© Надежда Чипева Още по темата Общо 11 стартиращи компании

...
© Надежда Чипева Още по темата Общо 11 стартиращи компании
Коментари Харесай

Illumr печели стартъп състезанието на DigitalK 2018

© Надежда Чипева Още по тематиката
Общо 11 започващи компании показаха бизнесите си в надпреварата на DigitalК

Победителят в конкуренцията ще получи 10 хиляди евро
31 май 2018
Хартиен привет с добавена действителност

Българската компания iGreet създава приветствени картички, към които има добавени виртуални изображения
25 май 2018 Британската започваща компания Illumr е огромният победител в тазгодишната стартъп конкуренция, част от софтуерната конференция DigitalK, проведена от " Капитал " в партньорство с NEVEQ и LAUNCHub. Младата компания събира и проучва огромно количество база данни и показва резултатите от тях в графична 3D картина. Екипът завоюва премията от 10 хиляди евро абсолютно финансиране за развиване на бизнеса си.

За надпреварата тази година аплайваха общо над 150 екипа от целия свят. В първия ден от конференцията жури, формирано от междунаордни бизнесмени, вложители и бизнес ангели, прегледа плановете на общо 11 стартъпа полуфиналисти в надпревата. От тях бяха определени трите най-перспективни компании, които стигнаха до огромния край и разполагаха с тъкмо 4 минути, с цел да показват плановете си пред публиката на DigitalK в края на събитието. В състава на журито на огромния край бяха Адео Реси, основател на акселератора The Founders Institute, Стефан Ганчев, сътрудник във фонда LAUNCHub, Хюсеин Канжи от фонда Hoxton Ventures, Марвин Лиао, сътрудник в 500 Startups и Конър Мърфи, ръководещ шеф в Techstars Berlin.

Големият победител

На база технологията за изкуствен интелект компанията от Англия Illumr събира и проучва огромно количество база данни, представяйки в графична 3D картина трендовете в държанието и връзките сред другите изследвани фактори. Технологията спомага за прогнозитане на трендове и добиване на най-важната и потребна за бизнеса на потребителите информация, без намесата на експерт. Стартиращата компания има осъществени пилотни планове с нискотарифната самолетна компания Easyjet и английската комерсиална верига Kingfisher. Екипът на компанията търси инвестиция от 1 млн. паунда за разгръщане на екипа, развиване на продукта и провличане на още клиенти.

Финалистите в надпревата

Българската Nasekomo е първата компания в Източна Европа, чийто фокус е разграждането на органични боклуци посредством ларвите на черната муха, които след това могат да бъдат употребявани за високопротеинова храна в отглеждането на животни. За интервал от една три седмици ларвите на черните мухи могат да оползотворят голямо количество органически боклук, който в противоположен случай би отделил токсични за хората парникови газове, и да набъбнат с до 7 хиляди пъти. Целта на Nasekomo е създаване на мрежа от фабрики, наоколо до предприятия, изхвърлящи органични боклуци, в които да отглеждат насекомите и след повишаване на ларвите им да ги преработват в подобаваща добавка към храната на риби. Компанията беше измежду полуфиналистиете на тазгодишната интернационална надпрера за социлано виновни бизнеси Chivas Venture.

Основният фокус на Quark VR е създаване на програмен продукт за безжични очила за виртуална действителност, които дават високо качество на графика и картина на фена. Проектът на компанията разрешава също стрийминг на картината на доста консуматори по едно и също време в едно и също пространство. По този метод би могло и да се улесни и напредването на хората в действителна среда, употребявайки безжичните устройства. В края на предходната година компанията беше определена да се включи в интернационалната акселераторска стратегия VIVE X, проведена от софтуерния колос HTC, която поддържа стартъп планове в областта на виртуалната действителност, създавайки цяла световна екосистема към новата технология.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР