© Надежда Чипева Още по темата Фалшиви пътища, истинска смърт

...
© Надежда Чипева Още по темата Фалшиви пътища, истинска смърт
Коментари Харесай

Асфалт и сълзи

© Надежда Чипева Още по тематиката
Фалшиви пътища, същинска гибел

Трагедията край Своге повдигна завесата при строителството на пътища у нас и това, което се разкрива, е обезпокоително
30 авг 2018
Историята на пътя до Своге: доста пари, малко надзор

Отсечката, ремонтирана от " Трейс " и компания на кандидат-депутат от Движение за права и свободи за 23 млн. евро без социална поръчка, е забавена и евентуално некачествена
27 авг 2018 Ако има бранш, в който корупцията, некадърността, безхаберието и покварата на еврофондовете да личат най-добре, това е пътното строителство. За десетте си години на власт, с къси спирания, ГЕРБ трансфораха този бранш в касичка, която разпределя големи средства в затворен кръг от хора и компании. Затова е удивително по какъв начин през днешния ден се пробват да се дистанцират от нещастието в Своге и аргументите за нея.

Става дума за път, издигнат против 50 млн. лева, предоставен без обществена процедура още през 2011 година, признат без действителна инспекция на качеството, с асфалт, който през днешния ден изненадващо се открива, че е повреден.

Да, само че ние не управлявахме през 2014 година, когато е положен асфалтът, споделя министър Николай Нанков и размахва праведно пръст. Това е двуличие, и то освен тъй като Нанков е дълготраен зам.-министър в същото министерство. Системата, която разрешава свързани компании и лаборатории да се ревизират една друга, която приема пътища по документи, без да ревизира даже обикновени условия по тях, която раздава нови поръчки без оглед на това дали старите са изпълнени качествено - тази система не е от през вчерашния ден, нито е основана през късия интервал на ръководство на Пламен Орешарски. Тя беше отгледана усърдно и защитавана дълги години, с цел да избуи в това, което е Агенция " Пътна инфраструктура " през днешния ден - безконтролна тъмна каса.

" Всички сме на едно мнение - че смяна би трябвало да има. Всички служби и функционалности, които имат отношение по тематиката, да се консолидират в една конструкция ", сподели пък вицепремиерът Томислав Дончев. Това също е или реплика на деяние, или неведение. От години действа Държавно-обществена консултативна комисия по проблемите на сигурността на придвижването по пътищата, в която влизат всички изброени от него институции.
И това даже не е най-страшното. По-плашещият въпрос, който би трябвало да си задаваме след рухването на рейса, е - какъв брой още подправен асфалт има положен и какъв брой сълзи ще пролеем поради него?
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР