© Надежда Чипева Още по темата Кой спря Търговския регистър

...
© Надежда Чипева Още по темата Кой спря Търговския регистър
Коментари Харесай

Търговският регистър отново може да спре

© Надежда Чипева Още по тематиката
Кой спря Търговския указател

Никой не поема отговорност за неуспеха на организацията, която се оглавява от близката до Делян Пеевски Зорница Даскалова
17 авг 2018
Цачева ревизира Агенцията по вписванията, Борисов загатна за уволняване

Не съм удовлетворен от шефката на Търговския указател, ще изчакаме още 4-5 дни и ще създадем промени, съобщи министър председателят
16 авг 2018
Проблемът с Търговския указател - немарливост и несръчност или бойкот

Експерти: Единственият метод да се заличи информация без диря от регистъра е да се симулира щета, като авансово е компрометиран механизмът за бекъп
14 авг 2018 До няколко седмици България може още веднъж да остане без търговски указател. Това излиза наяве от съобщение на Агенцията по вписванията за социална поръчка с предмет " надграждане на съществуващите дискови масиви за предпазване на данни ", която е на стойност 190 хиляди лева В заданието се акцентира, че става дума за незабавна нужда, тъй като в противоположен случай още веднъж може да се случи спиранена действието на регистрите. Спешният темперамент на поръчката е пояснен с последствията от срутва на Търговския указател през август, когато системата остана блокирана от 9 до 27 август и провокира съществени опасения и политически скандал, приключил с окставката на предходната директорка на Агенцията Зорница Даскалова.

В момента има почти към 30 терабайта свободно дисково пространство в Информационния център и 20 терабайта в Резервния информативен център, написа в решението за поръчката. За да се избегне прекъсване на работата на регистрите в границите на идващите няколко седмици, Агенцията по вписванията се нуждае незабавно от обезпечаването на най-малко 120 терабайта спомагателен дисков запас.

Към момента свободното дисково пространство понижава всеки ден с 1,5 терабайта дневно, простата сметка демонстрира, че за към 20 календарни дни дисковото пространство в осведомителния център ще свърши, а в аварийния това ще се случи в границите на към 14 дни. " Това ще докара до прекъсване на базите данни на регистрите и прекъсването на функционалностите, предоставяни от регистрите, както и прекъсване на работа на цялата IT инфраструктура на организацията. За да се избегне прекъсване на работата на регистрите в границите на идващите няколко седмици, Агенцията по вписванията се нуждае незабавно от обезпечаването на най-малко 120 терабайта спомагателен дисков запас ", написа в решението за оповестяване на поръчката.

В заданието също по този начин категорично се акцентира, че незабавната нужда " не е резултат от дейности и бездействия на възложителя (Агенцията по вписванията) и не може да му бъде вменено във виновност ", а се дължи на справедлив факт: " към датата на първия срив на дисковите масиви той не е могъл и не е бил задължен да знае, че такова събитие от извънреден темперамент следва, респективно, че същото ще наложи незабавно възлагане на поръчка за обезпечаване на в допълнение дисково пространство. "

Със незабавният темперамент на поръчката е аргументиран и типът на процедурата - договаряне без авансово оповестяване с покана до четири компании – " Сиенсис " АД, ССАРМ ЕООД, " Парафлоу Комуникейшънс " ООД и " Телелинк бизнес сървисис " ЕАД.

След като при започване на август Търговският указател спря да действа, за неговото възобновяване бяха нужни няколко седмици. Тогава в Агенцията по вписванията влязоха ДАНС и ГДБОП, а прокуратурата стартира следствие. От два самостоятелни източника " Капитал " научи, че точно дейностите на проверяващите са в основата на настоящия проблем с пренатоварването. " От една страна е конфискувана техниката, която е дефектирала, а въпреки това има и възбрана да се трие информация ", разяснява източник на " Капитал ". Последното се удостоверява от известието за самата поръчка, в която е посочено, че " по отношение на осъществяване на инспекция от страна на способените държавни органи е указано да не се подхващат каквито и да е дейности по изтриване на записи от осведомителни системи, до привършване на инспекциите, което в допълнение натоварва наличните запаси. "

Близо два месеца след краха на комерсиалния указател към момента няма обществено оповестени данни от другите инспекции, назначени по случая. От страницата на Агенцията за държавна финансова ревизия са ревизирали една от публичните поръчки — за надграждане на осведомителната система на комерсиалния указател към Агенцията по вписванията, като са установени четири нарушавания на законодателството.

В късния следобяд от Агенцията разпратиха прессъобщение, в което се споделя, че поддържаните от агенцияте регистри работят с цялостната си функционалност, а оповестяването на публичната поръчка цели " гарантиране на работоспособността и отказоустойчивостта на регистрите ". Необходимият спомагателен запас възлиза общо на 300 терабайта, единствено незабавните са 120.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР