© Надежда Чипева Още по темата Премиерът е против връщането

...
© Надежда Чипева Още по темата Премиерът е против връщането
Коментари Харесай

Юристът, който цял живот продава цигари

© Надежда Чипева Още по тематиката
Премиерът е срещу връщането на салоните за пушачи в заведенията

За първи път от 2014 година делът на контрабандните цигари отново пораства, като се усилва с 0.6 процентни пункта и е 6.6%
23 апр 2018
Как Делян Пеевски умъртви " Булгартабак " за шест години

Холдингът, който беше приватизиран през 2011 година, през днешния ден е с продадени марки, софийският цех не работи, този в Плевен е съвсем без чиновници, а в Благоевград 60% са напуснали
12 яну 2018 Профил
Владислав Михов е основен управител на " Джапан Табако Интернешънъл България " от 2012 година Има над 25 години опит в локалната и интернационалната тютюнева промишленост. Работата му в бранша стартира през 1992 година като супервайзър национални продажби в RJ Reynolds, а през 1996 година е назначен за управител за България на компанията. През 1999 година Japan Tobacco, компанията майка на Japan Tobacco International (JTI), купува бизнеса и марките на RJR за целия свят отвън Съединени американски щати. В интервала 2000 - 2008 година дава отговор за марките на JTI за безмитния пазар в България и взе участие в разнообразни планове за бизнес развиване в други страни. През 2008 година става търговски шеф на " Джапан Табако Интернешънъл България ", а през 2012 година заема позицията основен управител за българския пазар. Завършил е право в СУ " Св. Климент Охридски ". Компанията
В международен проект JTI e водеща интернационална тютюнева компания с бизнес в над 120 страни. Тя е международен притежател отвън Съединени американски щати на цигарена марка номер две в света - Winston, както и на Camel. С интернационалната си марка Logic също по този начин JTI е главен състезател на пазара на електронни цигари. От 2011 година насам компанията има наличие и при тютюневите артикули посредством нагряване с марката Ploom. В България компанията предлага над 35 продукта. В " Джапан Табако Интернешънъл България " работят над 50 чиновници. През 2016 година има доходи от продажби от 40.5 млн. лева и облага от 5.13 млн. лева
Как попаднахте в цигарения бизнес?
-Работех в " Балкантурист " и се занимавах с безмитна търговия. Завършвайки право в Софийския университет, взех решение, че е време за смяна, че ще стартира да строя юридическа кариера. В този миг представителят на RJR за Източна Европа се срещна с мен и ми сподели – " Виж, имаме офис в София, с доста симпатични младежи, в развой на нахлуване на пазара сме, само че нямаме човек за комерсиалната част от работата. " Направиха ми толкоз положително предложение, че се разминах със старта на юридическата си кариера и започнах работа за тази голяма американска тютюнева компания. Това беше началото за мен преди повече от 25 години. Започнах като народен супервайзър по продажбите и в годините няколко пъти сменях позиции, работих на разнообразни места отвън и в България, Това е доста забавен бизнес, доста провокационен, който непрестанно те кара да се развиваш, да учиш, с доста непредвидени условия. През 1999 година RJR беше добита от Japan Tobacco и по този начин се сътвори Japan Tobacco International, или JTI, компанията, за която работя от този момент.

С какво е провокационен този бизнес и рисковите регулации в него?
-Това е акцизен бизнес, доста мощно контролиран. През тютюневата промишленост годишно минават големи обороти тъкмо поради акцизите. Голяма част от хората си показват, че е обикновен бизнес, а аз обичам да споделям на моите сътрудници, че е елементарен бизнес, само че не е за елементарни хора. Ако не вложиш част от себе си, в случай че не се учиш и развиваш непрестанно, няма да постигнеш резултатите, които очакваш и които чакат от теб. Това е един от най-строго контролираните бизнеси и провокациите в това отношение са доста съществени. Ние доста добре знаем, че продуктът, който предлагаме, е рисков за здравето, и по всевъзможен метод това е видно от опаковките и рестрикциите върху продукта. Глината, в случай че я пипате деликатно и професионално, може да ваете от нея, в случай че я стискате прекомерно доста – ще изтече сред пръстите. Така е и с регулациите. Трябва да има някаква мярка, би трябвало да има съотносимост на това, което се контролира с метода, по който промишлеността работи. В последна сметка, ние сме законна промишленост. Ние сме законен бизнес. Осъзнаваме това, което се изисква от нас и го прилагаме с безспорна точност, само че не би трябвало да се минава една граница, тъй като от това изгода ще има не страната или потребителят, а евентуално хората, занимаващи се с успореден или незаконен бизнес на същите артикули. Всяка рестрикция против легален бизнес би трябвало да има своя предел и да бъде пропорционална. Трябва да се съобразим и това, че този бизнес дава почти 10% от данъчните доходи в бюджета.

Как продавате вашите артикули, на всеки от които е написано, че са нездравословни за здравето?
-Не се опитваме да споделяме, че тютюнопушенето е потребно. Не се опитваме да го разпространяваме по способи, които да влияят прекомерно прочувствено на младежите или на непушачите. Ние сме доста мощно рестриктирани, само че в последна сметка тютюнопушенето и доста други човешки действия са право на избор.

Кой беше първият човек, който назначихте?
-Имаше доста хора, назначени в RJR преди мен, към този момент имаше образуван екип в България и просто се нуждаеха от човек, който да се занимава с тяхната комерсиална активност.

Тогава кой беше първият човек, който съкратихте и за какво?
-В цялата ми кариера се е налагало доста хора да назначавам и избавям. Въобще сложните решения са всички, свързани с хората. В един интервал в структурата на RJR в България работеха извънредно положителни, високо образовани младежи и заради неспособност в този интервал от време бизнесът да се развива, по този начин както се очакваше (беше през 1996 г.), трябваше внезапно да понижим състава на офиса в България. Тогава се наложи да освободим много хора. Никога не е елементарно и постоянно би трябвало да бъдеш виновен, тъй като тези неща рефлектират върху живота на един човек. И е доста мъчно, когато чиновниците са си изпълнявали дилемите по този начин, както би трябвало, когато са се грижили добре за бизнеса и са се отнасяли отговорно и се постанова да бъдат освободени поради смяна в средата. Когато не си извършват уговорките или са позволили серия от неточности, отново е неприятно, само че най-малко е обяснимо.

Какво обяснихте тогава, когато това не е зависело от вас?
-Аз постоянно съм бил последовател на това, че би трябвало да се споделя истината. Ако не можеш и не си подготвен за това, не казвай нищо. Ако приказваш – казвай истината, единствено по този начин хората ще схванат и одобряват това, което им казваш. Обяснихме, че обстановката на пазара сега е такава, разделихме се като другари, само че това беше доста тежък за мен миг.

Това ли е било най-трудното ви решение в бизнеса?
-Всички решения в бизнеса са сложни, когато си виновен. Смятам, че би трябвало да бъдеш подобен непрестанно, даже и в най-малкото нещо, което правиш. Не можеш с лека ръка да взимаш решения, тъй като носиш отговорност към компанията и нейните вложители, носиш отговорност пред обществото, пред чиновниците си. Трябва да се опитваш добре да балансираш, анализираш и да внимаваш да не допуснеш неточност, която да повлече негативи, които да навредят на някого.

Споменахте отговорността няколко пъти, такива хора ли назначавате?
-Държа на възпитанието, образованието, положителната просвета. Няма развой на асортимент, който да покаже какъв е индивидът на 100 %. Трябва от време на време да се доверяваш на инстинкта си, само че в последна сметка хората се назначават поради държанието, което имат. Уменията се построяват. JTI e голяма компания с необикновен опит, със експерти във всички области, тъй че в случай че нещо липсва в уменията, то постоянно може да бъде обезщетено посредством образование. Но това, което човек носи в себе си като заряд, държание, просвета, мъчно се трансформира.

На всички изявленията за назначение в компанията ли присъствате, имате ли обичан въпрос?
-В взаимозависимост от позицията, само че избирам, даже и като последно изявление, да участвам на всички. Обикновено не чета CV-та преди изявление. Предпочитам да виждам хората, да виждам очите им, пробвам се да схвана по какъв начин са минали предходните им изявленията и в никакъв случай не влизам с подготвени въпроси. Винаги задавам въпроса въз основата на това, което другият демонстрира като държание. Целта на изявлението е не да стресирате някого, още по-малко да се вършиме на началник. Целта е дадете късмет на един човек да изрази в оптималната степен същинската си същина такава, каквато е. От тази позиция, избирам да ги чувам, да им задавам въпроси, които се появяват в моето схващане след техните отговори. Аз самият желая да стимулирам сътрудниците си и постоянно съм им казвал, че без значение от големия опит, който имам в тази промишленост, без значение от тези 25 плюс години в тази компания, не значи, че знам всичко. Това значи, че аз имам насъбран опит, минал съм през повече житейски и бизнес обстановки, само че в последна сметка държа и откровено се надявам всеки един от моите сътрудници да знае в неговата сфера повече от мен. Това е смисълът да управляваш екип. Светът е безпределно динамичен. Добре е да слушаш и да се учиш.

Как намирате конкуренцията и по какъв начин гледат на българския пазар от централата на JTI?
-Легалният пазар в България има забележителен капацитет и размер по отношение на размера на страната. Аз персонално считам, че това е най-конкурентният европейски пазар. На пазара има 7 интензивно опериращи компании, които са и много разнородни - българските компании имат мощно показване, както и районните. Нека не забравяме, че България е тютюнева страна с доста сериозна история и обичаи в региона на тютюнопроизводството. Въпросът с конкуренцията се свежда доникъде, до това да има общи и еднообразно използвани правила за работа. Когато има предвидима среда, идентични правила, годни за всички, дано най-хубавият победи.

През последните години обаче нямаше. А и от самото начало контрабандата на цигари е жива.
-Ние сме голяма мултинационална компания и, както споделих, отговаряме пред вложителите, обществото, чиновниците и потребителите си и мога да кажа, че нашите вътрешни рестрикции от време на време са даже по-сериозни от настоящото законодателство. Ние се стремим да бъдем извънредно виновни и на 100% да съблюдаваме всички правила. Ако някой ги нарушава, това е негов проблем. Ние сме длъжни да работим по метода, по който компанията чака от нас, да реализираме резултатите, не по всевъзможен, а по верния метод. Що се отнася до контрабандата, ние го казахме и на последната среща на промишлеността с държавното управление - поставят се старания и те са ясни. Нека си напомним, че 2010 година процентът противозаконна търговия с цигари беше двуцифрено число, и то много съществено. Сега приказваме за едноцифрено равнище, което е доста добре. Проблемът тук се свежда до друго. Незаконната търговия с цигари и тютюн е високо проведена, не е спорадична и инцидентна, и това е видно в регионите, които постоянно са с равнища на ползване на цигари без български акцизен бандерол над междинните за страната. Ако вземете последните изследвания за страната, ще видите, че водачи в листата са, общо взето, едни и същи търговски марки. Това е притеснителното в някаква степен. Има ясно изразена политическа воля както в лицето на премиера, по този начин и на двамата съществени отраслови министри – на финансите и на вътрешните работи, по този начин и дейната интервенция на основния прокурор, и се надявам тези старания да доведат до още по-добри резултати. Ние постоянно сме подготвени да поддържаме тези старания, с каквото можем. Q&A
Как си почивате?
Времето за отмора не е доста. Опитвам се да уравновесявам сред срещи с малко, само че положителни другари, постаравам се да извозвам повече време в галериите и да посетя оптимален брой театрални постановки. Пътуваме със брачната половинка ми.

Кои са обичаните ви четива?
Напоследък се пробвам да чета и да разбирам в оптималната степен Петър Дънов. Далеч съм от претенцията да го разбирам и проучвам, само че мисля, че това е едно обучение, на което би трябвало да се обърне по-голямо и съществено внимание.

Apple или Android?
iPhone. Не съм привързан към новите технологии и за мен те са противоречиви. До там, където оказват помощ да свършите работата си по-добре, са повече от добре пристигнали, само че там, където се пробват да заместват вас, приятелите ви, контакта с хората, избирам да ги заобикалям. Това ви дава доста информация, само че не ви дава познания. Знанието е напълно друго.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР