© Надежда Чипева Още по темата Розопроизводителите могат да кандидатстват

...
© Надежда Чипева Още по темата Розопроизводителите могат да кандидатстват
Коментари Харесай

Спешната държавна помощ за розопроизводителите е 2 млн. лв

© Надежда Чипева Още по тематиката
Розопроизводителите могат да аплайват за изключителни дотации

Средствата по de minimis се чака да бъдат към 0.30 лева за кг рози
18 юни 2018
Розови илюзии

Добрият климат и високите цени доведоха до свръхпроизводство в Долината на розите
24 май 2018 Държавен фонд " Земеделие " е отпуснал 2 млн. лева държавна помощ по схемата de minimis на розопроизводителите, която бе подредена след митинги в сектора от началото на юни поради ниски изкупни цени. Това сочи информацията на институцията, публикувана във вторник.

Парите за един претендент са лимитирани до левовата равноценност на 15 хиляди евро съгласно европейските условия.

Над 50 лева на декар подкрепяне

От известието на фонд " Земеделие " стана ясно, че са отпуснати 2 млн. лева за подкрепяне на производителите. Ставката е избрана по 515 лева на хектар (51.5 лева за един декар). Кандидатите, които са получили финансирането, са над 850, се вижда още от информацията.

Подпомагането на розопроизводителите е по схемата de minimis, по която страните от Европейски Съюз могат да финансират от своя бюджет лимитирано земеделските производители. Изискването е един претендент да получи оптимално 15 хиляди евро в границите на три поредни данъчни години .

Субсидия след митинги


Субсидията de minimis за производителите на рози бе утвърдена изключително след митинги в сектора при започване на юни. Тогава фермери блокираха пътища в региона на Карлово и Казанлък, недоволни от ниските изкупни цени през тази година. След срещи със земеделския министър Румен Порожанов, съгласно който ниските цени се дължат на свръхпроизводството през тази година, беше решено да се провиснал и средствата от страната.

Агроминистърът даде обещание още да се напише и закон за розата и розовото масло, който да контролира връзките в сектора, като концепцията е неговият план да бъде подготвен до края на годината.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР