© Надежда Чипева Още по темата БСК иска от Цецка

...
© Надежда Чипева Още по темата БСК иска от Цецка
Коментари Харесай

АДФИ проверява обществената поръчка на Агенцията по вписванията за "Телелинк"

© Надежда Чипева Още по тематиката
БСК желае от Цецка Цачева да каже аргументите за срутва на Търговския указател

Опасна е тезата на Агенцията по вписванията, че не е била длъжна да планува и ръководи риска от механически недостатък
16 окт 2018
Търговският указател още веднъж може да спре, незабавно го надграждат

Причината е лимитираният потенциал на Агенцията по вписванията вследствие на следствието на срутва от август
15 окт 2018
И още една организация в портфейла

И новата шефка на Агенцията по вписванията Габриела Козарева, както и досегашната Зорница Даскалова, са единствено бушони за преодоляване на институцията
24 авг 2018 Агенцията за държавен и финансов надзор (АДФИ) прави инспекция за законосъобразността на публичната поръчка, вследствие на която в края на 2017 година е предоставено на " Телелинк бизнес сървисиз " ЕАД да обезпечи хардуер на Агенцията по вписванията, да го инсталира и конфигурира против 3,6 млн. лв.. Предметът на публичната поръчка е " Разширяване на потенциала на масиви за предпазване на данни, надграждане на сървъри и доставка на лентови библиотеки за архивиране на данни, обслужващи осведомителните системи на регистрите на Агенцията по вписванията ". Тя стана известна откакто през август се случи сривът на Търговския указател и виновността бе хвърлена върху дефектирали дискове и липса на задоволително аварийно дисково пространство.

Иформацията за назначената проверка от АДФИ се съдържа в отговор на Министерството на правораздаването на питане на " Капитал " за резултатите от инспекцията на Инспектората към министъра на правораздаването, която бе назначена през август във връзка на срутва на Търговския указател. От него излиза наяве, че Инспекторатът е изготвил отчет от инспекцията на 5 септември, в който, с изключение на всичко друго, се предлага Агенцията за държавна финансова ревизия да извърши инспекция на тъкмо тази социална поръчка в Агенцията по вписванията. Инспекторатът към министъра на правораздаването няма пълномощия да прави проверка на публични поръчки. Същевременно, по информация на " Капитал ", става известно,че преписката за тъкмо тази социална поръчка, която се намира в Агенцията по вписванията e била непълна.

На 10 септември 2018 година министър Цачева е изпратила писмо до АДФИ за инспекция на законосъобразността на тази социална поръчка, а на 4 октомври 2018 година от АДФИ са дали отговор, че е взето решение за финансова ревизия в Агенцията по вписванията за тази съответна поръчка. Към момента инспекцията не е завършила, се споделя в отговора на министерството на правораздаването.
Препоръки - запълване на щата, нова политика към IT експертите, по-внимателно с публичните поръчки

Извън това в отчета на Инспектората се насочат три рекомендации:

-Да се подхващат нужните дейности за заемане на свободните щатни бройки в Агенцията по вписванията;
-Да се направи функционален разбор на дирекция " Информационно обслужване и технологии " с оглед оптималност на щатната й бройка и професионална подготвеност на чиновниците. Пред парламентарната правна комисия в сряда министър Цецка Цачева уточни, че главният проблем на Агенцията по вписванията е с IT - експертите - през годините там са работили 17 души, а в този момент са едвам четирима. Проблемът идва главно от това, че страната не може да им обезпечи съответно заплащане;
- Да се ревизира моделът на цялостното възлагане на публични поръчки по реда на Закона за публичните поръчки.

Разследването на срутва на Търговския указател е наложило пазаруването на още техника

Разследването на срутва на Търговския указател през август е причина за незабавната социална поръчка, оповестена от Агенцията по вписванията за закупуване на 120 терабайта в допълнение дисково пространство. Това се споделя в отговора на Министерството на правораздаването, същото отговори и правосъдният министър Цацка Цачева и в сряда пред депутатите от правната комисия, където бе изслушана в границите на постоянния блиц надзор.

" Агенцията по вписванията има обезпечен нужен запас за предпазване и архивиране на аварийни копия за постъпващата всекидневно информация, само че заради зародилата нужда от опазване на избрани масиви от данни за потребностите на осъществяваните инспекции от способените органи по отношение на поредното дефектиране на дискове от базата данни на Търговския указател през август т.г., се постанова осъществяване на процедура по закупуване на спомагателен дисков масив за предпазване на данни. Тази нужда е подбудена от съответно напътствие на способените органи, извършващи инспекциите, да не се подхваща изтриване на записи от осведомителната система до привършване на инспекциите. За задачите на следствието интерес съставлява не наличието на посочените масиви, т.е. не " данните/информацията, съдържаща се в Търговския указател, а метаданните, които тези масиви съдържат. Те са диря и доказателство за процесите, методите, методите и аргументите, довели до срутва в системата. Тези записи / логове/ са носители на информация за съответните дейности и/или бездействия, по време на срутва на ТР, както и по време на процеса по възобновяване и заличаването им би могло да затрудни или опорочи резултатите от следствието.

В резултат зародилата нужда от запазването на избран масиви от данни се следи в допълнение натоварване на наличните дискови запаси, което е отвън естествения цикъл на предпазване, а това от своя страна води до блокиране на още 80 терабайта от наличния запас ", се споделя в отговора на правосъдното министерство.

Извън това са подхванати всички нужни ограничения за съхранението въз основата данни, за гарантиране на ежедневното архивиране на данните както в главният информативен центъра, по този начин и в аварийния център, декларират от министерството.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР