© Надежда Чипева Още по темата Colliers: 70% от новозакупените

...
© Надежда Чипева Още по темата Colliers: 70% от новозакупените
Коментари Харесай

Строителството на нови жилища нараства през второто тримесечие

© Надежда Чипева Още по тематиката
Colliers: 70% от новозакупените жилища са на стадий " градеж "

През първите шест месеца плановете в интензивно строителство се усилват, делът на покупки с капиталова цел също пораства
2 авг 2018
Търсенето на жилищни парцели в София нараства през второто тримесечие

Централните и източните региони са най-предпочитани от купувачите съгласно последния разбор на Arco Real Estate
19 юли 2018
Топ 5 строителни разрешителни: Жилища плюс цех

През второто тримесечие на годината гигантските планове в София са за по-големи здания в по-скъпите зони на града
13 юли 2018
Пловдив е с най-вече нови жилищни здания за тримесечието

В цялата страна приключените обекти са с 22.3% повече
12 май 2018
Над 30% повече жилища са получили разрешителни за градеж към края на март

Най-много документи са издадени в София, а в Пловдив са стартирани най-вече градежи, сочат данните на Национален статистически институт
3 май 2018 През второто тримесечие са въведени в употреба по-малък брой жилищни здания на годишна база, издадени са позволения за градеж за по-малко здания, само че повече жилища, а покупко-продажбите за парцели също бележат спад приблизително за страната. Това демонстрират последните данни на Националния статистически институт (НСИ) и Агенцията по вписванията за интервала от април до юни.

Въз основа на данните за предходни години особено за миналия интервал е засилената интензивност при сделките по отношение на началото на годината, както и растеж на започнатото строителство на здания. Статистиката демонстрира, че растежът в строителството и в покупко-продажбите обаче е много по-умерен спрямо миналогодишните стойности.

Най-много жилищни здания се строят в Пловдив

Близо 1500 жилищни здания са получили позволения за градеж в цялата страна през второто тримесечие с 8178 жилища в тях и РЗП малко над 1 млн. кв.м. Спрямо предходното тримесечие и по трите индикатора има растеж сред 25% и 31%. На годишна база обаче постройките с виза за градеж са 10.7% по-малко, до момента в който броят жилища пораства с над 40%, а общата жилищна повърхност е с 31% повече. В област Пловдив са издадени най-вече документи за строителство на жилищни здания, следван от София-град, област Варна и Софийска област. По брой жилища, получили позволения за градеж за интервала април-юни 2018 година, Кърджали влиза в челната четворка, като се подрежда след София, Пловдив и Варна, демонстрират още данните на Национален статистически институт.

Данните за стартирано строителство на жилища се отличават, защото спрямо второто тримесечие предходната година постройките в градеж понижават с 12%, само че броят жилища нараства с 61%, както и тяхната РЗП се усилва с 54%.

При административните и другите здания (всички разнообразни от административни и жилищни) статистиката е сходна, като по отношение на предходното тримесечие, постройките и тяхната разгъната застроена повърхност порастват, само че на годишна база бележат спад. Броят стартирани здания и тяхната РЗП също понижава съгласно данните на Национален статистически институт.

По-малко, само че по-големи жилища

Завършените и въведени в употреба жилища през второто тримесечие понижават надлежно с 2% и 11% на годишна база, демонстрират данните на Национален статистически институт. Според типа на постройките максимален е относителният дял на новопостроените къщи (73.5%), следвани от жилищните кооперации, които са 15.5% от новопостроените здания. София не влиза в топ 3 областите по новопостроени жилища, като през трите месеца от април до юни най-вече здания са получили позволение за прилагане в Пловдив, Варна и Бургас. Варна води по брой жилища, а Пловдив по брой здания.

Двустайните и тристайните жилища заемат максимален дял от новото жилищно строителство надлежно 35.5% и 32.3%. Любопитна наклонност има при междинната жилищна повърхност, която се усилва от 82.2 кв.м през второто тримесечие на 2017 година на 90.5 кв.м за същия интервал през тази година. Слабо придвижване при покупко-продажбите

Традиционно през второто тримесечие закупените жилища са повече по отношение на началото на годината, сочат последните данни на Агенцията по вписванията. В съпоставяне със същия интервал през предходната година обаче от четирите града с най-вече покупко-продажби растеж регистрират Пловдив и Варна, надлежно с 1% и 6.5%. Макар и нищожно подписаните покупко-продажби за парцели в София и Бургас понижават на годишна база. Освен това по-малко са градовете, където са закупени повече от 1000 жилища, като след челната четворка се подреждат единствено Русе, Плевен, Несебър и Стара Загора. За съпоставяне, предходната година Ямбол и Пазарджик също влизат в листата.

Несебър се отличава с обичайно засилена интензивност от страна на купувачи през второто тримесечие и в предходните години, като покупко-продажбите не понижават даже и след рецесията през 2008 година, сочат данните на Агенцията по вписванията. Сключените покупко-продажби за жилища през второто тримесечие в цялата страна са общо 54 613 спрямо 52 308 за Q2 2017 година, което значи 3.7% спад на годишна база.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР