствателната станция, като това се е случило със заповед, с която се лимитира достъпът на оператора до нея. Отделно от това е постановено станцията да се поддържа в спешен режим на работа за да се избегне разлив в Черно море, а притежателят й е длъжен да показа капиталова стратегия за модернизацията й, както и да заплати санкции. Процедурата включва още позволение за заустване на отпадните води. На този стадий не е ясно какво ще се случи, в случай че предписанието не бъде изпълнено.

Казус с дълга история

Пречиствателната станция в Елените обслужва и територията на Св. Влас, като тя е била част от активите на приватизирания от хотелиера Ветко Арабаджиев туристически комплекс. По данни на районната екоинспекция в Бургас оборудването работи без лиценз от шест години, а преди няколко седмици екоинспекцията е подала сигнал до прокуратурата. От екоинспекцията оповестиха пред " Капитал ", че той е бил във връзка за " неведнъж определяне на доста превишение на нормите за качествата на крайбрежните морски води ". Съответно прокуратурата е разпоредила и да се ограничи достъпът на оператора до пречиствателната станция, което се е случило в понеделник.

По неофициална информация на " Капитал " казусът с пречиствателната станция на Елените е обвързван с неналичието на вложения в обновяването й, които са довели и до непокриване на условията за работата й. Същевременно през предходната година туристическото министерство е подало сигнал до прокуратурата, че пречиствателната станция събира такси от хотелиери в Св. Влас, макар че няма лиценз. Тогава инспекция е открила и че оборудването е с привършен потенциал. На този стадий не е ясно дали има подхванати дейности по този сигнал.

Ветко Арабаджиев е разгласен за търсене дружно със брачната половинка си Маринела от началото на септември поради следствие за данъчни закононарушения и пране на пари, по което беше и задържан синът им Вълчо. През последните седмици организацията за приходите запечата рецепцията на столичния хотел " Маринела ", част от групата, като след това мярката беше анулирана от съда. През септември стана ясно и че туристическото министерство ще скапе контракта за наем на плажа в курорта Елените поради нарушавания, който е подписан с компания, близка до " Виктория груп ".
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР