© Надежда Чипева Още по темата Е-мобилен лизинг Цените са

...
© Надежда Чипева Още по темата Е-мобилен лизинг Цените са
Коментари Харесай

Лизингът на леки автомобили продължава да движи растежа в сектора

© Надежда Чипева Още по тематиката
Е-мобилен лизинг

Цените са доста по-високи от общоприетите коли, само че поддръжката е доста по-евтина
30 мар 2018
" София комерс - Заложни къщи " навлиза и в лизинговия бизнес

Дружеството възнамерява да дава на погашение първокласни коли, импорт втора ръка
20 фев 2018
" ОББ Интерлийз " ще се цели в лидерската позиция на пазара

За три години компанията възнамерява да удвои пазарния си дял и клиентите
19 дек 2017
Растежът на лизинговия бизнес се резервира пето следващо тримесечие

Към края на юни 2017 година секторът регистрира повишаване от близо 7% по отношение на година по-рано
16 авг 2017
Приключена е покупката на " Ти Би Ай рент " от " Лизинг финанс’ "

Продажната цена е не по-ниска от 2.2 млн. евро, излиза наяве от протокол от решение на досегашния притежател на сдружението в Търговския указател
11 юли 2017 Лизингът на леки коли продължава да движи растежа в бранша и да се усилва с двуцифрен ритъм. Домакинствата са тези, които обезпечават по-доброто показване по браншове. Силно първо тримесечие с двуцифрен растеж означават новите покупко-продажби по лизингови контракти. Годишният растеж на целия пазар е 9% към края на март, като вземанията по контракти доближават общо 3.633 милиарда лева Това демонстрират данните на Българска народна банка за активността на лизинговите сдружения за първото тримесечие на 2018 година

Раздвижване и растеж

Раздвижването във вътрешното ползване оказва удобно въздействие върху активността на лизинговите компании. Това се вижда от растежа на бизнеса им по активи и по браншове. Най-голям растеж на годишна база по тип на активите отбелязва лизингът на леки коли – 20.3% до 1.259 милиарда лева Това води и до нарастване на относителния им дял в общия портфейл от 32.7% към март предходната година до 36.6% в края на март тази година.

При разпределението по браншове повишаването е движено от семействата, които очевидно демонстрират по-голяма убеденост в използването на този вид финансиране. При тях годишното нарастване е с 49.4% до 431.7 млн. лева Делът им в общия портфейл нараства от 9% предходната година до 12.6% в края на март.
Тази наклонност се оформи преди година, като стана видна в данните за първото тримесечие на 2017 година Това развиване се следи и все още.

При другите типове активи също има повишаване, само че то е напълно умерено. Това се отнася и за компаниите, и за фирмите при разпределението по браншове. Вземанията по контракти за финансов лизинг на товарни и лекотоварни коли се усилват на годишна база с 5.1% до 1.146 милиарда лева При лизинга на машини, уреди и индустриално съоръжение растежът е по-скромен – 3.7% годишно до 682.8 млн. лева
Лизингът на нефинансови предприятия се покачва с 2.9% на годишна база и доближава 2.991 милиарда лева в края на март тази година.

Нов лизинг

Сключените нови лизингови контракти за интервала означават мощно покачване – на годишна база се усилват с 29.8%, като подобен растеж е имало в последните години единствено през третото тримесечие на 2015 година Вероятно е това да се дължи на еднократна по-голяма договорка, която да е довела до такова повишаване. Обемът на новия бизнес през първото тримесечие е бил 467.3 млн. лева

Активите на лизинговия бранш нарастват със 7.6%% за година, като доближават 3.359 милиарда лева в края на март тази година. Броят на сдруженията съгласно подаваните в Българска народна банка данни е 47 към отчетния интервал.

Необслужваните лизингови контракти не престават да понижават към този момент пета година. Към края на първото тримесечие свиването е с 14.3% по отношение на същия интервал на предходната година до 255.6 млн. лева при близо 1 милиарда лева при започване на 2013 година Делът им е 7%.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР