© Надежда Чипева Още по темата ГЕРБ пак бламира Валери

...
© Надежда Чипева Още по темата ГЕРБ пак бламира Валери
Коментари Харесай

Търсят се бързо концесионери за плажове в Несебър и Слънчев бряг

© Надежда Чипева Още по тематиката
ГЕРБ отново неодобрява Валери Симеонов - този път за плажните концесии

Контролът върху отдаването на линиите беше една от конфликтните точки сред вицепремиера и министъра на туризма Ангелкова, като към този момент той губи борбата
20 дек 2017
Държавата търси нови стопани на плажове в Слънчев бряг и Несебър

За 15-годишна концесия се оферират и линиите до " лятната резиденция " на Доган и хотела колос на Валентин Златев в Св. Влас
11 окт 2017 Министерство на туризма търси концесионери за два от най-атрактивните плажа по Черноморието - " Слънчев бряг-север " и " Несебър-юг ". Бързо. Кандидатите за държат двата обекта за 15 години имат единствено месец за предложения, а страната не прави никакъв маркетинг за оповестяване на търговете, с цел да се привлекат повече претенденти.

Пак на скорост в края на предходната година ръководещите взеха решение тъкмо за плажните концесии да не важат новите правила за концесиониране. А отрасловият за туризма вицепремиер Валери Симеонов разяснява - по този начин огромните плажовете ще продължат да отиват в силови групировки и близки до Движение за права и свободи компании (виж карето).

В оповестените в последните дни обявления на туристическото министерство се търсят концесионери и за две по-малки линии в Св. Влас и парка " Росенец ", намиращи се наоколо до хотел на Валентин Златев и обект, апетитен като " лятна резиденция " на почетния ръководител на Движение за права и свободи Ахмед Доган.

За 15 години в Несебър и Слънчев бряг

През октомври държавното управление взе решение да се стартират процедури за концесиониране на четири плажа като в последните няколко дни туристическото министерство разгласява и обявленията за тях. Сред тях са два от най-атрактивните плажа на Черноморието- " Слънчев бряг-север " и " Несебър-юг ".

От оферти пакет най-висока цена се желае за плажа " Слънчев бряг-север ". Според съобщение в уеб страницата на туристическото министерство, оповестено през вчерашния ден, предложения за линията, която е с повърхност от над 147 хиляди кв.м., ще се събират до 9 февруари. Концесията на плажа е за 15 години като минималното концесионна такса на година е 1.375 млн. лева без Данък добавена стойност. Гаранцията за присъединяване в процедурата също е висока - над 962 хиляди лева, се вижда от държавното решение.

Кандидатите ще бъдат класирани по три критерия - по 40% тежест в крайната оценка ще имат препоръчаното годишно концесионно заплащане и препоръчаната най-ниска цена за шезлонг и чадър, а останалите 20% са за " предложение за вложения за възстановяване на образа на плажа ".

Другият атрактивен плаж - " Несебър-юг " с дейна повърхност от над 57 хиляди кв.м., също следва да се отдаде на концесия за 15 години. Минималното концесионно заплащане за него е 247 хиляди лева без Данък добавена стойност на година, а документи също се подават в едномесечен период.

Кандидатите за Несебър също ще бъдат отсявани по три критерия- по 45% тежест в крайната оценка имат предлаганата концесионна такса и най-ниската цена за чадър и шезлонг, а останалите 10% включват предложение за ограничения за запазване на околната среда и предпазените територии (сиви пясъчни дюни).

Зони с тъмни стопани

Около тези два плажа има няколко сюжета през последните години. През 2016 година държавното управление скапе договорите за концесии на стопанисващите ги компании - " Сънинвест " за Слънчев бряг и " Сироко " за Несебър поради систематични нарушавания, а след това туристическият министър Николина Ангелкова даже заяви, че компанията " Сънинвест " отхвърля да " съобщи " непринудено плажа, поради което и са подхванати стъпки по изземването му. Впоследствие в края на мандата на предходния кабинет на ГЕРБ за двете линии бяха определени наематели. Сключените тогава контракти бяха с компанииите " Ауто фактор " за плажа в Несебър и " Булимпекс " за Слънчев бряг, а малко преди Коледа вицепремиерът Валери Симеонов свърза двете линии с " ВИС " и " Маджо " в свое изказване във Facebook.

" Ауто фактор " съгласно информация в Търговския указател е благосъстоятелност на Кирил Спасов, който е съучастник и в друга компания с ползи в плажния бизнес - " Ирида 71 ", която държи още концесиите на линиите " Какао бийч " в Слънчев бряг и " Хармани " в Созопол. Във въпросната компания " Ирида 71 " до 2012 година благосъстоятелност е имал и Радостин Бързанов, някогашен телоохранител на братята Васил и Георги Илиеви.

Компанията " Буимпекс ", която е наемател на плажа в Слънчев бряг е учредена от починалия оръжеен търговец Младен Мутафчийски и е вложител в един от огромните комплекси в региона - " Хелена ризорт ". В края на 2015 година общото заседание на сдружението е взело решение да удвои уставния му капитал като в протокола е записано, че това е по предложение на акционера Младен Михалев, прочут като Маджо, чиито дял е малко над 30%.

През лятото, в разгара на акциите против шума в морските курорти, Валери Симеонов заяви в телевизионно изявление самобитен " лист " с плажове, стопанисвани от лица, свързани с някогашните силови групировки. Тогава той сподели пред " Нова телевизия ": " Сега ще ви кажа кой клати страната през туризма. Наематели и концесионери на плажове: " Слънчев бряг-север " – Маджо; " Слънчев бряг-централен " – братя Маргини; " Слънчев бряг-юг " – Радо Слънцето; " Свети Влас " – там са, хайде, братя Диневи, те са си местни; Обзор – плаж " Север " – братя Маргини; " Поморие-изток " – Радо Слънцето; " Поморие-юг " – братя Маргини, " Поморие-централен " – Маргините, Бургас – Северен плаж – Маргините. " В подтекста на това Симеонов посочи и че " с такова систематизиране " на наемателите и концесионери на плажовете " какъв туризъм може да чакаме ", и даже разгласи, че се надява да се стигне до повреждане на контракти.

Търгове за линии до Ахмед Доган и Валентин Златев

Туристическото министерство в този момент търси концесионери и на още два по-малки плажа. На 3 януари е разгласен конкурс за линията " Св. Влас- болничното заведение ", която е с дейна повърхност от над 13 хиляди кв.м. като наддаването стартира при минимална концесионна такса от над 54 хиляди лева без Данък добавена стойност за 15 години. Срокът за подаване на предложения в тази процедура е до 6 февруари, а претендентите ще бъдат класирани по отношение на предлаганата концесионна такса (45%), най-ниската цена за чадър и шезлонг (45%) и предложение за възстановяване на пешеходния достъп до линията (10%). До 2017 година концесията за този плаж се държеше от сдружението " Тера тур сървиз ", обвързвано с президента на " Лукойл България " Валентин Златев, само че договорът изтече. " Тера тур сървиз " е вложител и в намиращия се на първа линия до плажа комплекс " Риу Хелиос Парадайз ", издигнат на мястото на някогашния белодробен санаториум в Св. Влас и има план за строителство на втори обект в същия регион.

За най-малкия плаж в актуалната процедура- " Росенец-север " наддаването също е един месец съгласно обявлението на туристическото министерство, оповестено на 3 януари. Ивицата е с дейна повърхност от 9200 кв.м като претендентите ще би трябвало да заплащат минимална концесионна такса от 8975 лева

Освен концесионната такса и ниската цена за чадър и шезлонг, които имат по 40 на 100 тежест в крайната оценка на класирането, аршин за избор на собственик на този плаж се оказва и почистването. 20% от оценката на офертите ще бъде на база " предложение за организация на целогодишно санитарно-хигиенно поддържане ", е записано в критериите.

Плаж " Росенец-север " се намира в едноименния парк край Бургас и през предходната година за него бе определен наемател чак от третия опит, без значение че имаше подадени предложения. Първоначално състезанието за наем бе извоюван от компанията " Томи-ар ", която и в предишното е стопанисвала линията, само че след това тя се отхвърли от подписване на контракт. Така туристическото министерство предложения втория класиран с най-висока оферта- сдружението " Хермес-солар ", което е вложител в намиращия се на към 200 метра от плажа частен парцел върху нос Чукалята, който медийни следствия дефинират като " лятна резиденция " на почетния ръководител на Движение за права и свободи Ахмед Доган.

Тази компания обаче също се отхвърля от подписване на контракт, поради което е разгласен нов конкурс при започване на май. Тогава за наемател е определена компанията " Виста маре бийч ", благосъстоятелност на Росица Илчева, която е и единствената явила се. Сега в случай че туристическото министерство избере концесионер на плажа, договорът за наем ще бъде преустановен.Ключова законова смяна преди търговете

Настоящите процедури за избор на концесионери са предшествани от законова смяна, направена в последните работни дни на Народното събрание преди коледните празници, която докара както до спор в Народното събрание, по този начин и до гневна реакция на вицепремиера Валери Симеонов. Тогава посредством корекция на второ четене в преходните и заключителни разпореждания на закона за ограничение на административното контролиране ръководителят на правната комисия в Народното събрание Данаил Кирилов (ГЕРБ) предложи, а депутати от ГЕРБ и Движение за права и свободи поддържаха текстове, съгласно които се отсрочва с една година новия режим за концесиите на плажове, признат от Народното събрание в закона за концесиите единствено месец по-рано. Така през 2018 година процедурите за концесии остават в министерството на туризма, а не минават по общия ред за всички концесии. По време на гласуванията Кирилов стимулира предлагането си с информацията, че има пет концесии в правосъдна фаза и е редно остарелият режим да се резервира. Приетото решение след това докара до гневна реакция на вицепремиера от " Обединени патриоти " Валери Симеонов. " Пак ни извъртяха. Депутатите от ГЕРБ и Движение за права и свободи трансформираха преди малко признатия Закон за концесиите по най-подлия метод - посредством преходни и заключителни разпореждания на Закона за ограничение на административното контролиране и административния надзор върху стопанската активност. ", написа Симеонов в формалния си профил във Facebook, потвърждавайки още, че по този метод ще продължи " по най-непрозрачен метод раздаването на по 20 години (а може и повече) на доближени компании и групировки ". Във въпросното изказване вицепремиерът споделя, че " очевидно освен това управление на министерството България няма да има актуален и транспарантно регламентиран туризъм " и че " това е следващият бойкот на опитите за въвеждане на обикновено ръководство и действителна конкуренция ". Изявлението на Симеонов приключва и с изброени 7-8 плажа, " равносметката " за които е, че са свързани с лица от някогашните силови групировки и с Движение за права и свободи. Сред въпросните плажове попадат и " Несебър-юг " и " Слънчев бряг- север ", за които в този момент се търсят концесионери.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР