© Надежда Чипева Още по темата Държавна китайска банка финансира

...
© Надежда Чипева Още по темата Държавна китайска банка финансира
Коментари Харесай

Домусчиев загуби делото за промяна на приватизационния договор за БМФ

© Надежда Чипева Още по тематиката
Държавна китайска банка финансира Кирил Домусчиев

Споразумението за 94.15 млн. $ е за строителството на шест кораба на БМФ
8 юли 2018
Прокуратурата ревизира Кирил Домусчиев

Софийската градска прокуратура е поискала събаряне на данъчната и осигурителна загадка за ръководителя на КРИБ
3 юли 2018
Мавродиев кредитира, Домусчиев номинира

За пръв път в управителния съвет на работодателската организация КРИБ влиза представител на страната
17 апр 2018
Как флотът на Домусчиев затъна в нетърпимост

Собственикът на Български морски флот желае смяна на приватизационния контракт на параходството поради рецесията
7 авг 2016 Арбитражният съд към Българската търговско-промишлена палата (БТПП) е прекратил производството по настояването на компанията - притежател на Параходство " Български морски флот " (БМФ) за смяна на приватизационния контракт, подписан през 2008 година Това оповестиха от кабинета на вицепремиера Валери Симеонов на Българска телеграфна агенция.

Компанията, следена от братята Кирил и Георги Домусчиеви, водеше правосъдни каузи за да се промени задължението им да поддържат избран тонаж на корабите. Неизпълнението на това изискване би им коствало над 55 млн. лева Оправданието им е, че има " стопанска нетърпимост ", защото корабният бизнес е изпаднал в рецесия малко след приватизацията на БМФ.

В началото на април 2017 година Арбитражният съд при Българската търговско-промишлена палата излезе с решение, с което разреши договорът за приватизация на БМФ да бъде изменен. Така на процедура се сътвори рисков казус приватизационните контракти да могат да бъдат променяни, макар че това е неразрешено по закон и други притежатели на някогашни държавни активи също биха могли да не изпълнят условията за вложения, които са поели при покупките.

Още малко каузи
Решението на арбитража обаче бе обжалвано пред Върховен касационен съд по искова молба на Агенцията за приватизация и следприватизационен надзор. През есента на предходната година Върховен касационен съд реши, че
арбитражът неприемливо е надхвърлил компетенциите си, защото искът за стопанска нетърпимост " не инцидентно не е включен в обсега на тези, които могат да бъдат отнесени към арбитраж, защото различие сред страните по отношение на нуждата от смяна в контракта въобще не би могло да възникне заради законовата възбрана ".

Върховен касационен съд върна делото в арбитража, който в този момент към този момент преценя, че не е способен да се произнесе по този проблем.

Стопанската нетърпимост
Параходство " Български морски флот " беше приватизирано през 2008 година, като 70% от БМФ са благосъстоятелност на " Кей Джи маритайм шипинг " на " Адванс пропъртис " - холдингът, сплотяващ огромна част от бизнеса на братята Кирил и Георги Домусчиеви. Купувачът се снабди тогава с общ тонаж от търговски кораби 1.4 млн. DWT (дедуейт).

Ангажимент по контракта е към десетата година от договорката тонажът на корабите да е 1.3 млн. DWT. През 2018 година средносписъчният плавателен състав да е 2360 души. Инвестициите в кораби да са 779.9 млн. лева Средната им възраст да е под под 20 години, а най-малко 60% от тях да плават под български или европейски байрак.

Кризата от 2008 година обаче потопи шипинга. Стъпвайки на пазарните компликации " Кей Джи маритайм шипинг " се опита да изиска изменение на контракта за понижаване на въпросното условие за тонаж на 880 хиляди DWT, а за наетите да падне от 2360 на 803 души (това не беше признато от арбитража).

В очакване на новите кораби
След окончателното привършване на делата това, което следва е на 21 декември 2018 година Агенцията за приватизация и следприватизационен надзор да ревизира какво е осъществяването на приватизационния контракт, припомня вицепремиерът. По негова оценка при определяне на несъблюдение, ще бъде начислена наказателна клауза в размер на почти 58 млн. лева

Преди дни стана ясно, че китайската The Export – Import Bank of China ще обезпечи финансиране от 94.15 млн. $ на БМФ за построяването на шест кораба за насипни товари. Корабите ще са 45 000-тонни бълкери с ледови клас и 30% по-нисък разход на гориво по отношение на досегашните съдове със същата товароподемност (DWT). Плавателните съдове са били поръчани преди близо година и към този момент са в градеж, като първият от тях ще е на вода доникъде на 2019 г.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР