© Надежда Чипева Още по темата Ненад Лозович: Рекламните бюджети

...
© Надежда Чипева Още по темата Ненад Лозович: Рекламните бюджети
Коментари Харесай

Радослав Бимбалов: Бързата дигитална среда дава възможност на агенциите да представя творческия си потенциал

© Надежда Чипева Още по тематиката
Ненад Лозович: Рекламните бюджети нарастват, само че още не са достигнали равнищата преди рецесията

Управляващият шеф на New Moment New Ideas, пред " Капитал "
9 ное 2018
Александър Дурчев: Целият пазар би трябвало да премисли метода на ценообразуване и работа с клиентите

Изпълнителният шеф на All Channels Communication Group, пред " Капитал "
9 ное 2018
София Пенева: Липсата на фрагменти е главен проблем на пазара ни

Изпълнителният шеф на BBDO Group, пред " Капитал "
9 ное 2018
Голямата работа на рекламните организации

Кои са най-големите информационни групи в България, които ръководят близо 280 млн. рекламни вложения и по какъв начин дигитализацията трансформира бизнеса им
9 ное 2018 Интервюто е част от годишната ранглиста на рекламните организации в България, която " Капитал " провежда за трета година. Тя обичайно стартира с показване на данните на най-големите групи на пазара по основен индикатор доходи за 2017 година и прогнозите на техните мениджъри за развиването на бизнеса им. Повече по тематиката четете тук.

Обяснете с едно изречение какво прави вашата компания?

Създаваме наличие за връзката на клиенти от друг мащаб - български и интернационалните, и покриваме всички сфери на връзката от основаване на криейтив, през медия обмисляне и пазаруване до произвеждане на разнообразни медийни формати.

На какво се дължи спадът в приходите на групата ви през 2017 година?

През 2017 година се разделихме по наше предпочитание с най-големия ни клиент - " Мобилтел ", в този момент A1, което се отрази на приходната част на рекламната ни организация The Smarts, която е и най-голямата компания в групата. Другата причина е, че медийната ни организация IQ Media влезе в планувана инвестиция за разгръщане на компанията три години след основаването ѝ и надлежно се усили и разходната част на компанията.



В кои посоки се усили и в кои понижа бизнесът ви през 2018 година?

Не бих споделил, че е намалял, има на всички места растеж, само че и увеличихме вложенията в разгръщане на групата. Ние сме самостоятелна информационна група и разчитаме единствено и само на личните си старания и проекти за развиване, тъй че по-скоро сме в развой на разгръщане и това естествено води до понижаване на облагата на компанията спрямо 2017 година

Посочете една позитивна и една негативна наклонност на българския информационен пазар през 2018 година?

Положителната наклонност е това, че се наложи доста бързо да променим метода, по който работим, поради цифровата среда, която се трансформира в натурален хабитат за всички марки, без значение от размера и пазарните им цели. Положително е, тъй като тази смяна трябваше да се случи може би от дълго време, само че все изчаквахме клиентите да са подготвени. Оказа се, че те са по-готови и от рекламните организации. Тази смяна постанова да станеш доста по-бърз, тъй като цифровата среда е доста по-интерактивна, което значи, че от време на време би трябвало да реагираме даже преди заданието на клиента. Това дава опция да представиш същински креативен капацитет в рекламно отношение. В тази обстановка в действителност по-добрите се потвърждават по-видимо.

Отрицателната наклонност отново е обвързвана с цифровата смяна. Колкото по-дигитално става всичко, толкоз по-аналогово се постанова да го вършим. Множество формати, които са в цифровата среда, изискват доста повече време и запас и надлежно за рекламните организации става все по-трудно да ръководят тези процеси. Трябва да разполагаш с този запас от хора, с задоволително време, а когато работиш в цифровата среда, времето се съкратява до най-малко.

Какви са прогнозите ви за 2019 година за бизнеса ви и за сектора?

Ще се случват неизбежни промени в рекламния бранш, тъй като клиентите от ден на ден чакат от нас да бъдем бързи, по-ефективни, не можем да си позволим да работим както преди, мислейки дълго и подготвяйки дълго акциите, би трябвало да действаме на доста по-бързи обороти. Това ще докара до промени, които към този момент се случват.

Преди, в случай че правилото беше или си огромен, или те няма, в този момент колкото си по-голям, толкоз по-трудно ще оцеляваш. Затова допускам, че 2019 година ще бъде първата година от смяната на нашия бранш. Някои организации ще се свият, други, допускам, по някакъв метод ще се консолидират, това е и международна наклонност. Случва се при клиентите и няма по какъв начин да не се отрази и при нас.

Какво ще прави вашата компания след пет години?

Много се надявам да развием по-силно към момента по-малките компании в нашата група - PR, медийната организация и продуцентската къща, тъй че те да станат задоволително огромни и постоянни и да не зависят от огромната рекламна организация The Smarts. Надявам се и да развием още повече платформата ни за образование, която да оказва помощ за основаването и за развиването на фрагментите в нашия бранш, дефицитът на които е сериозен проблем. Надявам се след пет години да сме построили като сериозна платформа Praktika, която започва напълно скоро и която основава нови фрагменти и усъвършенства тези, с които организациите разполагат сега.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР