© Надежда Чипева Още по темата КЗК глоби Марешки за

...
© Надежда Чипева Още по темата КЗК глоби Марешки за
Коментари Харесай

"Ромпетрол България" придобива 5 от бензиностанциите на "Синергон България"

© Надежда Чипева Още по тематиката
Комисия за защита на конкуренцията санкции Марешки за нелоялна конкуренция. Продавал горива на цени под разноските

Глобата е ниска - 175 хиляди лева, защото дъмпинг е заловен единствено в няколко обекта на веригата
3 авг 2018
" Полисан " по пътя към банкрута

Търговецът на горива изиска оповестяване в неплатежоспособност, а частен правосъден реализатор продава активи на компанията
3 авг 2018
" Ромпетрол България " купува обекти на " Синергон петролеум "

Сделката ще даде опция на румънската компания да усили продажбите си на дребно
21 юни 2018
Спасибо за горивото

Спорният проектозакон за горивата мина на първо четене в Народното събрание с поддръжката на ГЕРБ малко след визитата на Борисов в Москва
7 юни 2018
Петролният раздор Самуилов - Златев

Собственикът на " Инса ойл " Георги Самуилов напусна петролната асоциация и укори Валентин Златев поради новия секторен закон. Причините за разрива обаче може и да са други
23 мар 2018 Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) позволи на " Ромпетрол България " да придобие пет бензиностанции на " Синергон петролеум " посредством подписване на контракт за наем. Това излиза наяве от решението на комисията от началото на август, като уведомлението за идна централизация сред двете петролни компании и " дълготрайни материални активи, благосъстоятелност на " Синергон петролеум ", беше изпратено до Комисия за защита на конкуренцията през юни.

Обектите, върху които " Ромпетрол България " придобива надзор, се намират в София, регион " Овча купел ", Пловдив, Плевен, Севлиево и в община Борово, община Русе. Договорът за наем е подписан на 26 април 2018 година и е за период от 10 години.

Причини за разширение

Основната цел на договорката, посочена пред Комисия за защита на конкуренцията, е " постигането в по-голяма степен на икономии от мащаба, възстановяване на обслужването и качеството на предлаганите горива на крайните клиенти, както и генериране на задоволителна възвръщаемост за поддържане на високи равнища на вложения ". " Друга цел е навлизането на нови географски пазари и по-добро обслужване на досегашните корпоративни клиенти с обезпечаване на спомагателни точки за зареждане с автомобилни горива ", написа още в решението на комисията.

При оповестяването на желанието за договорка пред Комисия за защита на конкуренцията от пазара разясниха, че тя би дала опция на Rompetrol да разшири мрежата си за продажби на дребно, където маржовете типичен са по-добри, и надлежно да покаже в идващите няколко години по-добри резултати, като все още голям дял от продажбите на сдружението идвали от пазара на едро.

Комисията пресмята, че за 2017 година пазарът на дребно на автомобилни горива и смазочни материали е 4.5 милиарда лева, като на база приходите на " Ромпетрол България " от продажбите на дребно стига до заключението, че компанията държи сред 0 и 5% от пазара, като съответните цифри са скрити от текста в решението на Комисия за защита на конкуренцията.

Кои са фирмите

" Ромпетрол България " е част от групата KazMunayGaz International (KMGI), откакто казахстанската държавна петролна газова компания купи румънската Rompetrol през 2007 година Тя е на българския пазар от 2003 година, като стартира с продажби на едро. Изграждането на верига на дребно стартира две години по-късно, като в началото обектите с марката Rompetrol са единствено на франчайзинг, а личните обекти стартират да се появяват още две години по-късно през 2007 година

Към момента обектите на веригата са 53, като на франчайзинг са 19 от тях. Компанията разполага и с един личен данъчен склад в с. Мартен, Русенско. Основен снабдител на " Ромпетрол България " е KMG Trading, записано в Швейцария, което пък доставя от Rompetrol Rafinare, Констанца, Румъния. И двете са благосъстоятелност още веднъж на записаното в Холандия KMG Internatonal. Kомпанията получава горива от румънската рафинерия Petromidia, които пътуват през Дунава с речен превоз или с жп до село Мартен или до данъчния склад на " Зара Е " в Стара Загора.

Собственици на " Синергон петролеум " са " Топливо " АД, което има 75.11% присъединяване и " Синергон холдинг " АД - 24.89%, който се появи след преобразуването на приватизационния " Петрол фонд " със съучредител Бедо Доганян. Компанията разполага с над 30 бензиностанции, газостанции и хранилища за продажба на дизелово гориво, бензин, газ и автоаксесоари и 1 данъчен склад за предпазване и обработка на полутечен газ в Кремиковци.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР