© Надежда Чипева Още по темата Новите документи за самоличност

...
© Надежда Чипева Още по темата Новите документи за самоличност
Коментари Харесай

Търгът за новите паспорти и лични карти привлече четирима кандидати

© Надежда Чипева Още по тематиката
Новите документи за идентичност ще костват колкото старите

Паспортите и персоналните карти с чип ще стартират да се издават най-рано през 2020 година
19 авг 2018
Новите е-документи: най-рано през 2020 година

След като отпадна концепцията за държавно дружество, което да ги създава, следва оповестяване на социална поръчка за тях
8 апр 2018
България е похарчила 40 пъти повече за е-управление от Естония

Вярно или не
8 дек 2017 Четири са претендентите в публичната поръчка за новите електронни персонални документи. От имената на обединяванията стават ясни единствено част от участниците, само че всички те са интернационалните компании с опит в региона. Обявената през август поръчка е с планирана стойност 238 млн. лева без Данък добавена стойност. Е-документите са основен детайл от електронното ръководство, като те се чака да са подготвени най-рано през 2020 година, съдейки по периодите, заложени в поръчката.
От вътрешното министерство изясняват, че инспекцията на достъпа до класифицирана информация на участниците може да отнеме повече време. В новите документи за идентичност ще има вграден чип с биометрични данни и електронна идентификация.
Участниците

Първият участник, разгласен по време на отварянето на офертите, е Обединение " Ингруп Джемалто ". Gemalto, единият участник в обединяването, е интернационална компания за цифрова сигурност с 3 милиарда евро доходи за 2017 година и 15 хиляди чиновници по света, сочи информация в уеб страницата им. По-рано тази година Gemalto завоюва и поръчката за паспорти във Англия.

Втората компания в процедурата - Veridos, е благосъстоятелност на две немски сдружения, Giesecke+Devrient GmbH (с оборот 2.14 милиарда евро за 2017 г.) и Bundesdruckerei GmbH (с оборот 475 млн. евро за 2016 г.) Фирмата-кандидат е тясно профилирана в издаването на персонални документи, като съгласно фирмения им уебсайт са работили по е-паспортите в Австрия и Босна и Херцеговина, електронните персонални карти в Германия и така нататък През 2016 година Veridos завоюва публичната поръчка у нас за 20 млн. лева за една година за издаването на документите за идентичност.

Третото обединяване е " Мюлбауер Ай Ди Сървисис ". В него евентуално влиза Muhlbauer - също една от водещите международни компании, които се занимават с издаването на електронни персонални документи по света.

В последният претендент - " Дермалог Ани БГ Консорциум ", влиза Dermalog. Компанията се занимава с биометрични артикули и решения и съгласно фирмения им уебсайт са работили по създаването на електронни документи за идентичност в страни като Филипините, Бруней, Бразилия и така нататък
Друг вероятен участник в последния консорциум е унгарската печатница за биометрични паспорти.

Пълният състав на обединяванията обаче ще стане явен на по-късен стадий на процедурата.

Какво е заданието

В поръчката се включват няколко разнообразни съставния елемент. От една страна, фирмите ще би трябвало да изградят централизираната система за новите персонални документи, дружно с цялата прилежаща инфраструктура за тяхното издаване и регистъра. Поръчката ще включва и поддръжката на системата, по тази причина и срокът на осъществяване е 10 години.

Освен това обаче определеният реализатор ще би трябвало и да построи постройката, която ще се употребява за задачите, само че за някои от участниците това може да са подизпълнители, в тази ситуация - строителни компании.

В новите документи за идентичност ще има вграден чип с биометрични данни и електронна идентификация, посредством която ще могат да се употребяват електронните услуги на държавната и общинските администрации, както и електронен автограф. Такъв чип ще има и в удостоверенията за престояване на чужденци. Вграждането на биометрични данни в персоналните карти ще е по избор, а в случай че някой не желае в документите му за идентичност да има електронна идентификация, за това би трябвало да има експлицитен отвод от негова страна.

Историята на поръчката може да се наблюдава до 2016 година, когато беше разгласен търг за " създаване, поддръжка и употреба на централизирана система за персонализиране на български персонални документи ", само че цената беше двойно по-висока - 500 млн. лева Малко по-късно персонално министър председателят Бойко Борисов я приключи, като новата концепция беше документите за идентичност да се поверят на държавна компания с името " Център за даване на услуги ". Този вид обаче също отпадна.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР