© Надежда Чипева Още по темата Европейските програми за бизнеса

...
© Надежда Чипева Още по темата Европейските програми за бизнеса
Коментари Харесай

Инвестиции за бизнеса по Програмата за селските райони през 2018 г.

© Надежда Чипева Още по тематиката
Европейските стратегии за бизнеса през 2018 година

Над 40 процедури се чака да бъдат оповестени за обществения, неправителствения и частния бранш
20 дек 2017
Възможности за финансиране на дребни компании по " Хоризонт 2020 "

От 2018 година ще се ползва напълно нов метод " изпод нагоре " без авансово дефинирани тематики, по които се кандидатства
22 ное 2017
Еврофинансиране за дърводобива и дървопреработването

През ноември се чака да стартира приемът на планове по Програмата за развиване на селските региони
25 окт 2017 През предходната година от всички оповестени в програмата ограничения беше отворена единствено подмярка 14 " Хуманно отношение към животните ". Най-очакваните ограничения
- Инвестиции в преработка/маркетинг на селскостопански артикули - чака се да бъде отворена до края на януари, бюджет 100 млн. евро

- Финансиране на неземеделски действия в селските региони – заложен банкет за интервала април – юни, бюджет 100 млн. евро

- Инвестиции в технологии за лесовъдство и в преработката, активизирането и търговията на горски артикули – чака се банкет напролет, бюджет 18 млн. евроВ началото на годината беше оповестена индикативната годишна работна стратегия на Програмата за развиване на селските региони (ПРСР), в която се афишира плануваният банкет на редица ограничения, които съставляват интерес, както за бизнеса, по този начин и за започващи компании и аграрни производители. Заложени са общо 17 приема, които са ориентирани също към общини, университети и други Програмата е извънредно амбициозна на фона на неизпълнението на предходната за 2017 година През предходната година от всички оповестени в програмата ограничения беше отворена единствено подмярка 14 " Хуманно отношение към животните ".

Новото през 2018 година

Електронното подаване и осъществяване на европейските планове не е оригиналност за настоящия програмен интервал. Единствено ПРСР правеше изключение и кандидатстването се извършваше физически посредством подаване на директория с плановото предложение и съпътстващите го документи на книжен притежател в регионалните дирекции на фонд " Земеделие ". С въвеждане на електронното подаване и при ПРСР освен ще се избегне огромното очакване в последните дни на приемите, като ще се облекчи административната тежест, само че и ще се реализира по-голяма проследимост и обективност при оценката и осъществяването на плановете.

Няма към този момент да е допустимо подаване на планове след оповестения краен период (както се случи с последния банкет по подмярка 4.1). Въпреки че системата ИСУН е универсална за всички оперативни стратегии в страната, всяка от тях има своите специфики и условия, които ги разграничават една от друга. Така да вземем за пример по ПРСР за планове, при които грантът не надвишава 50%, бенефициентите няма да организират обществен избор на реализатор, а ще подписват контракт с определения реализатор преди подаването на плана, каквато беше практиката до момента. Това значително улеснява процеса на осъществяване на плановете и редуцира периода за отчитане и приемане на дотацията.

Другата смяна е обвързвана с нормативния документ, според който се дефинират изискванията за кандидатстване по всяка една мярка. Досега този документ беше разпоредба, а след въвеждането на системата ИСУН главните моменти по кандидатстването по ПРСР ще се регламентират в насоки за кандидатстване. Информацията в двата документа е аналогична, само че структурата им се разграничава.

Всички претенденти ще би трябвало да разполагат и с електронен автограф, нужен за подаването на плановото предложение в системата ИСУН.

Най-интересните ограничения за бизнеса, планувани за 2018 година

З а преработватели

Дълго чаканият от преработвателите на селскостопанска продукция втори банкет на планове по подмярка 4.2 " Инвестиции в преработка/маркетинг на селскостопански артикули " е на път да бъде отворен до края на януари. Приемът на заявки за подкрепяне беше неведнъж отлаган през 2017 година заради разнообразни административни аргументи и в последна сметка не съумя да започва през отминалата година. Според оповестената работна стратегия приемът ще бъде разгласен от януари до април, като общият бюджет е 100 млн. евро . Общите възможни разноски за един план не могат да надвишават 2 млн. евро, а финансовата помощ, която ще получават претендентите, е 50% от направените от тях вложения .

По този банкет са добавени два нови критерия за оценка, които значително дават преимущество на към този момент съществуващи предприятия. Първият подтиква претендентите, които могат да потвърдят избран средносписъчен брой на личния състав за последните 3 години, като те се задължат да го запазят с осъществяването на инвестицията. Този аршин е разграничен на две елементи, като условията за средносписъчен брой на личния състав са разнообразни за претенденти аграрни стопани - производители на селскостопански артикули, и за претенденти - преработватели на селскостопанска продукция. Вторият дава преимущество на претенденти, които могат да потвърдят, че избран % от приходите на предприятието за предходните 3 финансови години са от осъществен експорт на създадени или модифицирани от тях селскостопански артикули. Максималният брой точки ще получават тези, при които над 50% от приходите за последните три години са от осъществен експорт на създадени или модифицирани от тях селскостопански артикули.
Ива Александрова, управител " Проекти европейски стратегии ", " Елана инвестмънт ", член на БАКЕП

За неземеделски действия

Подмярка 6.4.1 е казус за целия програмен интервал. Това е най-дълго отлаганата мярка по програмата, като в същото време ползата към нея е голям. Тя е единствената, която финансира неземеделски действия в селските региони и разрешава да аплайват всевъзможни компании, освен аграрни производители. Забавянето е ненапълно целесъобразно, защото би трябвало да се избегнат грешките от предходния програмен интервал в новите условия. Приемът по 6.4.1. е заложен за интервала април – юни, само че по-реалистично би било да го чакаме след средата на годината. Бюджетът е 100 млн. евро, което по груби сметки значи към 600 финансирани плана, като оптималният размер на дотацията е 50%, само че не повече от 200 хиляди евро. Целият размер на плана, в това число личното финансиране, ще бъде най-много 500 хиляди евро .

Акцентът в мярката ще бъде преместен от селския туризъм и ще бъде комплициран върху индустриални действия. Това може да са: създаване и съоръжение на завод за произвеждане на железни изделия; дограма; прахуляк за пране; шивашки завод и др.; създаване и съоръжение на фризьорски салон, интернет клуб, фитнес, сладкарница, детска градина, зъболекарски кабинет и други При оценката максимален късмет ще имат претенденти, които реализират активност от над 3 години; имат опит или обучение в областта на плана и най-важното – планът е за произвеждане. Предимство дава и откриването на нови работни места .

За преработватели на горски първични материали и артикули

Подмярка 8.6 " Инвестиции в технологии за лесовъдство и в преработката, активизирането и търговията на горски артикули " е основана за да подкрепи развиването на горските стопанства и преработвателните предприятия, занимаващи се с първична преправка на дървесина – отрасъл, който се усеща извънредно подценен заради, меко казано, странните критерии за асортимент по еквивалентната мярка през предходния програмен интервал. Тази мярка беше планувана за 2017 година, само че след няколко отлагания в този момент е в графика за пролетта на 2018 година По нея ще се финансират планове в две посоки: закупуване на техника за дърводобив и закупуване на машини за първична преправка на дървесина, в това число строително-монтажни работи в здания, където ще се обитават машините.

Възможни планове тук са: създаване и съоръжение на дружество за произвеждане на пелети от остатъчна дървесина; закупуване на профилирана горска техника за отгледна сеч; създаване и съоръжение на дружество за първична преправка на дървесина. Финансирането е в границите на 50% за действия на територията на селска община и 40% за останалите.

Бюджетът на приема е 18 млн. евро, а оптималният размер на един план е 500 хиляди евро. Като оценка подмярка 8.6 е най-ясната, тъй като има единствено три критерия: степен на лесистост на общината, в която са дейностите по проекта; личен състав на компанията; тип на плана – при планове единствено за техника за дърводобив се дават спомагателни 5 точки. И по тази скица следва да се обясняват условия, тъй като има някои неуредени значими моменти. Например, че при планове за дърводобив се изискват 5-годишни контракти за дърводобив, а в практиката контракти с подобен период не съществуват.

Рубриката се приготвя със съдействието на Българската асоциация на консултантите по европейски стратегии (БАКЕП).
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР