© Надежда Чипева Още по темата Петко Карамочев: Блокчейн технологиите

...
© Надежда Чипева Още по темата Петко Карамочев: Блокчейн технологиите
Коментари Харесай

Зоран Арсовски: Опитваме се да мислим като стартъп предприемачи

© Надежда Чипева Още по тематиката
Петко Карамочев: Блокчейн технологиите трансформираха бизнеса ни и настройките ни към търсенето на хора

Съсобственикът и шеф на софтуерната " Индустрия технолъджи " пред " Капитал "
18 дек 2017
Клуб Капитал: Digital Transformation

Капитал PRO читателите и бизнес публицистите в серия срещи на тематика цифрова промяна
18 дек 2017 В навечерието на новата година се срещаме онлайн с бизнес клиентите на " Капитал " в друг формат събития с обща тематика Digital Transformation. Заедно с тях търсим отговорите на въпросите по какъв начин цифровите технологии въздействат на бизнеса им и по какъв начин трансформират производството, услугите, методите за продажба, създаването на нови артикули.

Зоран Арсовски дава отговор за разбора, цифровата реклама, персонализацията и оптимизацията на всички онлайн интензивности на софтуерната компания Progress (бившата " Телерик " ). Има дълготраен опит в областта на цифровия маркетинг.

Как технологиите и интернет трансформират вашия бизнес?

Всъщност, продуктите и услугите, които сътворяваме, оказват помощ на нашите сътрудници и клиенти да трансформират бизнеса си. Следим извънредно деликатно трендовете в цифровата промяна и се опитваме да сме стъпка напред, с цел да сътворяваме сполучливи решения.



Какви са главните трендове във вашия бранш?

Няколко са. Дигиталната промяна е на всички места към нас и се вижда както вътрешно в компанията ни, по този начин и измежду нашите клиенти. В началото на тази година променихме тактиката си, с цел да отговорим на новите условия. Посоката беше да развиваме артикули, визия и портфолио посредством разработка развиването на смарт когнитивни благоприятни условия. Но какво са когнитивните технологии? Едно приложение би трябвало да планува какво ще се случи - примерно един индустриален развой на коли - нашата апликация би трябвало да предвижда по кое време една част или съставен елемент ще се скапе. Освен че крайният клиент ще може да планува и да ремонтира колата, той ще спести и пари. Но и клиентът ни - производителят ще е удовлетворен, защото няма да има закъснение на бизнеса му. Други трендове, които касаят директно и българският офис, включват разработка на артикули в областта на чат ботовете, добавената и виртуалната действителност, и други технологии. Всичко това се случва тук в София, която остава един от главните R&D центрове на Progress.

Как се трансформира компанията ви и по какъв начин реагира на новостите?

Точно по метода, който загатнах - опитваме се да мислим като стартъп бизнесмени, които основават компанията си в някой гараж. Именно такива бизнеси провокират обичайните компании. Става въпрос за изначално digital native концепция като Airbnb и други. Така че ние се опитваме да постановяваме подобен метод на мислене - всеки чиновник, който има концепция, да може да я предложи и да има опция да я създаде до артикул. Това е нашата формула - вършим го освен в България, само че във всички наши офиси.

С какви проблеми се сблъсквате и по какъв начин ги решавате?

Ще дам образец - аз се занимавам с маркетинг и от персоналния ми опит през последните 10 години, от ден на ден и повече клиентите и сътрудниците ни търсят персонализирано обръщение. Бизнес моделът ни става все по-сложен, което постанова да мислим на много по-базово равнище. Наричаме го account based marketing - сътворяваме лист от клиенти и компании, за които нашите решения са най-подходящи, и ги таргетираме непосредствено. Това е методът, по който градим връзката си и в действителност е огромна смяна за нас. От доста по-мащабни акции преди в този момент таргетираме компания по компания.

Какви са упованията ви за Progress през 2018 година?

Добри. Използвахме тази година, с цел да сменим посоката на тактиката си. Имаме добър пиедестал, с цел да можем да решаваме комплицирани проблеми на клиентите ни. Така че през 2018 година ще можем да използван тази тактика. Придобихме още две компании и ги интегрирахме сполучливо, с цел да добавят продуктовото ни портфолио.

Интервюто взе Константин Николов
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР