© Надежда Чипева Още по темата Съдебен изпълнител продава зала

...
© Надежда Чипева Още по темата Съдебен изпълнител продава зала
Коментари Харесай

Съдебен изпълнител продава ИПК "Родина" за близо 40 млн. лв.

© Надежда Чипева Още по тематиката
Съдебен реализатор продава зала " Универсиада " за 15.6 млн. лева

Собственикът и свързани компании имат над 50 млн. лева задължения към КТБ
11 юни 2018
Пеевски реалокира и печатницата в " Дружба "

Срещу 11 млн. лева притежател ще стане пловдивската фабрика " Юрий Гагарин "
26 юни 2017
Венелина Гочева продаде " Печатница София " на Пеевски

Депутатът издател към този момент държи контрола над двете най-големи печатници за вестници в страната
6 юни 2016
Държавата взе 9.6 млн. лева наказателна клауза от купувача на ИПК " Родина "

Агенцията за приватизация ще ревизира изказванието на компанията на Ирена Кръстева, че е съборила постройката на 52%
20 окт 2013
Разрушен. По документи

Дружество на Ирена Кръстева заявява, че е съборило огромна част от ИПК " Родина ", с цел да спести неустойки към страната
27 сеп 2013 Недостроеният комплекс ИПК " Родина " на столичния бул. " Цариградско шосе " и индустриалната база на някогашната едноименна печатница в съседство са оповестени за обмен от частен правосъден реализатор по искане на синдиците на банкрутиралата Корпоративна комерсиална банка (КТБ). Началната цена за незавършените здания и терена от 15 дка, на който са ситуирани, е 18.01 млн. лева с Данък добавена стойност. Наддаването за намиращия се до тях индустриален комплекс, в който допреди няколко години се издаваха вестниците на депутата от Движение за права и свободи Делян Пеевски и майка му Ирена Кръстева, с повърхност 40 857 кв.м е 20.56 млн. лева

Задълженията

Собственици на парцелите са сдруженията " Издателско-полиграфически комплекс Родина " и дъщерното му " Родина тауър ", излиза наяве от двете обявления на ЧСИ. Компаниите се управляват от Ирена Кръстева. През 2013 година " Издателско-полиграфически комплекс Родина " беше единственият претендент за приватизацията на недостроената постройка на " Цариградско шосе ", като финансира покупката със заем от КТБ. Първоначалният му размер при отпущането му през август 2012 година е 24.7 млн. лева, а за поръчителство е препоръчана част от друг имот/сграда. Впоследствие сумата е увеличена с още 9.6 млн. лева, с цел да се покрие дължимата наказателна клауза поради неспазването на приватизационния контракт. Като част от договорката с страната купувачът трябваше да събори изоставените здания и да разчисти терена под тях или да приключи строителството. Неустойката при неспазване на задължението беше също 20 млн. лева, а с цел да понижи размера й, компанията разгласи, че е съборила 52% от комплекса, и в следствие беше наложена глоба единствено за неизпълнените 48%.

" Издателско-полиграфически комплекс Родина " има и още един заем от КТБ – в размер на 20 млн. евро, провиснал през юни 2014 година Той е за " за градежи и имотни цели ", като средствата са били отчасти обезпечени с трета подред ипотека върху постройката на ИПК " Родина ". Сумата е била усвоена неотложно, като средствата са трансферирани на различен кредитополучател – " Инфраструктурна компания ", и са били употребявани основно за обслужването и изплащането на негово обвързване към КТБ.

Според отчета на самостоятелната интернационална консултантска компания AlixPartners, която проверява банкрута на КТБ, общите отговорности, свързани с ИПК " Родина ", са 132 млн. лева Неиздължената главница по всички свързани заеми е в размер на 86 млн. лева Всичко това е обезпечено с ипотека върху постройката на ИПК, сочи информация на ktbfiles.com.

Процедурата

Предложенията и в двете процедури по обществената обмен на парцелите се одобряват до 12 юли вечерта и ще бъдат отворени на идващия ден сутринта. Потенциалните купувачи би трябвало да внесат аванс, който и по двете процедури е в размер на 10% от началната цена, или надлежно 1.8 млн. и 2.06 млн. лева В обявите на ЧСИ се показва категорично, че взискателят не внася аванс, в случай че вземането му надвишава неговия размер. Предложения, които надвишават началната цена с повече от 30%, ще се считат за недействителни, се споделя още в изискванията на двата търга.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР