© Надежда Чипева Още по темата Правителството одобри инсталацията за

...
© Надежда Чипева Още по темата Правителството одобри инсталацията за
Коментари Харесай

Някои организации насаждат страхове, както при завода за боклук

© Надежда Чипева Още по тематиката
Правителството утвърди инсталацията за изгаряне на отпадък на София

Съоръжението, което провокира бурни разногласия, ще коства половината от ресурсa на " Околна среда " в бранш боклуци
21 ное 2018
Външни компании ще продължат да разделят отпадъците в завода за отпадък

Столичната община разгласи нов търг за 5.2 млн. лева за подбиране на подобаващите за преработване първични материали
16 ное 2018
Мнозинството в общинския съвет ще пази от референдум план за 157 млн. евро
от Дневник,8 ное 2018
Отказът от референдум за инсталацията за горене на боклуци в София ще отиде в съда

Целта ни е да предизвикваме спор по тематиката, споделят общинските съветници, които ще апелират
5 ное 2018
Повече светлина за софийския отпадък

Столицата е напът да задвижи един от най-скъпите си планове - за изгаряне на RDF в " Топлофикация ", без да даде цялостната информация а него
15 юни 2018 Йоана Христова е зам.-кмет по екологичните въпроси на София от началото на 2017 година Работила е 16 години в Министерството на околната среда и водите като най-високият заеман от нея пост е шеф на дирекция " Фонодве на Европейски Съюз за околна среда ", който се явява и Междинно звено по Оперативна стратегия " Околна среда " (ОПОС). " Контролирала е физическото осъществяване на завода за боклуци, на всички планове на Столична община по ОПОС ", разгласи кметът Йорданка Фандъкова при назначението на Христова. Зам-кметът уточни тогава, че главните й цели са възстановяване на качеството на въздуха и реализация на плана за апаратура за оползотворяване на гориво от боклуци .

Мислите ли, че Столична община адресира съответно страховете на жителите, свързани с инсталацията?
Напоследък на никое място в Западна Европа, която от години построява този вид съоръжения, хората нямат страхове. Когато нещо ви се е случвало много дълъг интервал от време, видели сте го по какъв начин действа, то ви е на 2 км от Кралския замък в Копенхаген и напълно на центъра на Виена, вие нямате терзания, че това нещо не би работило. Когато едно нещо се прави за пръв път, е обикновено да има въпросителни. Да си зелен не са единствено думи, то изисква съществени вложения. Всички тези страни през последните години са създали този вид вложения, евентуално те и по тази причина са по-зелени от нас, евентуално по тази причина имат под 4% депониране, изключително в скандинавските страни, където има най-вече инсенератори на глава от популацията.

Получавате цялостен достъп до всички публикации и целия списък. Към инсталацията за RDF ще се построи система за непрестанен мониторинг, обществено налична. Инвестицията в тази система е 6.4 млн. евро. Въздухът ще е в действително време в интернет: като замерване на другите следени замърсители и на табло пред " Топлофикация ". Дори и към момента да няма задоволително доверие в институцията, аз считам, че тази гласност, която ще се даде, особено на излъчванията във въздуха, ще успокои хората, че това нещо в действителност работи и работи в режим, който е транспарантен. Ако ние сме в наказателна процедура (за мръсния въздух - бел. ред), никой няма да ни разреши да създадем нещо, което би цапало въздуха повече и даде 58% грант за това.

Аз си припомням, че когато се строеше заводът в гара Яна, недоверието беше тъкмо толкоз огромно, дори сега е много по-ниско. Навремето по същия метод се говореше по какъв начин заводът ще изтрови софиянци. В момента той работи, там вървят и студенти, и деца от учебни заведения и делегации от чужбина. Нищо по друго не виждаме сега като метод, който някои организации подхващат.

Според мен хората повече имат вяра, когато видят. Така, както сега са видели завода в Яна, по този начин както през 2015-2016 жители са посетили съоръжения, тази година също имаха опция.

Направена ли е оценка за въздействието върху здравето на жителите?
Има решение по Оценка на въздействието върху околната среда, което споделя, изтъквам по памет: построяването на инсталацията няма възможност да окаже доста влияние върху здравето на хората. Има една цяла глава какъв би бил резултатът от едно такова оборудване. Вероятно в хода на представянията през 2015 година това не е било комуникирано задоволително необятно.

Опитахме се да дадем повече гласност и публичност на следния факт: сега " Топлоелектрическа централа София " работи с избрани съоръжения, които от своя страна работят с газ. Когато имаме нова апаратура от сорта на тази за оползотворяване на RDF, тя ще понесе базовия товар, което значи, че част от в този момент работещите съоръжения на ТЕЦ-а няма да работят на цялостния си капаците, което пък снижава техните излъчвания. Когато имаме новата апаратура с 4-степенна очистка на димните газове, кумулативният резултат от работата на ТЕЦ-а ще изрезултира в по-ниските равнища на ФПЧ с 9,6%.

Каква е готовността на " Топлофикация " да разгласи избор на реализатор?
В момента поръчката за избор на реализатор, както за инженер, по този начин и за EPC контрактора се приготвят и би следвало при започване на идната година тези поръчки да бъдат оповестени.

Кога ще бъде приключена инсталацията?
Инсталацията би трябвало да бъде приключена пред 2023 година най-късно.

" Топлофикация " е в комплицирано финансово положение, следва да задлъжнее с нови 120 млн. лева, а прогнозите са, че клиентите ще понижават в идващите години. В положение ли ще е сдружението да изплаща заемите си?
Мога да разясня от позиция на плана, който е подаден за финансиране. RDF ще бъде предоставено на " Топлофикация " на нулева цена. Ако към днешна дата тази апаратура функционираше, това щеше да докара до 6% по-ниски цени на парното за крайните консуматори. От друга страна, когато се кандидатства по подобен огромен план пред Европейска комисия, има поредност от условия за колегата, едно от които e да се потвърди, че това не е дружество, което е в затруднено състояние. Обследването е направено от ДЖАСПЪРС и е доказано е от ръководещия орган на ОПОС: " Топлофикация " не се явява дружество в затруднено състояние.

Заемът в реалност ще бъде погасяван от сдружението, само че от бъдещи негови доходи. Към датата, когато проработи инсталацията, " Топлоелектрическа централа София ще икономисва сред 15 и 18 млн. евро единствено от това, че няма да закупува тези 65 млн. куб.м газ по планирани цени. А междинната цена, която ще бъде изплащана по заема с този лихвен %, е много ниска. Целият финансово-икономически разбор демонстрира, че " Топлофикация " би могла да покрива своите разноски по заема.

Има ли възможност " Топлофикация " да бъде приватизирана?
Не мога да разясня тематика, която не стои на дневен ред.

Защо сте обжалвали решението на съда да предоставите информация по плана на сдружението " За земята "?
Законът е много обстоен какво предстои на публичен достъп. Едва откакто Европейска комисия утвърди изискуемите от нея документи, те могат да бъдат предоставени за обществен достъп. Не е отказвана информация. Това не е документ, който би разрешил на жителите според ЗДОИ да си образуват лично мнение по ред аргументи. Той просто първо би трябвало да получи утвърждение, може да се наложи нещо да се поправя.

Има ли заплаха заводът за МБТ да не може да създаде задоволително RDF, с цел да зареди инсталацията?
Прогнозите за поетапното натоварване на МБТ са основани на разнообразни фактори: от една страна, повишаване на популацията, въпреки това, повишение на благосъстоянието на това население, тъй че през избрана година RDF да стигне тези 180 хиляди тона, за които приказваме. Всички създадени модели ни водят към тези числа.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР