© Надежда Чипева Още по темата Два големи язовира ще

...
© Надежда Чипева Още по темата Два големи язовира ще
Коментари Харесай

Общините подариха половината си язовири на държавата

© Надежда Чипева Още по тематиката
Два огромни язовира ще се ремонтират незабавно

Правителството добави " Огоста " и " Бели Искър " в листата с обекти, за които през лятото бяха отпуснати 500 млн. лева
3 окт 2018
Новото държавно дружество за язовирите ще харчи по 47 млн. лева на година

Парите са отвън 500-те млн. лева за ремонт. Предвижда се да бъдат назначени 156 души, които да се грижат безстопанствените общински уреди
20 сеп 2018 Общините явно не желаят язовири. Така излиза от инспекция на " Капитал ", съгласно която локалните управляващи са дали на новото държавно сдружение, което би трябвало да се грижи за проблематичните язовири, над половината от стопанисваните от тях обекти.

Държавата даде такава опция на общините през лятото, като те можеха да трансферират до 7 октомври язовирите, които не желаят или не могат да стопанисват, на новото дружество " Управление и стопанисване на язовири ".

Новото сдружение беше основано с промени в Закона за водите. То е под шапката на икономическото министерство, ще има осем поделения в страната и по към 47 млн. лева годишен бюджет, с които да ръководи и поддържа водоемите. Тази сума е отвън към този момент отпуснатите през лятото 500 млн. лева на Държавната консолидационна компания за незабавен ремонт на тези хидротехнически уреди, които са в предаварийно положение.

От общината към страната

В посочения в закона период за прехвърлянето - 7 октомври, кметовете и общинските препоръки по места са " подарили " половината от водоемите си, излиза наяве от информация на икономическото министерство в отговор на изпратени въпроси. Общо 106 общини са трансферирали 2318 язовира, показват от ведомството, допълвайки обаче, че " доста от заявките към момента идват " и се чака броят им да нарасне и да стане дефинитивно явен до седмица. По данни на организацията за метрологичен и механически контрол локалните управляващи стопанисват над 4500 уреди.

Според информацията на икономическото министерство някои от трансферираните водоеми нямат документи и следва да им се издадат нови. Имало и такива с " добра документи, само че в тежко положение ".

47 млн. лева годишно за прехрана

Новосъздаденото държавно дружество " Управление и стопанисване на язовири ", което би трябвало да поддържа трансферираната от общините благосъстоятелност, към момента не действа действително. Според информация на икономическото министерство, откакто стане ясна финалната численост язовири, които ще бъдат трансферирани към него, следва да се внесе за разглеждане в държавното управление и организационен проект на новата компания. Според плана на подобен от 2019 година тя би трябвало да разполага с над 47 млн. лева годишен бюджет и да има централа в София и осем поделения в страната: в Благоевград, Враца, Бургас, Варна, Пловдив, Велико Търново и Хасково. Планираният брой чиновници е 156, като на този стадий не е ясно какъв брой от тях ще бъдат администрация и какъв брой експерти по поддръжката на язовирите.

Бюджетът за новата държавна компания е отвън средствата, които ще бъдат отделени за самия ремонт на язовири. Правителството отпусна 500 млн. лева за тази цел на " Държавната консолидационна компания " - компания към икономическото министерство, която в началото бе основана да ръководи средствата, постъпващи от приватизацията, вместо те да отиват в Сребърния фонд, а след това в нея се апортираха всевъзможни разнородни активи, в това число държавни оръжейни компании, летище и други Особеното освен това сдружение е, че нейният статут, наподобяващ този на " Българския енергиен холдинг ", най-вероятно разрешава компанията да не се преглежда като възложител по Закона за публичните поръчки.

Проверка на " Капитал " през лятото откри, че откогато е основана, компанията няма нито една обществена процедура, а всички нейни търгове и разгласи минават единствено с съобщение на уеб страницата на Министерството на стопанската система, само че няма оповестена информация нито за участниците в тях, нито за подписаните контракти с спечелилите. Агенцията за публични поръчки пък изясни, че не е способена да каже дали ДКК е длъжен възложител съгласно закона, защото това било решение на притежателя й - Министерството на стопанската система.

Язовири пред сриване

От икономическото министерство оповестяват, че експертната оценка на разноските за избраните в предаварийно положение 416 язовира в страната е към 500 млн. лева като средствата ще бъдат разходвани " транспарантно и обществено ". Оценката е посочила, че при някои от проблематичните водоеми реконструкцията ще бъде в границите на 1-1.5 млн. лева, само че при някои от огромните сумата може да доближи " няколко десетки милиони лв. ".

Сред установените проблеми при язовирите в най-тежко положение са свличания и ерозия по въздушния или водния откос, липса или щета на главните изпускатели, нарушена структура или дестилация по язовирните стени, неизправни преливници и бързотоци и други, оповестяват още от Министерството на стопанската система.

В България има над 5300 язовира. Освен от най-големия собственик- общините, те се стопанисват още от разнообразни държавни компании като " Напоителни системи ", " Язовири и каскади " към НЕК и други Около 250 от язовирите са на частни лица - компании, аграрни кооперации, сдружения за напояване и други
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР