© Надежда Чипева Още по темата Бели Искър, черни мисли

...
© Надежда Чипева Още по темата Бели Искър, черни мисли
Коментари Харесай

София предоговаря отношенията си с концесионера на "Софийска вода"

© Надежда Чипева Още по тематиката
Бели Искър, черни мисли

Проблемите с водното оборудване, което доставя София, повдигнаха доста въпроси за поддръжката на язовирите изобщо
1 дек 2017
За дотъкмяване на ВиК мрежата в София трябват 2 милиарда лева

В идващите години Столичната община ще разполага с най-много 700 млн. лева
10 окт 2017 Столичната община е договорила нови условия с концесионера на " Софийска вода " - френската компания Veolia, заяви ръководителят на общинския съвет Елен Герджиков във вторник. Според оферти анекс към истинския контракт от 2000 година, сдружението се задължава да влага 200 млн. лева във ВиК мрежата до 2021 година и други 165 млн. лева до края на концесията през 2025 година, както и да изплати дълга си от 105 млн. лева към Европейската банка за възобновяване и развиване до 2021 година В противоположен случай общината ще има право едностранно да приключи концесията на Veolia.

Новото съглашение ще би трябвало да бъде прегледано от комисиите в общината и да бъде утвърдено от Столичния общински съвет на идващото съвещание на 25 януари. Анексът към контракта със " Софийска вода " евентуално ще бъде дефинитивно подписан през февруари.

Новите условия не се отнасят до цените за доставка на питейна вода и отклоняване на отпадъчните води. Бъдещите нараствания на цените са авансово заложени в бизнес проекта на " Софийска вода ". Те обаче се утвърждават от Комисията за енергийно и водно контролиране (КЕВР) въз основата на приети разноски, посочи Елен Герджиков.

Дългове и вложения

Според новото съглашение " Софийска вода " се задължава да изплати всички взети заеми, по които досега е плащала единствено лихви. Компанията ще рефинансира двата си заема към Европейска банка за възстановяване и развитие за малко над 100 млн. лева с нов заем от Societe Generale Експресбанк. Банката е определена след конкурс с общо 15 претенденти, а интервенцията ще разреши на сдружението на понижи лихвата по заема от 5.2% на 1.34%, обясниха от Столична община. По думите на Елен Герджиков тази смяна ще освободи запас от 6 млн. лева, който ще бъде употребен за вложения.

Погасяването на задължението към ЕВБР ще даде опция на " Софийска вода " и да изплати дял на акционерите в сдружението. До този миг това не беше допустимо поради условия на съглашението с европейската финансова институция. Действащият сега бизнес проект на компанията до 2021 година допуска норма на възвръщаемост от 17%. След 2022 година обаче това изискване ще отпадне и ще се ползва норма, избрана от КЕВР, плануват още измененията в контракта.

" Софийска вода " към този момент има проект и обвързване да влага във водопреносната мрежа по 40 млн. лева годишно до 2021 година, което съответствува с оповестените във втортник вложения от 200 млн. лева След договарянията с работната група от Следствен отдел към окръжна прокуратура обаче са обезпечени вложения от най-малко 165 млн. лева в интервала до края на концесията до 2025 година, твърди Елен Герджиков. Според него това е значимо, тъй като другояче Veolia няма тласък да влага средства в мрежата, която в следствие може и да не ръководи.

Връщане на активите в общината

След края на концесията на Veolia през 2025 година компанията ще даде цялата интелектуална благосъстоятелност по ръководството на водопреносната мрежа - това включва всички бази данни, в това число и потребителската, обясниха от Столична община. Досега настоящият контракт не планува сходна уговорка. Елен Герджиков даде образец с други градове, където концесионерът остава притежател на данните и става оператор на разплащанията - фактурира суми, начислява такси и печели, без да влага в инфраструктура. Анексът планува след 2025 година " Софийска вода " да върне всички активи на общината, само че съответната процедура за това ще се посочи в ново допълнение към контракта и би трябвало да влезе в действие не по-късно от три години преди края на концесията.

Канализация в дефицит

През септември Столичната община одобри нова Стратегия за развиване на инженерната инфраструктура до 2025 година, тъй че да съответствува със периода на концесията на " Софийска вода ". Според документа са нужни към 375 млн. лева за развиване на водопроводната мрежа и още 1.58 милиарда лева за създаване на канализацията в градската и крайградската мрежа. Според плановете на общината тя ще има достъп оптимално до 700 млн. лева посредством оперативна стратегия " Околна среда ", държавно и лично финансиране.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР