© Надежда Чипева Още по темата Парите на банките по

...
© Надежда Чипева Още по темата Парите на банките по
Коментари Харесай

БНБ очаква растежът на депозитите да се ускори въпреки ниските лихви

© Надежда Чипева Още по тематиката
Парите на банките по сметки в Българска народна банка са намалели с 10%

След като централната банка реши да таксува свръхрезервите им с 0.6% от октомври, регистрираното намаляване за месеца е с 4.5 милиарда лева
3 дек 2017
Лихвите по заемите не престават да падат постепенно

Доходността по депозитите остава четвърти месец без смяна - съвсем нула
28 ное 2017
Банкери: Секторът е в най-хубавото си положение от 10 години

Догодина лихвите ще са без смяна, а кредитирането ще пораства, стана ясно по време на годишната конференция " Банките и бизнесът ", проведена от " Капитал "
21 ное 2017
Има сигнали за " нагряване " на стопанската система

Спадът на лихвите по депозити е завършил, като понижението е достигнало своя лимит, показаха от Асоциацията на банките в България
16 ное 2017
Лихвите по заемите остават съвсем без смяна

Цената на депозитите трети следващ месец се задържа
1 окт 2017
Растежът на депозитите задържа темпа си

Просрочените заеми не престават да понижават
26 сеп 2017
Българска народна банка чака задържане на лихвите и напредък на кредитирането

Увеличението на депозитите ще се забави, предвижда централната банка
21 авг 2017 Запазване на равнищата на лихвите по новодоговорени депозити и заеми първото тримесечие на 2018 година чака Българска народна банка. Това се показва в последния брой на периодическото й издание " Икономически обзор ". Основните фактори, определящи запазването на ниските лихви, съгласно Българска народна банка ще бъдат високото повишаване на привлечените средства в банковата система и конкуренцията в бранша. Реално по депозитите те са нула, до момента в който съгласно типа заеми са сред 3.5-4% за ипотеки до към 7-8 при потребителски заеми.

Преди дни шефът на Българска народна банка Димитър Радев разяснява в изявлението си пред Асоциацията на банките в България (АББ) по случай Деня на банкера, че се чака покачването на лихвите да стартира по-осезателно през 2019 година Той дефинира като значимо световно развиване, което ще засегне всеки началото на нормализиране на паричната политика от водещите централни банки, като предизвести, че стопанската система ще навлезе в нов прогресивен лихвен цикъл – т.е. идва повишаване на лихвите. " Това няма да стане незабавно. Процесът се чака да бъде равномерен ", уточни още Радев.

Спестяванията в бранша не престават да се усилват, макар съвсем нулевите лихви. Годишното повишаване на депозитите на семействата към края на октомври 2017 година е с 4.96% до 48.2 милиарда лева, а при депозитите на компаниите е с 12.8% до 23.5 милиарда лева При левовите спестявания на семействата междинната за пазара рента към този момент четири месеца подред от юли до октомври остава непроменена – 0.16%. При депозитите в евро има известни месечни корекции, само че като цяло съмненията са дребни - за октомври междинната ефикасна е била 0.17%, колкото е била и през юли, повишавайки се с 0.02 процентни пункта. Достигнатите равнища са на лимита, като действително огромните банки не дават повече от 0.02% по едногодишни депозити и е ясно, че по-нататъшни намаления не са вероятни.

Конкуренцията в банковия бранш при кредитирането води до напън върху лихвите в посока надолу, като по думите на банкери, поради острата конкуренция, все още новите заеми за бизнеса се отпускат при лихви към 3%, а за положителните компании банките доста мъчно съумяват да договорят даже и 2%.

При кредитирането на семействата надпреварата е в жилищните заеми, като там действително се подписват контракти за заеми при лихви към 3 – 3.5%, а към този момент две банки предложиха и промоционални предложения с лихви под 3% - Societe Genrale Експресбанк, а преди нея и Банка Пиреос има оферти с лихви от 2.99%.

Посоки

За превръщане на наклонността обаче към момента не се приказва в бранша. Очакванията са по-скоро и през идната година лихвените проценти да не се повишават, като това се отнася и за тези по заемите. Банкерите не се ангажират с по-дългосрочна прогноза занапред, като припомнят обаче, че покачването ще се случи. Прогнозите са, че когато то стартира, ще бъде с мудни и постепенни крачки, а не с шокови придвижвания. Неминуемото превръщане на посоката на лихвите се приема като развой на нормализация, защото сега те са мощно подценени.

Според Българска народна банка упованията за опазване на главните лихвени проценти на ЕЦБ без смяна през прогнозния небосвод също ще способстват за задържане на лихвените проценти в българския банков бранш на достигнатите равнища.

Темп на напредък

В централната банка чакат още, че през първото тримесечие на 2018 година растежът на депозитите едва ще се форсира по отношение на настоящите равнища в следствие от повишението на разполагаемия приход и спестяванията на семействата.

По отношение на кредитирането - както за компании, по този начин и за семействата, Българска народна банка чака то да продължи да нараства в изискванията на продължаващо усилване на икономическата интензивност и относително ниски лихвени проценти. В " Икономически обзор " се показва, още, че позитивно въздействие върху динамичността на заема може да се чака както от страна на търсенето, по този начин и от страна на предлагането.

Към края на октомври кредитирането за семействата, по данни на Българска народна банка, регистрира годишен растеж над 6%. При жилищните заеми беше 6.44%, достигайки размер от 9.3 милиарда лева, а при заемите за ползване - 6.37% през октомври до 7.8 милиарда лева Според банкери кредитирането към този момент пораства отчетливо и има всички изгледи това да продължи до равнища, които се смятат за здравословни, като прогнозите им за идната година са за напредък към 5%.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР