© Надежда Чипева Още по темата Джи Пи се отказа

...
© Надежда Чипева Още по темата Джи Пи се отказа
Коментари Харесай

Пропуканата витрина на ГЕРБ

© Надежда Чипева Още по тематиката
" Джи Пи " се отхвърли от втора огромна поръчка - 45 млн. лева за трасето на трамвай №5

За разлика от търга за тунел " Железница " на " Струма " тук втората класирана компания е обвързвана с " Джи Пи "
15 окт 2018
Йорданка Фандъкова: Смятам, че планът за центъра е проведен добре

Кметът на Столична община изяснява за ремонтите по ул. " Граф Игнатиев " пред " Капитал "
12 окт 2018
Центърът на София – в какво се трансформират фантазиите

Конкурсът за нов образ на центъра от 2015 година беше съпроводен със кавги и преработван във времето
12 окт 2018
На кого му дреме за " Графа "

Надзорът на ремонтите
5 окт 2018 Нещо доста извънредно се случи предходната седмица в София. За оставката на столичния кмет Йорданка Фандъкова приканиха по едно и също време и от лявата съпротива (БСП), и от дясната (обединена в този момент в " Да, България " ). На пръв взор това наподобява обикновено - от опозицията се чака точно да подлага на критика и да желае оставки. Необичайното е, че това не се е случвало съвсем в никакъв случай през последните повече от 10 години, в които ГЕРБ ръководи София. Порциите на властта в най-големия български град до момента постоянно са се разпределяли по този начин, че мощно недоволни от статуквото политици не е имало. Дребните разногласия и мимолетните кавги намираха бързи решения. Досега.

В тази история има и друго извънредно. Поводът да се изиска оставката на Фандъкова беше недоволството от ремонтите в центъра на София - погрешно подредените павета на ул. " Граф Игнатиев " и десенът на плочките в градинката пред църквата " Св. Седмочисленици ". Възмущението в действителност беше огромно, само че през последните години имаше надалеч по-сериозни мотиви да се подлага на критика ръководството на града - от презастрояването на някои квартали, през неналичието на инфраструктура (улици!) в други, до изпускането на високото строителство На техния декор шарените плочки в една градинка наподобяват като почтено провинение и все пак провокираха толкоз сериозна политическа реакция.

Обясненията за това са две. От ГЕРБ избират да се успокояват с идващите следващата година локални избори и да отдават напрежението на започващата акция. Това обаче е единствено частично правилно - то изяснява политическата реакция, само че не и настроенията на хората. По-сериозната причина е, че недоволството против ръководещите през последните месеци става все по-голямо и даже на пръв взор маловажни неточности провокират мощна реакция. За ГЕРБ в София това значи, че на изборите след по-малко от година те може да получат по-малко гласове, в сравнение с са привикнали.

Губи ли ГЕРБ София

Увеличаване
Преглед на оригинала Автор: Капитал Смаляване

" Ремонтите в София трябваше да бъдат предизборната витрина на ГЕРБ за локалните избори, пред която да застане целият управителен екип на общината и да каже на хората " ето това сме ние, гласувайте за нас ". Сега тази витрина се пропука съществено. Масово се споделя мнението, че за някои от пространствата в столицата не се постановяваше ремонт, което докара до подозренията, че това се прави, с цел да се усвоят средства. В подобен вид проблеми хората привиждат корупционната процедура и тук главно подозренията са такива ", счита шефът на социологическата организация " Маркет линкс " Добромир Живков.

Видимото пропукване стана по две тематики, които до този миг изглеждаха табу за ръководството на ГЕРБ в София и по които групировката на Борисов се радваше на забележителен медиен комфорт. Едната е по какъв начин ръководещите в столицата харчат парите от големия бюджет на общината - за тази година той е 1.43 милиарда лева, от които близо половин милиард са за финансови разноски, разбирай публични поръчки, като в тази сума не влизат средствата, които се усвояват по разнообразни европейски стратегии. Другата е за модела, по който се ръководи София към този момент дванадесет години.

Как работи моделът " ГЕРБ "

Директно за този проблем заприказва общинският консултант от Реформаторския блок Иво Божков. " Знаете ли кой е отговорен за некачествените поправки в София? Видимият разгром идва от модела на ръководство на публичните поръчки от 2007 година насам (от тогава до през днешния ден ГЕРБ имат болшинство в СОС). Ерата Софиянски " всички на общинската баница ", беше сменена от ерата " публични поръчки за нашите компании и спонсори ", написа той в профила си във фейсбук. Според Божков в Столичния общински съвет има " загадка комисия ", която разпределя публичните поръчки, като по думите му механизмът й на работа е следният - формираната от по един представител от всички групи в СОС комисия се събира и разисква поръчките, които следва да се разпореждат, по-късно процедурата се задвижва от общинската администрация и офертите се отварят и правят оценка от комисия, в която има общински съветници от разнообразни групи. Това обаче е официално, тъй като спечелилият е " контрактуван " авансово от въпросната комисия. Всъщност тази комисия не е " загадка " и е утвърдена от СОС още при започване на мандата, а предметът й на активност е да преглежда документите за публичните поръчки на стойност над 500 000 лева В нея съветниците от ГЕРБ са трима, по един от Българска социалистическа партия, от " Атака ", от " Група 5 " и от Реформаторския блок, както и двама представители от администрацията. Същата комисия съществува още от ръководството на Бойко Борисов като кмет, единствено съставът й се е сменял след локалните избори. Именно на тази комисия съгласно общински съветници се дължи обстоятелството, че през последните години главно три компании печелят огромните публични поръчки в София за ремонта на улици и строителството на метрото - " Джи Пи груп ", " Главболгарстрой " и " ПСТ груп ".

Този модел на повсеместен сговор при публичните поръчки е пренесен и в СОС. За разлика от предходния мандат, когато имаше цялостно болшинство, в този момент ГЕРБ има 30 общински съветници и на процедура не им доближава единствено един глас за образуването му. Той обаче не е мъчно да бъде набавен от останалите групи в общинския съвет. Най-често това са съветници от групата " Вътрешна македонска революционна организация и " Атака " - Патриоти за София ", с които ГЕРБ ръководят и на национално равнище, или такива от Съюз на демократичните сили, които са в групата на " Реформаторския блок ". Тя от много време на процедура е разединена, тъй като вътре има съществени различия сред съветниците от трите съществени партии, които съставляваха разпадналият се Реформаторски блок - ДСБ, Съюз на демократичните сили и " Движение България на жителите ". Пример за такова гласоподаване е нарастването на цената на билетчето за градския превоз в София преди две години, когато ГЕРБ съумя да прокара решението благодарение на четиримата съветници от Съюз на демократичните сили и Прошко Прошков, който тогава беше от ДБГ, а в този момент не членува в партия.

Ефектите от абсурда с ремонтите

" Няма потребност от демоскопия, с цел да се види, че политическият климат в София към този момент е различен. Ясно е, че основно последователите на демократичните партии стоят зад митингите за ремонтите в София, само че истината е, че те са симптоматични за огромна част от българите. И това не е единствено в София ", счита шефът на " Галъп интернешънъл " Първан Симеонов. Според него ГЕРБ стават жертва на личния си триумф. " ГЕРБ се породи към влизането в Европейски Съюз, европейските фондове и клиентелата. И надлежно партията печелеше доста от това, че с помощта на европейските пари разкрасява местата, където живее всеобщият българин - градовете. Хората обаче към този момент привикнаха, че нещо се прави с еврофондове и не се впечатляват от това. Интересува ги дали се прави качествено и дали се краде ", споделя Симеонов. Към това той прибавя и обстоятелството, че ГЕРБ стартира да се изхабява, тъй като ръководи дълго. " Само допреди няколко месеца не беше допустимо думичка да се каже против Фандъкова. Тя беше безусловно безплътно политическо създание, а в този момент да се приказва против нея е най-модният градски тренд ", счита Симеонов. И обобщава: " Донякъде ГЕРБ стават жертва на триумфа си да преобразят София, което не може да им се отхвърли, и на това, че хората към този момент не са удовлетворени единствено от това и желаят още. "

Според Добромир Живков от " Маркет линкс " рецесията в София към ремонтите не е по-различна от това, което се случва на национално равнище. " Освен рецесиите на национално равнище, като се стартира от митинга на майките на деца с увреждания, срутва на Търговския указател и злополуката край Своге, виждаме вкризяване и на локално равнище, и то в най-голямата община в България. Това към този момент слага друг колорит, тъй като не просто на национално равнище не се случват нещата, а те не се случват и в най-големия град в България - столицата ", счита Живков.

И Симеонов, и Живков са безапелационни, че не може занапред да се предвижда по какъв начин тази рецесия към ремонтите в столицата ще се отрази на локалните избори, тъй като те са след една година. Симеонов цитира резултати от политическия и стопански показател, който " Галъп интернешънъл " прави всеки месец, съгласно които през септември (преди абсурда към ремонтите) скалата за утвърждението и неодобрението на кмета Фандъкова е към нулата, т.е. колкото я утвърждават, толкоз и не я утвърждават. Според показателя 35% е доверието в нея и 35% е недоверието. Според Добромир Живков огромният въпрос е дали последните събития в София няма да се окажат точката, оттатък която поддръжката за ГЕРБ ще стартира да понижава. " Досега нещата бяха в конвенционален баланс - имаше спадове, имаше скок. Ако тук не се пречупи наклонността и не се тръгне надолу, това ще значи нелош резултат за ГЕРБ на изборите. Ако обаче в този момент тръгнат надолу, възобновяване на предходните позиции ще бъде мъчно ", счита той. " Да, България " взеха доста добър резултат на парламентарните избори в София и в този момент дружно с ДСБ в обединяването " Демократична България " имат капацитет да създадат доста добър резултат в столицата и да бъдат втора политическа мощ, а това автоматизирано значи отлив от гласове за ГЕРБ ", споделя Живков. На предходните избори Реформаторският блок също беше втора политическа мощ, само че партията на Борисов съумя да завоюва 30 места в общинския съвет.

Според източници от ръководещите в управлението на ГЕРБ се обмисля съществено вероятността на идните локални избори те да не съумеят да повторят резултата си от предходния избор и не изключват разновидността в идващия мандат да ръководят София в коалиция с друга политическа мощ. Още повече че на последните два локални вота има фрапантна разлика в поддръжката за листата общински съветници на ГЕРБ в София.

През 2011 година, когато партията на Борисов завоюва независимо болшинство в СОС с 33-ма общински съветници, за ГЕРБ гласоподаваха 223 415 гласоподаватели. Четири години по-късно техният брой беше 160 816, което е отлив от близо 63 хиляди гласа. Въпросът в този момент е по-скоро до каква степен ще стигне спадът и дали има възможност да се случи нещо до неотдавна немислимо - през септември година ГЕРБ да изгуби първия си рубеж във властта.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР