© Надежда Чипева Още по темата Агенцията по вписванията: Търговският

...
© Надежда Чипева Още по темата Агенцията по вписванията: Търговският
Коментари Харесай

Проблемът с Търговския регистър - небрежност и некадърност или умишлен саботаж

© Надежда Чипева Още по тематиката
Агенцията по вписванията: Търговският указател ще рестартира " поетапно "

Нямало злонамерена външна офанзива, нито заплаха да изчезне информация, заявяват от ведомството
13 авг 2018
България остава без Търговски указател неразбираемо докога

Неработещата система блокира комерсиалния оборот и отваря вратите за измами
13 авг 2018
Търговският указател няма да работи през днешния ден
10 авг 2018 Цялата обстановка към Търговския указател сочи, че не е поддържан бекъп (резервно прекопирване на данни, backup) на информацията на друго място, отвън същия същия масив, на който е бил самият указател. Това разясняват импровизирано компютърни специалисти и юристи, които работят с регистърно право. Според тях единствено по този начин може да бъде обяснено, че регистърът стои блокиран към този момент шест дни и информацията не може да бъде възобновена. Това освен е непрофесионално и под безусловно всевъзможни стандарти, само че на практика незаконно поради обстоятелството, че съхраняването на информацията в Търговския указател е въпрос на национална сигурност. Неслучайно около проблемите с регистъра стана известно, че договорът с поддържащата компания " Лирекс " е засекретен, като загадка е даже самият период на подписване на контракта и датата на сключването му, откри " Капитал ".

" Сегашната обстановка с Търговския указател (ТР) може да е резултат от два сюжета. Първият сюжет е безусловно незаконна немарливост и несръчност при ръководството на регистъра, тъй като това всява безпорядък в цялата страна, само че не ми се има вяра, тъй като там би следвало да работят опитни инженери, които все са вдигнали сигнален байрак. Вторият сюжет е всичко това да е съзнателно, тъй като единствено това е методът, в случай че някой желае да скрие или затрие избрани данни от ТР, без да оставя следи – като го замаскира като техническа неточност. Няма различен метод да почисти дадена информация, даже вътрешен човек не може да изтрие нещо от базата данни, без да остави диря. Но под прикритието на огромен механически проблем сходна интервенция не може да бъде разкрита. " Това разяснява за " Капитал " Иво Мирчев, който е икономист и IT експерт. В профила си във фейсбук той написа: " Абсурдно е ТР да е отвън строя 6 дни без разумно пояснение какво се случва. При какъвто и да е проблем е неприемливо да липсва достъп до регистъра повече от няколко часа с технологиите, с които разполагаме. Договорът за поддръжка е систематизиран и явно по-добре защитавана загадка от опазването на самия ТР. "



" По стандарт бекъпът е постоянно на друго физическо място, напълно обособен. Когато става дума за толкоз значима информация като Търговския указател, която е въпрос на национална сигурност, по никакъв метод не се прави единствено един бекъп. Трето – даже да са изгорели един, два, три или четири диска, както в този момент се написа, никога това не може да е проблем. Съвременните технологии са такива, че сега, в който изгори един диск, операторът в дейта центъра автоматизирано получава информация, че дискът е изгорен, отива и просто го подменя с нов, без да се нарушава целостта на информацията ", разяснява Мирчев. Новият диск също се бекъпва и това е напълно общоприета интервенция, удостоверява той. И продължава с разсъжденията: " Първо, доста малко евентуално е четири диска да изгорят по едно и също време. Но даже е това да се е случило, те би трябвало да са реагирали със съответни ограничения. Дори и да не са взели марки, даже и да падне целият масив на Търговския указател, това може да продължи не повече от няколко часа, до момента в който бъде възобновена с информацията, която се намира физически на друго място. Но това продължава към този момент 6 дни, което значи, че те нямат бекъп на друго физическо място ", споделя Мирчев.

Нито една институция не отговори на въпросите от " Капитал " за повода ТР да се срине толкоз съществено. От Министерството на правораздаването и Агенцията по вписванията се базират на течащата инспекция и отхвърлят каквато и да е информация, в това число и за въпроси, които не може да са предмет на инспекция, като да вземем за пример има ли авариен сървър на друго място, съхранява ли се аварийна информация и за какво тя не може да се употребява незабавно, какъв брой равнища на подсигуряване на информацията има системата и какви са те, по кое време ще се знае дали има загуба на информация и в какъв размер и така нататък Няма отговор на въпроса по кое време Търговският указател ще проработи с цялостна функционалност, какви ограничения ще бъдат подхванати по отношение на опасенията за вероятни измами и други, а тези отговори се дължат на обществото и на бизнеса.

Неофициално от институциите се пробват да трансферират цялата виновност върху обслужващата компания " Лирекс ", откъдето също отхвърлят да разясняват каквото и да е. Пак импровизирано " Капитал " научи, че договорът с " Лирекс " бил 85 страници и в него в детайли били разказани всички отговорности по поддръжката, само че той е засекретен. Каквото и да написа в този контракт, неналичието на авариен масив на информацията не може да е отговорност (само) на компанията - това е нещо, за което би трябвало да наблюдават институциите. А отговорът какво се случва може да пристигна единствено след самостоятелен одит на регистъра, с цел да се види по какви процедури е работил той, в това число и на какъв интервал се прави бекъп, само че пък това е засекретено. Всъщност за това че казусът е хардуерен и е обвързван със срив на техниката, бе упоменато във всички медии, само че публично институциите по никакъв метод нито са удостоверили, нито са коментирали това.

Истината е, че казусът с регистъра ще продължава доста повече от 6 дни и никой не споделя докога. В медиите се цитира погрешно последното известие на АВ, като се твърди, че в сряда комерсиалният указател ще проработи обикновено. Всъщност това надалеч не е по този начин – от организацията оповестиха, че в сряда единствено ще бъде възобновена опцията да се вършат информации в регистъра, а " достъпът до останалите функционалности на регистъра " ще бъде възстановяван " поетапно ". Това на практика значи решение единствено на част от проблемите. Фирмите ще могат да подписват покупко-продажби, в това число и такива, които изискват изповядване пред нотариус или нотариална легализация, само че няма да се одобряват заявки за регистрация на нови компании, за промени в регистрирани компании и други И никой не знае докога.

В същото време от бизнеса към този момент разясняват, че протичащото се е извънредно тежък проблем за стопанския оборот, изключително когато няма изясненост докога ще продължи това състояние и какви ще се провалите. Това е следващият неприятен сигнал към вложителите за икономическата среда у нас, разяснява пред bTV юрист Трифон Трифонов, представител на Асоциацията на индустриалния капитал (АИКБ). И насочи явен съвет към компаниите да не подписват покупко-продажби между тях, до момента в който регистърът е блокиран, даже когато става въпрос за договаряне, което не изисква нотариус. Адвокат Трифонов също подчертава върху неуместната обстановка, пред която институциите слагат бизнеса. " Търсим всички и никой не споделя какво тъкмо се случва. Никога не е имало спиране за подобен дълъг интервал от време и неналичието на информация нагнетява казуса – подхранва всевъзможни клюки и опасения. Ако има проблеми в техниката, в случай че няма положена грижа за задоволително копия и архиви – това значи безобразно ръководство и някои би трябвало да поеме отговорност ", разяснява още той.

Същевременно освен той, а и други адвокати, които " Капитал " запита, са извънредно скептични по въпроса дали компаниите, чиято активност е затруднена, биха могли да търсят някакво обезщетение от Агенцията по вписванията. Обезщетения за вреди против страната се търсят по реда на специфичния Закон за отговорността на страната и общините за вреди, само че в тази ситуация става въпрос за форсмажорни условия, счита да вземем за пример един от юристите, с които " Капитал " се съветва.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР